HDR-High Dynamic Range – del 2

with Ingen kommentarer
Ferdig resultat.
Ferdig resultat.

Ok, nå har vi altså fått bildene vi ville ha og det er tid for å gjøre noe med dem slik at de ser noenlunde ut. Det første vi gjør er å laste bildene inn i for eksempel Photomatix. Du kan laste ned gratis prøveversjon her http://www.hdrsoft.com/.

 

Det finnes flere programmer for å lage HDR bilder. I HDR del 2 velger jeg å fokusere på Photomatix da jeg mener dette kan være det enkleste programmet å forholde seg til. Jeg vil komme tilbake til andre alternativer senere i serien.

 

Dette er det første bildet du møter.
Dette er det første bildet du møter.

Her velger du ut dine eksponeringer som du vil bruke. Hvis du har fulgt mine råd har du nå tre eksponeringer som er klar til å kjøres gjennom Photomatix. Jeg bruker veldig ofte bare raw filene mine rett fra kamera. Men du kan også bruke jpeg filer osv.

Så finn filene dine, legg de inn og trykk ok.

 

Her må vi velge litt....
Her må vi velge litt….

Her finner du diverse valg som må foretas. Jeg håper pilene mine og tekstboksene gir deg det du trenger, så her skriver jeg ikke så mye.

 

Vent......VENT sa eg!
Vent……VENT sa eg!

Så altså….her venter vi…..det varierer veldig hvor lang tid dette tar. Har du mange filer, ligger filene på hjemmenettverket, på en usb harddisk, osv. Tiden varierer også etter om maskinen din er litt treg. Det krever litt maskinkraft dette her.

 

FjerdeBildePhotomatix

 

 

Når vi kommer hit så er det viktig å se etter såkalt «ghosting». Det vil si områder i bildet som ikke er riktig satt sammen av programmet. Du vil da se områder som ikke ser riktig ut. Det kan se ut som om bildene ligger dobbelt. Marker med musen områder du finner og trykk deretter på ok. Det er lurt å gå gjennom dette steget nøye slik at du ikke sitter i photoshop senere etter mye arbeid og finner ut at pokker…der glemte jeg noe. Der har jeg vært selv mange ganger…

 

Det er her moroa begynner....
Det er her moroa begynner….

 

Da er vi altså kommet til siste bilde. Her har jeg ikke lagt på hverken piler eller tekstbokser. Her finner du mange spaker og ting og tang å dra i. Min anbefaling er at du rett og slett prøver deg fram. Hvis dette ikke er måten å lære på for deg så finnes det gode bøker på området. Men som sagt jeg anbefaler at du drar litt i de forskjellige kontrollene og ser hva som skjer. Kos deg!

Det var det for denne gang!

(Visited 124 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar