Bruk av 2 stk blits

with Ingen kommentarer

Alle med et eller annet fotoapparat har et forhold til bruk av blits. Jeg vil i denne serien med innlegg gå inn på bruken av den, og komme med noen eksempler på de mest vanligste feilene ved bruk av blits. Deretter får du selvsagt vite hvordan du skal unngå disse feilene, og heller gjøre blitsen til et godt hjelpemiddel i din jakt etter de gode bildene. Blits kan for eksempel brukes til så mye mer enn å lyse opp et motiv når det er litt for mørkt.

Når du tar et bilde med blits er det viktig at blitslyset matcher lyset som allerede er tilstede, eller bidrar positivt til bildet. Om den første tanken som slår deg når du ser på bilde er «Oj for en blits», så har du mislykkes.

Alle blitser har en begrensning i bruken.

I dette innlegget skal jeg fortelle litt det mest grunnleggende oppsettet med flere eksterne blitser. Ekstern blits kan misbrukes på samme måte som pop-up blitsen, men siden du har tatt til deg lærdom fra innlegget om pop-up blits, vil jeg ikke si så mye om det her. Og du har selvfølgelig fått med deg det eminente «Hvordan få mest ut av 1 ekstern blits»

Denne gangen har jeg gjort en liten vri, slik at dere skal slippe å se mitt trøtte tryne (tror faktisk det skremmer vekk lesere). Budsjettet vårt er fortsatt på 0 millioner, så derfor har Cyber Tina stilt opp som modell.

Nå stilles det litt mer krav til innkjøp av utstyr.

  • Du må kjøpe 2 stk blits. Helst like eller ihvertfall samme merke. Jeg har opplevd litt kluss med mitt oppsett der jeg har en Metz og en Canon blits.
  • Du må kjøpe trådløse sendere til blits (Om blitsene har slave funksjon som gjør at pop-up blitsen kan utløse de, så kan det brukes til dette oppsettet, men det vil hindre deg senere) Forskjellen på de simple billige og de dyrere modellene er rekkevidde, hvor mye informasjon som sendes mellom kamera og blits samt funksjoner. Så lenge du er komfortabel med å sette blitsstyrke manuelt på blitsen så kommer du langt med en rimelig modell.
  • Blits stativ. Det er kjekt med stativ, slik at du kan plassere blitsen nøyaktig der du vil ha de. Jeg handlet Lastolite sett til ca 1500 kr der jeg fikk med en paraply også.

 

2 stk blits

2 blitser 45-45 oppsett

 

Verdens enkleste løsning for å få OK resultater med mer enn 1 blits er om du stiller opp to stk 45° ut fra modellen.

For å ha kontroll på lyset anbefaler jeg at du setter styrken manuelt på blitsene. På disse illustrasjonene har jeg satt styrken til 1/32.

Hvilken lysstyrke som blir riktig er selvfølgelig avhengig av styrken på blitsen og ikke minst på hvor mye annet lys som er tilstede.

2 blitser 45-45b

 

2 stk blits med paraply

2 paraplyer 45-45

2 paraplyer 45-45 oppsett

 

Jeg har med fullt overlegg brukt nøyaktig samme oppsett nå når blitsen blir reflektert i paraplyen. Nå er det litt mer tydelig at skyggene blir mykere og bildet får mye mindre blits preg.

Normalt sett må du justere styrken på blitsen litt opp når den vender bort fra motivet og blir reflektert tilbake.

 

Programmet jeg har brukt til å lage disse illustrasjonene er Set a light 3D STUDIO. Det er et program designet for å planlegge lyssetting for studiobilder. Helt topp program for å lære litt mer om lyssetting, uten å plage venner og kjente for at de skal stå modell. Lover å komme tilbake med mer om programmet ved en senere anledning.

 

 

(Visited 79 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar