Tripod – Stativet

with 1 kommentar
Manfrotto 728B
Manfrotto 728B

Noe fotoutstyr blir det syndet mot når vi velger. Tripod, eller trebeinsstativ er et veldig viktig tilleggsutstyr til fotoutstyret ditt. Det er så viktig at jeg nesten ikke vil kalle det for tilleggsutstyr. At du bør bruke trebeinsstativ når du tar bilder med lang lukkertid er for de fleste en kjent sak. Det at du også bør bruke stativet hver gang du skal ta landskapsbilder er det nok ikke alle som vet. Andre situasjoner som et trebeinsstativ virkelig kan hjelpe deg er om du skal være med på bildet selv, ved macro fotografering, når panoramabilder skal taes, ved HDR fotografering…. ja, stort sett hver gang du skal ta et bilde og du har TID til å sette opp et stativ.

TID er en vesentlig ting med stativer. Det at du bruker tid på å sette det opp og bli klar for å ta bilde, gjør at du automatisk tenker deg litt med om før du setter igang. Og bare det å tenke litt gjennom hva du vil ha inn på bildet vil gjøre bildene litt bedre.

Før jeg begynner å fortelle om de forskjellige valgene du må ta vil jeg at du skal tenke på dette: Billigstativ til rundt 1000kr må gjerne byttes etter 4-5 år når det begynner å bli slark i låsemekanismer og lignende. Mitt Manfrotto stativ fra 2008 til ca 1500kr er nå oppbrukt (bruker det kun som blits stativ). Om du legger litt penger i stativet, så har du et stativ for livet. De litt mer profesjonelle stativene er det også mulig å bytte slitedelene på, slik at de varer enda lengre (enn livet ut???? jaja… bra formulert.)

 

Valg av stativ

Først må du se på behovet ditt.

Ikke noe grunn til å velge et dyrt stativ som kan bære 20kg fotoutstyr, om alt utstyret ditt ikke veier mer enn 2kg. (Canon 50D med 24-105L veier ca 1,7kg)

Ingen grunn til å kjøpe et som er så kompakt som mulig hvis du ikke er mye ute og reiser med alt utstyret ditt.

Du skjønner hvor jeg vil med dette. Kjøp det du har behov for, ikke kjøp det billigste og minste bare for å kunne si at du har et trebeinsstativ.

 

Gå i butikken og ta og føl litt på stativet. Trekk ut alle seksjonene og sett det på gulvet. Om du presser på toppen (der kamera vil være festet) så vil du kjenne om bena gir etter for press ned eller mot siden. Stativet skal være så stivt som mulig!

 

Mine erfaringer:

Vanguard Alta PRO 283CT
Vanguard Alta PRO 283CT

Manfrotto 728B (Pris nytt ca 1500kr i 2008)

Aluminiumsstativ som veier 1,7kg og kan bære 3,5kg. Etter 4 års bruk er dette nå oppbrukt. Det er mulig å kjøpe deler til det, men til ca 200 pr lås og 3 låser pr bein, så lønner det seg ikke å bytte deler.

OK stativ som har gjort en god jobb for meg. Så lenge jeg kan unngå å bruke den tynneste delen av beina, så er det ganske stødig. Integrert stativhode gjør at du er «stuck» med det som står på.

Induro 8x CT214 (Pris ca 3600)

Karbonstativ som veier ca 2kg (inkludert stativhode) og kan bære hele 12kg. Dette er et stativ som jeg har tilgjengelig. Et fantastisk stødig stativ. At beina bare er delt i 3 seksjoner gjør at stativet er lengre enn Manfrotto stativet sammenslått, men den tynneste seksjonen av bena er kraftigere. At beina kan låses i flere forskjellige vinkler er også en god ting. Stativhode er ikke inkludert.

Vanguard Alta PRO 283CT (Pris ca 3200 inkludert frakt/toll fra USA)

Dette er mitt stativ! Karbonstativ som veier litt over 2kg (inkludert stativhode) og kan bære 8kg. Stødig og allsidig stativ som har en midt søyle som kan vippes eller snus opp-ned for å komme til motivet i alle mulige høyder.

 

 

Økonomens valg:

Velbon Sherpa 600R. Sett til ca 1000kr inkludert hode

Enkelt og greit for mindre kamera uten de store teleobjektivene.

Entusiastens valg:

INDURO AKP1. Sett til ca 2200kr inkludert hode

eller

Vanguard Alta PRO 283CT. Sett til ca 3300kr uten hode

Proff valg:

Gitzo GT2540 Series 2. Prisklasse over 6000kr uten hode.

(Tror ikke mange som leser denne siden trenger dette… men det fins.)

 

Stativhoder vil jeg ta for meg i de neste innleggene.

(Visited 124 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] har jeg fortalt om stativet og de vanligste hodene: kulehodet og […]

Legg inn en kommentar