Retro optikk

with Ingen kommentarer

Retro utstyr - 001Retro bilder er virkelig i skuddet for tiden. Jeg tror at instagram spiller en stor rolle for å få denne moten opp og frem. Det er mange forskjellige stiler som vil gjøre at bildene dine havner i båsen for retro bilder. Ute av focus, mye vignettering, fargestikk og falmede farger, er noen av effektene som brukes for å etterligne Lo-fi kameraer som Holga og Lomo eller gamle filmruller. Når vi ser på det som blir lagt ut på nett og andre steder med stempelet «RETRO», er det lett for å tro at det bare er å knipse i vei og legge på en Photoshop effekt, så har du et fantastisk bilde. Jeg syns det er altfor mange dårlige bilder som publiseres på nett, og det vil jeg gjøre noe for å bedre.

 

Rette kamera innstillinger, god komposisjon og best mulig utgangspunkt rett fra kamera, gjør at retro bildene dine virkelig kan bli fantastisk. I dette innlegget vil jeg gå gjennom hva du kan gjøre for å ta i bruk gammel optikk for å få er retro preg, ikke bare på bildene, men på fotograferingen også.

 

Det er to valg muligheter for å få retro looken på bildene dine. Gammel optikk eller «simpel» optikk. Jeg vil touche innom begge deler.

 

Lensbaby

Dette er populære objektiver der alt er 100% manuelt. Lensbaby kommer som regel i plast utførelse, men de har et enorm utvalg. Her er det bare å gå fullstendig agurk i fotobutikken og kjøpe deg det objektivet som gir deg den looken som du er ute etter. Prisene starter på 5-600kr og går oppover til 2-3000kr. Blir du hektet kan det fort bli dyrt.

 

Bruke gammel optikk med adapterRetro utstyr - 002

Dette er en helt topp løsning! Prisene på adapter starter helt nede på 9$. Det er denne løsningen jeg vil prøve å fortelle litt mer om her.

Ved å montere et gammelt objektiv på ditt nye kamera vil du miste all automatikk. Du vil være nødt til å sette blender manuelt på objektivet. Du vil også måtte fokusere manuelt, og i noen tilfeller vil lysmålingen svikte. Det at du blir tvunget til å finne ut eksponering, blender og å fokusere gjør at du vil bli flinkere til å finne rette settinger senere når du bruker ditt moderne utstyr også.

Når prisene på adapteren er så lave, så er det like gledelig å vite det at du kan få tak i et strøkent kvalitets objektiv for bare 100-200kr! Billig løsning!

Om du går for en ny Lensbaby så vet du noenlunde hvilke look bildene dine får, ved å gå for gammel optikk vil resultatene være mye mer varierende.

 

Hva passer?

Nikon

De fleste gamle manuelle Nikon objektivene, AI eller AI-s, vil kunne gå rett på ditt nye kamera. Men på kameraer opp til D90 vil du ikke ha noe lysmåling.

Pentax

Dagens Pentax fatning er fysisk den samme som tidligere. Det betyr at manuelle objektiver med Pentax K fatning, vil passe på ditt kamera, men det vil være begrensede funksjoner som lysmåling og eksponeringsprogram.

Olympus, Panasonic og Sony Nex

Her vil du ha behov for en adapter for å koble et gammelt objektiv på den nye fatningen. På den positive siden, så kan du da velge og vrake av kvalitetsoptikk, så lenge du finner en adapter til din fatning.

Canon

EF fatningen til Canon har vært i bruk fra slutten av 80 tallet, så optikk fra de siste 20-25 årene kan brukes direkte på ditt nye speilrefleks. Ønsker du å bruke eldre optikk, så må du også investere i en adapter.

 

 

(Visited 49 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar