Fyrverkeri bilder

with Ingen kommentarer

Nå skal vi forstyrre deg litt mens du fortsatt sliter med fordøyelsen etter julemiddagen og alt det andre gode som julen byr på.

Forhåpentligvis har du allerede fått noen blinkskudd i julen, men nå nærmer årets siste dag seg med stormskritt. Hvis du er som meg så har du mang en gang tenkt at du vil ta fine bilder av fyrverkeri. Her i Norge har man ikke så mange dager i året der det mulig å øve på dette. I Bergen hvor vi er er det 17 mai og nyttårsaften som er dagene. Hadde vi bodd i utlandet finnes det egne fyrverkeri festivaler , men det hjelper jo oss lite i denne sammenheng så vi går tilbake til nyttårsaften der hvor vi faktisk har en mulighet.

Det første som bør på plass er jo selvsagt noenlunde bra vær. Det er fullt mulig å fotografere i regnvær også, men husk da på å beskytte kameraet ditt.

Den første utstyrsbiten jeg pakker ned er stativ. Vi skal operere med lange lukkertider når det gjelder fyrverkeri.

Dernest så synes jeg det er best  å befinne meg på en plass som kan gi meg noe mer enn bare sort himmel og fyrverkeri som sprenger. Jeg tar meg ofte en tur til byen for å få med meg det kommunale fyrverkeriet. Da kan jeg posisjonere meg slik at jeg får med noe mer i bildet. Som her på nyttårsaften i fjor. Da dro jeg til Bergen sentrum og fant meg en plass der jeg visste hvor fyrverkeriet ville komme.

Vågen i Bergen
Vågen i Bergen

Slik kunne jeg kontrollere litt hva jeg ville ha med i bildet og ikke. Som vist i eksempelet her. Her har jeg i tillegg latt lukkeren stå åpen under flere oppskytninger for å få med mer fyrverkeri.

Så hvordan gjør vi det? Vel det finnes flere måter å gjøre dette på. Det kommer litt an på  hva utstyr du har. Jeg setter kameraet mitt på stativ, stiller det inn på bulb funksjonen slik at jeg kan bestemme hvor lenge lukkeren skal være åpen. Jeg stiller kameraet mitt på mellom f8 og f11.  Fokus stiller jeg inn slik at jeg får alt skarpt. I dette tilfellet har jeg stilt inn fokus på uendelig som oftest vist med dette tegnet : ∞. ISO har jeg alltid på 100 .Så gjør jeg meg klar med fjernkontrollen min. Jeg trykker på utløseren i det jeg registrerer at fyrverkeriet skytes opp og jeg trykker igjen etter at fyrverkeriet har eksplodert. Dette hvis jeg bare ønsker å ha med en eksplosjon. Om jeg ønsker å ha med flere (hvis det er litt avstand mellom oppskytningene), så tar jeg enkelt og greit å holder hånden eller et sort papir/pappbit foran linsen og bare lar lukkeren gå .Fjerner papiret/pappen/hånden når neste kommer.

Det er viktig at du gjør dette, spesielt hvis det er mye annet i bildet som som avgir lys som i mitt eksempel. Grunnen til dette er at hvis du ikke dekker til linsen din og har kamera lukkeren åpen i feks 1 minutt, så kan mye av det som du ser rundt om i bildet bli veldig overeksponert. Det er min metode og jeg synes den funker veldig bra.

 

Men så tenker du at du har verken fjernkontroll eller speilrefleks kamera. Ingen grunn til panikk. Du kan bruke nær sagt hvilket som helst kamera, og det er veldig fint om du kan ta kontroll over det. Men det er også mulig å få dette til med noenlunde anstendige bilder selv med mobilkamera. Nøkkelen er stabilitet, altså at du enten har kameraet på stativ eller på en stein, en mur, eller noe annet stabilt. Om du ikke kan kontrollere kameraet ditt manuelt så let gjennom menyene dine så har du mest sannsynlig en egen innstilling for fyrverkeri. Har du ingen fjernkontroll så kan du bruke selvutløseren, det fungerer også veldig fint.17mai2014DinFotoside

Du trenger selvsagt ikke reise avgårde til sentrum for å ta bilder, det er jo tross alt bare en brøkdel av fyrverkeriet som blir skutt opp der. Den eneste fordelen er at det er forutsigbart. Du bor gjerne slik til at du kan stå på terrassen din og ta de mest fantastiske bilder med utsikt over en dal eller lignende. Det er bare fint om det er mer i bildet enn bare fyrverkeri, men ikke absolutt nødvendig.

 

Så nå er det bare å vente i spenning på den store dagen og sette avgårde for å fange noe fyrverkeri!

Godt foto nyttår alle sammen!!

(Visited 185 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar