Handle retro optikk

with Ingen kommentarer

Fast brennviddeRetro bilder er virkelig i skuddet for tiden. Jeg tror at instagram spiller en stor rolle for å få denne moten opp og frem. Det er mange forskjellige stiler som vil gjøre at bildene dine havner i båsen for retro bilder. Ute av focus, mye vignettering, fargestikk og falmede farger, er noen av effektene som brukes for å etterligne Lo-fi kameraer som Holga og Lomo eller gamle filmruller. Når vi ser på det som blir lagt ut på nett og andre steder med stempelet «RETRO», er det lett for å tro at det bare er å knipse i vei og legge på en Photoshop effekt, så har du et fantastisk bilde. Jeg syns det er altfor mange dårlige bilder som publiseres på nett, og det vil jeg gjøre noe for å bedre.

 

Rette kamera innstillinger, god komposisjon og best mulig utgangspunkt rett fra kamera, gjør at retro bildene dine virkelig kan bli fantastisk. I dette innlegget vil jeg gå gjennom hva du bør se etter når du skal handle gammel kvalitets optikk og adaptere for å få dette til å passe sammen.

 

Hva du bør se etter når du skal handle

Det første du bør gjøre er å finne ut hvilke adaptere som finnes til DITT kamera. En butikk som jeg bare har gode opplevelser med og som har veldig bra utvalg er B&H PhotoVideo. Her kan du finne adapter til ditt kamera. Når du nå har fått en oversikt, så kan jakten på optikk begynne.

Nå har du 3 valg. Bruktbutikk, netthandel eller familie / bekjente.

Bruktbutikk:

Fordelen med bruktbutikk er at du lettere kan få undersøke objektivet før du bestemmer deg for å kjøpe, ulempen er at det er litt dyrere. Du kan også ofte få prøve objektivet på ditt kamera før du kjøper. Kanskje de har adapter som passer for deg også?

Netthandel:

På nettet kan du gjøre de virkelig gode kjøpene. Ulempen er jo åpenbart at det kan være vanskelig å få sjekket om optikken er i bra stand. Hvis det ikke er for langt unna så bør du ta en titt, ellers så må du bare stille selger mange spørsmål og avgjøre om du vil ta en sjanse.

Familie / bekjente:

Kanskje du har noen eldre familiemedlemmer, naboer, bekjente som tidligere drev med foto…. kanskje de har noe gammelt fotoutstyr liggende i en skuff som ingen bruker…. kanskje du kan ta hånd om utstyret?

Jeg har opplevd dette 2 ganger helt uten å prøve. Jeg er overbevist om at det ligger mye grom optikk og støver ned bakerst i en skuff eller et skap som bare venter på en som du eller meg.

Bare ikke gå rundt og be om å FÅ fotoutstyr for så å legge det ut for salg 2 uker etter. Det er bare dårlig gjort!

 

Hva må jeg sjekke:

 

 • Fatning
  • Passer den på mitt kamera eller finnes det en adapter?
 • Rene linseelementer
  • Hold den opp mot lyset og se gjennom objektivet etter støv og riper
 • Fokus ring og blender ring
  • Vri begge ringene gjennom hele skalaen og kjenn etter at de glir lett og jevnt.
 • Blender «tapp»
  • Mange objektiver har en liten mekanisk tapp for å blende ned.
  • Still blenderen på en liten blender (f.eks f/16) og press inn tappen. Se at blender lamellene åpner og lukker jevnt og lett.
 • Blender lameller
  • Med blenderen lukket ser du om lamellene er rene og uten tydelige spor etter smurningmiddel.
  • Synlig skit på lamellene kan tyde på ta objektivet er i ferd med å gå i stykker og blenderen vil kunne låse seg.

 

 

I neste innlegg vil jeg fortelle om hvordan du kan bruke objektiv med adapter.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar