Tripod – Kulehodet

with 1 kommentar

Som jeg sa i første innlegg i denne serien om trebeins stativet, så er et godt stativ veldig viktig for å få de gode bildene. Men siden ingenting er bedre enn svakeste ledd, så bør du følge opp med et godt hode på stativet ditt. Hodet er der hvor du fester kameraet ditt og det som gjør at du kan justere inn kamera i den riktige posisjonen for å få tatt bildet. I dette innlegget skal jeg se på allround hodet. Kulehodet kan brukes, og gjør en god jobb, til det meste.

Kulehodet er det beste allround valget. Kun ved å løsne på en enkelt skrue, kan kameraet beveges fritt. Kulehoder er også beregnet for å tåle forskjellige vekter. Velg gjerne et som er litt kraftigere enn det du må ha akkurat nå. Når du kommer litt opp i kvalitet (og prisklasse) så har kulehodene ofte en skrue som justerer friksjonen også. Men det som jeg vil påstå er noe av det viktigste er at hodet har en form for hurtigkobling. Jeg hadde et kulehode uten hurtigkobling…. og da ble det til at jeg heller lot være å bruke stativ, enn å skru kameraet på hver gang. Så kjøp MED hurtigkobling!!!

 

manfrotto 494rc2Noen konkrete tips:

Hvis en økonom skulle bestemme:

Manfrotto 494RC2 (sett til ca 650kr)

Det minste kulehodet for speilrefleks som også har hurtigkobling. Med lastekapasitet på bare 4 kg, så passer det bare til det letteste utstyret.

 

Om en entusiast får bestemme:

Induro BHD1 (Sett til ca 1600kr)

Dette kulehodet har hurtigkobling, friksjonsskrue og panoramafunksjon. Dette kulehodet står på det stativ som jeg har tilgjengelig for tiden, og jeg synes det er utrolig godt å bruke. En lastekapasitet på 12kg forteller at dette er et stødig hode.

 

 

 

 

Induro BH1

Manfrotto 054Q2 (ca 1800kr)

Manfrottos beste profesjonelle kulehode, dedikert spesielt til M190 karbonstativer. En ekstremt presis ball i hodet, som gir ekstra glatt bevegelse takket være topp kvalitet i både materialer og teknologi.

Nyskapende, kompakt, ergonomisk, kraftig og laget av lett magnesium gjør dette til det ideelle vertøyet for hodbarhet, høy ytelse og nøyaktighet. Det nye magnesium Q2 quick realease systemet er kompatibelt med RC2 standardplater og gir økt ergonomi, hastighet og redusert vekt. (Dette har jeg bestilt selv.)

manfrotto-m054-q2-kulehode

 

manfrotto 057q5For lottomillionæren:

Manfrottos 057 Q5 (ca 7800kr)

Pro Ball hode, dedikert til 057 karbonfiber-serien. Et ekstremt presist kulehode, med ekstra glatte bevegelser takket være materialle av ypperste kvalitet og teknologi. Nyskapende, kompakt, ergonomisk, kraftig og laget av lett magnesium – noe som gjør dette til det ideelle verktøyet med god holdbarhet, høy ytelse og nøyaktighet.

Det nye Q5 quick release systemet, av magnesium, er kompatibelt med RC5-standardplater og gir økt ergonomi, hastighet, redusert vekt og økt nøyaktighet takket være hele tre vatere.
Q5 systemet er perfekt for tungt utstyr og lange objektiver

(Visited 194 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] har jeg fortalt om stativet og de vanligste hodene: kulehodet og […]

Legg inn en kommentar