Bruk av blits

with Ingen kommentarer

Blits - 001Noe som alle med et eller annet fotoapparat har et forhold til er blits. Jeg vil i denne serien med innlegg gå inn på bruken av blits. Jeg kommer med noen eksempler vanligste feilene ved bruk av blits, før du får vite hvordan du skal unngå disse feilene og gjøre blitsen til et godt hjelpemiddel i din jakt etter de gode bildene. Blits kan brukes til så mye mer enn å lyse opp et motiv når det er litt for mørkt.

Når du tar et bilde med blits er det viktig at blitslyset matcher lyset som allerede er tilstede, eller bidrar positivt til bildet. Om den første tanken som slår deg når du ser på bilde er «Oj for en blits», så har du mislykkes.

Alle blitser har en begrensning i bruken.

Rekkevidde

Rekkevidde er en begrensing som de fleste kan tenke seg. Tenker ikke bare på rett frem, men også til sidene, opp og ned. Ledetallet vil fortelle om rekkevidden rett frem, mens rekkevidde til sider, opp og ned vil være oppgitt i spesifikasjonene til blitsen.

Brennvidde

Uansett hvor mye du ønsker det, så vil ikke en liten blits klare å lyse opp et motiv som er langt unna, fotografert gjennom enn 400mm tele. Om du bruker vidvinkel vil du også oppleve at det bare er midten av bildet som blir belyst av blitsen.

Lukkertid

Blitsen vil også sette begrensinger på lukkertidene du kan benytte. Ofte ligger maksimal lukkertid rundt 1/200sek. Det vil skape problemer om du tar bilder utendørs en solfylt dag. (Ja, blits kan være lurt å bruke i solen også)

 

Kompakt kamera og telefon vil jeg ikke si så mye om, men husk at den lille pæren i blitsen ikke kan lyse opp en hel by eller et landskap. Det samme gjelder forøvrig for pup up blitsen på et speilrefleks kamera.

 

I dette innlegget tenker jeg først og fremst på pop up blitsen som sitter på mange speilrefleks kameraer. (Den lille dingsen som spretter opp og blinker når du tar bilder) Det første steget, for å utnytte blitsen, er at du beveger deg bort fra de automatiske programmene på kameraet ditt og tar kontroll selv. Først da kan du virkelig utnytte blitsen til din fordel.

I de automatiske programmene vil kameraets lysmåler bestemme om blitsen skal utløses eller ikke. Du har heller ingen mulighet til å bestemme hvor sterkt den skal lyse.

Med en gang du vrir deg over i de kreative programmene på kameraet ditt, vil du få muligheten til å bestemme om blitsen skal brukes, når i eksponeringen den skal fyre av og med hvilken lysstyrke.

 

Blitskompensasjon

Det første du bør få kontroll på er hvor knappen for blitskompensasjon befinner seg, og hvordan den virker.

Her kan du justere hvor sterk blits effekt du ønsker i bildet. Som regel er det snakk om 2 eksponeringstrinn opp eller ned.

Når i eksponeringen

I menyen på ditt kamera finner du et punkt der du kan velge om blitsen skal utløses på 1.lukkergarding eller 2.lukkergardin. 1.lukkergarding er i starten av eksponeringen og 2.lukkergarding er på slutten av eksponeringen. Dette vil jeg komme nærmere inn på i et innlegg om ekstern blits. (Lettere å få kule effekter med en kraftigere blits)

Røde øyne korreksjon

Nok et valg som du finner i menyen. Denne funksjonen får blitsen til å blinke rett før bildet blir tatt slik at pupillene i øyet trekker seg litt sammen og minimerer de røde øynene. Her er det delte meninger om bruken. Mange sier det er bortkastet, siden du likevel må fjerne røde øyne i etterbehandlingen. Min anbefaling er at du slår på denne funksjonen siden det røde i øynene blir mindre og øynene ser bedre ut etter at du har ordnet de i redigeringsfasen.

Til slutt i dette innlegget må jeg få nevne at det i enkelte situasjoner ikke er bra å bruke blits. Tar du bilder av trafikk en mørk kveld vil sjåfører blendes, med de farer det medfører. Når du tar bilder av dyr er det heller ikke bra med blits, men her kan du se an dyret.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar