Bruk av Pop up blits

with 1 kommentar

Noe som alle med et eller annet fotoapparat har et forhold til er blits. Jeg vil i denne serien med innlegg gå inn på bruken av blits. Jeg kommer med noen eksempler vanligste feilene ved bruk av blits, før du får vite hvordan du skal unngå disse feilene og gjøre blitsen til et godt hjelpemiddel i din jakt etter de gode bildene. Blits kan brukes til så mye mer enn å lyse opp et motiv når det er litt for mørkt.

Når du tar et bilde med blits er det viktig at blitslyset matcher lyset som allerede er tilstede, eller bidrar positivt til bildet. Om den første tanken som slår deg når du ser på bilde er «Oj for en blits», så har du mislykkes.

Alle blitser har en begrensning i bruken.

I dette innlegget skal jeg fortelle litt om pop up blitsen og hvordan du kan få mest mulig ut fra den. Først vil jeg fortelle om det som jeg opplever som den vanligste feilen fotografer gjør.

 

 

Feil lysstyrke

Har du noen gang sett på bildet du nettopp har tatt og tenkt «Dette var mørkt, her må jeg bruke blits»? Har den tanken blitt etterfulgt av at du aktiverer pop-up blitsen og tar et bilde til? Ble du fornøyd, eller tenkte du at dette er så godt som det kan bli?

Veldig mange tenker AV eller PÅ når det er snakk om blits. Da blir det overlatt til automatikken i kamera å bestemme hvor mye lys du trenger fra blitsen. Kamera er et dumt apparat! Det skjønner ikke en døyt av hvor mye lys DU ønsker inn i en scene. Og det skjønner heller ikke hvilken stemning du vil ha frem i motivet.

Bruk blitskompensasjon og styr deg inn til du har riktig lysstyrke fra blitsen.

Pop up blits for macro

Macroweb

Pop up blitsen står montert så tett på objektivet at du vil oppleve å få skygge fra objektivet eller solskjermen på motivet ditt.

 

Vidvinkel bilder

Vidvinkelweb

Blitsen er her så svak at den ikke klarer å lyse opp noe mer enn midten av bildet. Selv om du har veldig lyst til at det skal gå, så jobber fysikkens lover mot deg.

 

Blits i folkemengder

Alle har vel sett dette. Du løfter kamera (ofte en telefon) over hodet på alle de som står foran deg og tar MANGE bilder i håp om å treffe med ett eller to. Det du som regel står igjen med er bilder der bakhodene til de 3 personene som står foran deg er perfekt eksponert, mens resten av bildet er tilnærmet sort.

 

Enkle grep for å få bedre bilder med pop-up blits

Blitskompensasjon

Den mest åpenbare løsningen er å ta i bruk funksjonen for blitskompensasjon. Gi en negativ verdi for at motivet skal bli mørkere eller en positiv for å gjøre motivet lysere.

Bonus: Blitskompensasjon styrer forgrunnen. Eksponeringskompensasjon styrer bakgrunnen.

Blits mod - 001
Feste visittkort/pappbit slik at lyset blir styrt mot taket
Blits mod - 002
Hjemmelaget softbox av matpapir

 

Uten
Uten noe justering eller hjelpemiddel
Matpapir
En bit matpapir tapet fast foran blitsen
Visittkort
Visittkort som styrer lyset opp
(Visited 83 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] misbrukes på samme måte som pop-up blitsen, men siden du har tatt til deg lærdom fra innlegget om pop-up blits, vil jeg ikke si så mye om det […]

Legg inn en kommentar