Retro rett fra kamera

with Ingen kommentarer

Retro - 004Retro bilder er virkelig i skuddet for tiden. Jeg tror at instagram spiller en stor rolle for å få denne moten opp og frem. Det er mange forskjellige stiler som vil gjøre at bildene dine havner i båsen for retro bilder. Ute av focus, mye vignettering, fargestikk og falmede farger, er noen av effektene som brukes for å etterligne Lo-fi kameraer som Holga og Lomo eller gamle filmruller. Når vi ser på det som blir lagt ut på nett og andre steder med stempelet «RETRO», er det lett for å tro at det bare er å knipse i vei og legge på en Photoshop effekt, så har du et fantastisk bilde.

Rette kamera innstillinger, god komposisjon og best mulig utgangspunkt rett fra kamera, gjør at retro bildene dine virkelig kan bli fantastisk. I dette innlegget vil jeg gå gjennom hva du kan gjøre i kamera for å bedre utgangspunktet.

 

FOKUS

Selv om mange retro bilder har en litt blurry fremtoning, kan du ikke bare se bort fra å fokusere. Spesielt om du har lite dybdeskarphet i bildet ditt vil det vøre viktig å legge fokus på rett sted. Bilder med retro look tillater riktignok litt mer slurv med fokus enn normalt, men om du er som meg, så betyr det bare at mangen av de som nesten er spot on vil passere som godkjent.

 

ISO

Vanligvis får du beskjed om å bruke lav ISO. Nå kan du bruke bildestøyen fra høye ISO verdier som en effekt i retro bildene dine. Prøv deg frem og finn din stil.

 

HVITBALANSE

Nå er det på tide å gå bort fra automatisk hvitbalanse. Velg heller innstillingen for dagslys, da det stemmer mer overens med de fleste gamle filmer. Du kan også velge «feil» hvitbalanse for å gi bildene dine et fargestikk.

 

EKSPONERING

Lysmåleren har også gått gjennom en revolusjon, så resultatene i eldre kameraer var ofte litt mindre nøyaktig. Så om du mister litt detaljer i lyse eller mørke partier trenger ikke det å ha noe å si for sluttresultatet. Bruk gjerne eksponeringskompensasjon aktivt eller ta bildene i mauell.

Retro - 005

BILDESTILER/EFFEKTER

Alle kameraer har muligheten til å ta bilder i sort/hvit, men i tillegg kan mange av de nyere kameraene som er på markedet i dag legge til retro effekter direkte i kamera. Olympus og Sony er lengst fremme og tilbyr flest variasjoner for retro stil på JPEG bildene dine. På Canon kan du legge på kreative filtre i kamera, men etter at du har tatt bildet. Nikon har en lignende funksjon, men ikke like stort utvalg.

 

KOMPOSISJON

Innen dagens «mote» med retro look på alle bildene så er det en slags «skyt fra hoften» trend, men om du vil at dine bilder skal gå fra OK til WOW, så bør du tenke komposisjon. Velfungerende komposisjonstriks er å plassere motivet helt sentralt eller helt i kanten av bildet. «Normale» komposisjonsregler med gylne snitt og sånt kan også fungere helt fint. Men husk at med ekstreme effekter så vil en enkel komposisjon virke mye kraftigere, og bildet blir bedre.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar