HDR-High Dynamic Range – del 1

with Ingen kommentarer

High Dynamic Range eller Populært kalt HDR. Det er et tema veldig mange elsker og minst like mange hater. Jeg personlig ELSKER HDR!!! Jeg personlig tror også det at en av grunnene til at HDR har mange motstandere er uvitenhet, de vet rett og slett ikke hva det går ut på og derfor blir det litt sånn «heksekunst». Men alle kan lære seg HDR. Det er ikke engang så veldig vanskelig.

Men temaet er stort så dette blir en artikkelserie slik at det ikke blir for mye for fort. 🙂

 

Derfor begynner vi helt på bånn. High Dynamic Range oversettes best med Stor Dynamisk Vidde (I alle fall det beste jeg klarer, leser nemlig ikke noe særlig foto på norsk…hehe).

 

Her har jeg tatt bilde av bybanen i Bergen når den passerer. Hele scenen er i HDR, mens bybanen som passerer er et vanlig fotografi.
Her har jeg tatt bilde av bybanen i Bergen når den passerer. Hele scenen er i HDR, mens bybanen som passerer er et vanlig fotografi.

 

Innen fotografi måler vi lys i EV (Engelsk for Exposure Value) eller populært kalt stopp. En økning på +1 stopp (EV) vil si at vi fordobler mengden lys vi slipper inn i kamera. Om verdien er -1 stopp stopp så halverer vi mengden lys igjen. Derav streken i kameraet ditt som viser -3…..-2…..-1…..0….+1……+2……+3. Du skjønner sikkert hva jeg mener.

Det menneskelige øye er i stand til å oppfatte lys og mørke samtidig når vi ser på en vakker utsikt for eksempel. Hvis du som meg har stått der og tenkt «om jeg bare kunne ta et bilde slik som jeg ser det» så skjønner du hvorfor jeg ble ekstatisk da jeg oppdaget HDR. For kameraet mitt er i stand til å fange hele den dynamiske vidden som jeg ser den fine kvelden på ferietur på et eller annet eksotisk sted. Det er bare det at kameraet ikke er særlig flink til å fange denne vidden samtidig slik som øynene våre klarer det.

 

Derfor tar vi flere eksponeringer for å få det resultatet vi ønsker oss.  Et godt sted å begynne synes i alle fall jeg for at ting ikke skal bli for kompliserte er rett og slett og ta tre bilder. Et som er -3, ett bilde som er 0 og et bilde som er +3. Altså ett undereksponert (for høylyset (solskinn feks)), et bilde som er riktig eksponert og et bilde som er overeksponert (for skyggene). Da har vi den informasjonen som vi trenger for et greit utgangspunkt. Vi har lys i de mørke delene av bildet og vi har lys i de lyse delene av bildet.

 

Nå er det meget godt mulig å ta HDR uten stativ, men det betinger at det er snakk om raske lukkerhastigheter for alle eksponeringene. Det lønner seg også om kameraet ditt er raskt. Det er mulig med dagens programvare for «framkalling» av HDR bilder å korrigere bevegelse mellom eksponeringene, men resultatet blir alltid best om denne bevegelsen er minimal.

Derfor anbefaler jeg alltid i begynnelsen å bruke stativ. Da er du sikret. Jeg bruker i tillegg en fjernkontroll for å minimere kamerarystelser, men dette er ikke et must. Du kan fint bruke selvutløseren. Min erfaring er at selv om programvaren i dag blir stadig bedre og kan fikse det meste, så er det alltid greiest å eliminere alle mulige «forstyrrelser» med en gang. Resultatet blir så mye bedre da. Hvis du også setter kameraet ditt til såkalt «Auto bracketing» så trenger du bare konsentrere deg om å måle lys for riktig eksponering.

 

 

Dette bildet er tatt i Spania, nærmere bestemt Cap De Formentor på Mallorca. HDR egner seg veldig godt til denne typen scener.
Dette bildet er tatt i Spania, nærmere bestemt Cap De Formentor på Mallorca. HDR egner seg veldig godt til denne typen scener.

 

Så nå er det vel egentlig bare å komme seg ut og ta noen bilder til ditt første HDR bilde! Når det gjelder HDR fotografering så gjelder alle de samme reglene innen fotografering, selv om noen scener egner seg bedre enn andre. I begynnelsen så kjørte jeg HDR på alt. Mange har gått i samme felle, og i dag er jeg langt mer kritisk til hva som får HDR behandlingen. Men går du gjennom bildene mine på facebook siden min vil du se at de aller fleste er HDR. Men du skulle sett alle de motivene jeg aldri tok bilde av , nettopp fordi jeg er blitt mer kritisk. Men det kan vi komme tilbake til senere i serien.

Neste gang snakker vi litt om hva vi gjør med bildene etter vi har tatt dem!

(Visited 523 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar