Oppsett for nattbilder

with Ingen kommentarer

Når du nå har fulgt rådene fra innlegget om det grunnleggende for nattbilder og kledd deg godt er tiden kommet til å gjøre noe som produserer bilder.

Når du nå står der i mørket, oppdager du at din vanlige fremgangsmåte ikke fungerer. Autofokus jager frem og tilbake, hvitbalansen hopper rundt som en hodeløs kylling og det du ser i søkeren er stort sett bare sort.

Her kommer 4 enkle teknikker som gir deg det grunnlaget du trenger for å slippe at du blir frustrert og drar hjem uten ett eneste bra bilde. Eh… vil forresten ikke love deg at du alltid kommer til å få et bra bilde når du har vært ute på natten med fotoapparat. Det hender støtt og stadig at det du ser for deg eller forbereder deg til ikke fungerer akkurat den natten du er ute. Flaks spiller like mye inn på nattbilder som på landskapsbilder.

 

Manuell fokus

For at autofokus skal fungere er du avhengig av lys. Løsningen er å fokusere manuelt. Bruk live view på kamera og forstørr 5x eller helst 10x på noe i bildet som du vil ha i fokus. Er det noe som ikke er for langt fra kamera, kan du bruke lommelykten til å belyse det til du har fått fokusert. Vri da fokus ringen til bildet blir skarpt og begynner å bli blurry igjen, så vrir du tilbake til det er helt skarpt. På denne måten så er du sikrere på at du treffer nøyaktig med fokus.

Eksponering

Siden ingen av de halv automatiske programmene vil fungere, og selv manuelt program setter begrensing på 30sek lukkertid (enkelte kamera går over til Bulb når du vrir forbi 30 sek i manuell), så vil jeg anbefale å gå direkte til BULB programmet. Nå vil lukkeren være åpen så lenge du holder inne knappen på fjernkontrollen. Siden kamera ikke gir deg noen settinger for lukkertid eller blenderåpning, handler det meste nå om kvalifisert gjetting (Øvelse) og å lese bildet som kommer på kameraets skjerm.

Hvitbalanse

Ingen av de forhåndsinnstilte hvitbalansene vil være «riktig» for natt bilder, men om det er mye gatelys vil du treffe ganske bra med «Tungsten» settingen og langt ute i skogen vil «Daylight» fungere OK. Jeg vil likevel anbefale deg å ta bilder i RAW format, slik at hvitbalansen kan endres fritt i ettertid. Forskjellige farger på lyset gir veldig forskjellige bilder.

Komposisjon

I likhet med å fokusere, så kan det å komponere bildene gjennom søkeren være en utfordring. Det letteste (og mest nøyaktige) vil være å bruke skjermen på kamera. Noen ganger kan det hjelpe å øke ISO når du skal fokusere og komponere bildet. Da vil bildet på skjermen bli lysere.

Nightshot Auto
Auto hvitbalanse
Nightshot Daylight
Hvitbalanse: Daylight
Nightshot Tungsten
Hvitbalanse: Tungsten
Nightshot Custom
Hvitbalanse: Custom (mitt valg)

 

(Visited 562 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar