Hvordan få mest ut av 1 ekstern blits

with 1 kommentar

Alle med et eller annet fotoapparat har et forhold til bruk av blits. Jeg vil i denne serien med innlegg gå inn på bruken av den, og komme med noen eksempler på de mest vanligste feilene ved bruk av blits. Deretter får du selvsagt vite hvordan du skal unngå disse feilene, og heller gjøre blitsen til et godt hjelpemiddel i din jakt etter de gode bildene. Blits kan for eksempel brukes til så mye mer enn å lyse opp et motiv når det er litt for mørkt.

Når du tar et bilde med blits er det viktig at blitslyset matcher lyset som allerede er tilstede, eller bidrar positivt til bildet. Om den første tanken som slår deg når du ser på bilde er «Oj for en blits», så har du mislykkes.

Alle blitser har en begrensning i bruken.

I dette innlegget skal jeg fortelle litt om den eksterne blitsen og hvordan du kan få mest mulig ut fra den. Ekstern blits kan misbrukes på samme måte som pop-up blitsen, men siden du har tatt til deg lærdom fra innlegget om pop-up blits, vil jeg ikke si så mye om det her.

 

Det første jeg vil nevne i denne sammenhengen er tilbehør du bør vurdere når du nå har investert i et skikkelig arbeidsjern av en blits. Det er på ingen måte tilbehør som du MÅ ha for å få bra resultater med blits, men foto handler om de små detaljene. En softboks og en blitsledning er detaljer som gir deg det lille ekstra i forhold til de som bare setter blitsen rett på kamera og knipser i vei.

blits ledning
Blitsledning kand du kjøpe for noen hundrelapper.

 

Softbox
Softboks for blits kan bli din for ca 20kr

 

 

 

 

En fordel med den eksterne blitsen er at du kan vinkle den slik som du måtte ønske det, og få enda bedre resultater enn du får med pop-up blits. Siden blitsen er mye kraftigere vil den også bli mer anvendelig med tanke på å lyse opp motiver som er litt lengre unna, eller større enn de som pop-up blitsen kan hjelpe deg med.

 

Ekstern blits rett på
Her er blitsen satt på kamera og rettet rett mot meg. Gir for lyse felt i ansiktet og en kraftig skygge på veggen bak.

 

Ekstern blits med softbox og ledning
Her har vi brukt softbox og ledning. Blitsen holdes litt til siden og over kamera for å unngå skygger på veggen bak

 

 

 

 

Ekstern blits via taket
Blitsen står på kamera, men er rettet opp mot taket. Lyset reflekteres ovenfra og skygger på veggen er borte. Vinkelen på blitsen varierer litt etter hvor høyt taket er.

 

Ekstern blits via veggen
Blitsen er her montert på kamera, men rettet mot veggen på fotografens venstre side. Skyggen bak meg er tilbake og skyggene i ansiktet blir tydeligere.

 

Ekstern blits med softbox
Blitsen står her montert på kamera og peker rett mot meg. Her bruker jeg min billig softbox.

 

 

Som du ser så er det mange muligheter til å få bedre bilder enn om du bare peker blitsen rett mot motivet ditt og knipser i vei. Bortsett fra at bildet der en stor blits fyres av rett i ansiktet mitt ikke er bra, vil jeg ikke si at den ene varianten er bedre enn den andre. Alt etter hvordan du bruker blitsen vil du få forskjellige resultater. Steder der du tar bildene har også en innvirkning på hvilken metode du kan bruke.

 

Når bør du ikke vende blitsen opp?

Om du er i et lokale der det er høyt under taket eller taket er mørkt vil du miste veldig mye av blits effekten. Om taket er farget vil du få fargestikk i bildene og om du er ute er det bortkastet.

 

Når bør du ikke vende blitsen til siden?

Mye det samme du bør passe på som når du vender den opp. Det bør ikke være så langt til veggen. Farget vegg gir deg også fargestikk.

 

Om du er utendørs vil du ved å vende blitsen ca 45º opp og trekke ut reflektorplaten få en lignende effekt som du får ved å rette blitsen mot taket.

 

Til slutt vil jeg bare beklage den kjipe modellen som er brukt i dette innlegget, men budsjettet vårt gir oss ikke rom for noe bedre. 🙂

(Visited 340 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] I dette innlegget skal jeg fortelle litt det mest grunnleggende oppsettet med flere eksterne blitser. Ekstern blits kan misbrukes på samme måte som pop-up blitsen, men siden du har tatt til deg lærdom fra innlegget om pop-up blits, vil jeg ikke si så mye om det her. Og du har selvfølgelig fått med deg det eminente «Hvordan få mest ut av 1 ekstern blits» […]

Legg inn en kommentar