Ekstern blits

with Ingen kommentarer
Blits - 001
Ekstern blits

Som vi har påpekt i de tidligere innleggene om blits, så er blitsen et fantastisk hjelpemiddel når du har lært deg å bruke den. Om du  bruker den feil, kan blitsen også ødelegge hele bildet. Etter at du har kjempet deg gjennom alle våre innlegg om blits, vil du stå bedre rustet til å ta fatt på oppgaven med å kontrollere lyset i bildene dine.

Jeg må likevel få påpeke at det å lese disse innleggene er ikke nok til å bli en mester i lyssetting. Her får du et utgangspunkt, så er det opp til deg å øve så mye på det at du slipper å tenke på hva du skal gjøre med blitsen.

Uansett, så vil jeg nå bevege meg over til den eksterne blitsen. Dette er en løs blits som du fester i kameraets blitssko. Du får disse i mange forskjellige størrelser, priser og fabrikater. Jeg vil ikke gå så nøye inn på de forskjellige funksjonene, men du får som regel det du betaler for. I innlegget «Guide til å kjøpe blits» kan du få flere tips til hva du bør se etter.

Den viktigste fordelen med en ekstern blits kontra pop-up blitsen er styrken på blitsen. Blits styrke blir oppgitt ved et såkalt ledetall, som angir blitsens rekkevidde. I tillegg til den fordelen, så kan du på de aller fleste eksterne blitser snu og vende på blitshodet, slik at du får flere muligheter til å styre lyset.

På bildet her ser vi den enkleste eksterne Canon blitsen Ex 270, som har et ledetall på 27 og kan tilte hodet opp. Den litt større Metz AF 44 (ledetall 44) kan tilte hodet opp og ned i tillegg til at det kan dreies til begge sider. Den kompakte Canon blitsen bruker jeg som en erstatning for pop-up blits på mitt kamera (EOS 6d har ikke innebygget blits).

Metz blits

 

(Visited 206 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar