Julebilder how to

with Ingen kommentarer

Så er julen over oss igjen med alt som hører til. Ribbe,pinnekjøtt, gaver, mandariner, nyvaskede unger (for en gangs skyld) o.s.v.

For noen er det litt ergerlig med disse julebildene som aldri blir helt som man hadde tenkt. Fortvil ikke, det finnes råd! 🙂

Det er jo selvsagt kjekt med familiebilder der alle smiler inn i kamera og du ligger halvveis over rekkverket ned til underetasjen for å få med alle. Men for at de bildene skal bli noe mer enn «jeg tror det er tante Agathe som sitter bakerst der, for det blinker i tennene og hun har jo gebiss» bilder så finnes det noen tips. For det første så dropp bildet over med mindre du har god plass og et par løse blitzer tilgjengelig. Det er umulig å få med hele slekta på et 6 meters langbord i tussmørket med en sånn liten popup blitz som mange av oss har oppå kameraet vårt. I alle fall om du ønsker å få alle 20 familiemedlemmer perfekt eksponert og like mye lys på alle.

Juletreet ditt blir et godt motiv, gjerne med feks familien til bords i bakgrunnen slik at de blir uklar og treet skarpt
Juletreet ditt blir et godt motiv, gjerne med feks familien til bords i bakgrunnen slik at de blir uklar og treet skarpt

 

Så hva gjør vi da? Jo man trenger ikke alle sammen på ett bilde samtidig….nemlig! Jeg mener at man skal tenke litt som en foto-journalist når vi tar julebildene. Hva mener jeg med det? Jo en foto-journalist er ikke særlig interessert i at objektet skal stille seg opp med en tommel under hver buksesele og smelle i gang sitt fineste akkevitt smil. En foto-journalist ønsker å dokumentere det som skjer rundt ham/henne. Det er dette som bringer fram de beste bildene, som foreviger de mest ekte øyeblikkene.

 

Så mens du sitter der rundt middagsbordet, sørg for at du har kameraet innen rekkevidde slik at du kan være klar når øyeblikkene oppstår. Bestemor og bestefar er ikke fotomodeller i genene sine slik som 15 år gamle gutter og jenter er i dag.

Derfor kan det være mye mer interessant å fange det fine øyeblikket der bestemor legger en hånd på bestefars skulder mens blikket deres møtes så ømt og kjærlig som bare er mulig etter 60 års ekteskap. Skjønner dere hva jeg vil fram til? Ta og les den siste setningen der en gang til sakte mens du forestiller deg det jeg skriver.

Er ikke det bedre og mer ekte enn når bestemor skjeler fordi hun tror hun mistet gebisset ned i glasset og bestefars hentesveis er på vei mot de evige jaktmarker, og i tillegg prøver de å få hjertet i gang igjen etter den forferdelige blitzen som de fikk stukket opp i fjeset. Blitz går jeg ikke inn på her for det har vi begynt å skrive en serie med innlegg på. Men et lite tips kan jeg gi deg fra den artikkel serien. Det er utrolig hvilken forskjell det gjør å feste litt matpapir for eksempel i en elegant bue foran denne popup blitzen vår. Det ser kanskje litt pussig ut, men det er du som får de proffeste bildene. 🙂

 

Så moralen i historien blir å følge med og observere litt rundt deg, prøv å fange de berømte «Kodak moments», for de får du ikke om du skriker «Smil!» og «alle sammen se her!!». Ta deg litt tid og «lusk» litt rundt om. Ikke still noen eller noe opp.  Få med når noen ler av den gode vitsen, eller åpner den beste gaven.

Ta gjerne bilde med feks juletreet i forgrunnen og familien rundt bordet i bakgrunnen. Det blir levende og gode bilder , bilder som forteller noe. Glem heller ikke at det kan tas mange fine varme bilder av helt enkle ting som for eksempel det å pakke inn gaver før jul. Det er jul det også. Så mulighetene er mange. Det meste handler om å snu litt på den vanlige måten vi tenker når vi tar bilder.

Se for deg familien til bords i bakgrunnen her.
Se for deg familien til bords i bakgrunnen her.
God foto jul!
God foto jul!

Ta bilde av tallerkenen din før du begynner å spise for eksempel. Og det gjør ingenting om en onkel sitter og sover i en stol. Det er ekte øyeblikk og det er disse minnene man ofte tenker i ettertid at «jeg skulle hatt et bilde av det».

Som du allerede har merket så jeg ikke brukt noe videre energi på å snakke om innstillinger. Lek litt med kameraet ditt. I innleggene som er skrevet om blitz går vi litt inn på innstillinger. Men et lite tips til er å slå av blitzen når du måler lyset( trykker knappen halvveis ned). Da vil kameraet eksponere for at du ikke bruker blitz. Da kan du slå på blitzen din igjen og tilsette litt og litt blitz til du er fornøyd med bildet ditt.

Det er dette som kalles å balansere lyset. Det er også et godt tips hvis det er et vindu i bakgrunnen når du tar bilde av noen som er inne. Eksponer for lyset som er utenfor vinduet og tilsett blitz etterpå. Da slipper du at det er mørkt ute eller helt overeksponert. Du får med andre ord en balansert eksponering.

 

Det blir litt prøving og feiling, men jeg er helt sikker på at du kommer til å bli mer og mer fornøyd med bildene dine hvis du bruker denne framgangsmåten.

 

Så da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god foto jul og så håper jeg at tipsene kan være med på å endre tankegangen din rundt hvordan du tar bildene. Og husk at denne måten å ta bilder på funker til absolutt alt om det er bursdag, båt tur, skole tur eller bare en rusle tur med hunden. 🙂

 

 

(Visited 54 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar