Grunnleggende for nattbilder

with Ingen kommentarer
minsidefoto_WP size midnight at sugarloaf t night
Melkeveiens galaktiske kjerne over Sugarloaf Rock – Vest Australias mest fotograferte stein/bergformasjon. Ingrid Kjelling

Dette innlegget om grunnleggende natt fotografering burde vel strengt tatt kommet først i rekken av innlegg som omhandler dette temaet, men siden Ingrid Kjelling skrev et glimrende innlegg til oss om astro fotografering, som hun sendte fra Australia, så kommer det grunnleggende nå. Her kan du lese innlegget: Astrofotografi: Ingrid’s guide for å fotografere stjernehimmelen.

Selv om forskjellige motiver krever litt forskjellig utstyr, så er det en del grunnleggende som må på plass uavhengig av motiv.

 

 

 

Ta vare på fotografen

Hold deg varm

Selv om sommeren blir det kaldere når solen går ned. Om vinteren er det enda mer merkbart. Når du er ute og tar bilder kommer du til å bli stående på et sted over lengre tid. Varme klær, lue og gjerne votter er viktig å ta på. Sørg også for å ha varme og helst vanntette sko. Har du en termos som du kan ta med noe varm drikke, så gjør du det. En kopp med noe varmt gjør underverker i -10C.

Se opp for kondens

Når temperaturen faller vil fuktigheten i luften omdannes til kondens på utstyret ditt. Kameraet tåler det nok, men når det dugger på linse, søker og skjerm, blir det vanskelig å få gode bilder. En måte å minimere problemet på er å la fotoutstyret få tid til å kjøle seg ned før du tar det i bruk. Ikke ta det rett fra en varm stue eller bil og ut i kulden. Noen ganger er ikke engang det nok, så da trenger du kluter til å tørke av fuktigheten.

Hold deg trygg

Å ta bilder på natten er som regel ikke farligere enn om dagen, men ta noen forhåndsregler. Ta gjerne med deg noen om du skal ut i naturen, eller fortell i det minste noen om hvor du skal og når de kan forvente at du er tilbake. Gjør deg kjent i området når det er dagslys, da vil du lettere unngå å falle utfor skrenter eller i vannet når du roter rundt i stummende mørke. En annen fordel med å være flere, er at vente tiden blir så mye hyggeligere når en kan prate sammen.

 

Det viktigste utstyret

Tripod

Når selv de korteste eksponeringene i nattemørket er flere sekunder, så sier det seg selv at du ikke kommer langt uten en tripod. Sørg for at alle tre beina er låst og plantet på et stødig underlag. Det hjelper ikke med verdens beste stativ om det du står på gynger.

Fjernkontroll

Bare den lille bevegelsen som kommer av at du trykker på utløseren gjør at bildene blir ørlite grann uskarpe. Om du ender opp med så lange eksponeringer at du må bruke BULB funksjonen på kamera, vil det være forferdelig å stå med fingeren på utløseren gjennom hele eksponeringen.

Lommelykt

Det er vel åpenbart at en lommelykt kan gjøre underverker for å finne veien til og fra lokasjonen i mørket. Men lommelykt kan være greit å ha når du skal sette opp kamera, endre innstillinger, finne noe i fotosekken eller skjenke seg en kopp med noe varmt.

 

 

(Visited 226 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar