Den fantastiske månen

with Ingen kommentarer

Månen - 001Nest etter solen, så er det første himmellegeme som blir nevnt ofte månen. Det er det største og lyseste punktet på nattehimmelen, og noe de aller fleste med et fotoapparat har prøvd å ta bilde av.

Månen er så stor og lys at du kan ta bilder med et ordinær tele objektiv og lys nok til at du kan fryse bevegelsen med kort lukkertid. Men selv om månen er relativt lett å ta bilde av, så er du likevel avhengig av å få basis teknikken til å stemme.

 

 

 

Riktig dato

Det første du bør gjøre er å finne ut når og hvor månen viser seg på himmelen.

Det finnes mange apper som gir deg denne informasjonen. (Se seksjonen for mobil apper)

De fleste vil ønske å ta bildene når det er fullmåne, slik at de får den detaljrike runde skiven på himmelen.

Ha utstyret klart

Når du nå har funnet deg en tid og et utsiktspunkt, må du gjøre utstyret klart. Du vil helst bruke en tele på minst 300mm for at månen skal fylle så mye som mulig av bildet.

Tripod og fjernkontroll er helt essensielt. Om kameraet har en fuksjon for å låse speilet oppe, så er dette en god anledning til å bruke den.

Oppsett

De nøyaktige settingene vil variere, men et godt utgangspunkt er: ISO 800, lukkertid på 1/250 sekund og blenderåpning på f/5,6.

Når du nå skal justere deg inn for å få riktig eksponering er det viktig at du bare endrer blenderåpning og ISO.

Lukkertiden på 1/250 sekund sørger for at månen ikke blir blurry pga bevegelsen.

Den store månen

Siden månen beveger seg i en ellipseformet bane rundt jorden vil den ikke alltid være like langt unna. Når månen er nærmere enn 360000 km fra jorden kalles det en super måne. Selv om det kan virke som små endringer i størrelsen, kan det gjøre underverker for bildene dine. Om du får muligheten til å ta bilder av en måneformørkelse er det enda et hakk opp på kulhetsstigen. Da kan du få bilder av en rødglødene måne. Bare husk at den da ikke er like lys, så du må sannsynligvis øke ISO enda mer.

CaboDePalos2DinFotoside
Bilder av månen der du har noe i forgrunnen blir som regel mer spennende enn bilder av bare månen
(Visited 395 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar