Tripod – En slags oppsummering

with Ingen kommentarer

Som jeg sa i første innlegg i denne serien om trebeins stativet, så er et godt stativ veldig viktig for å få de gode bildene. Men siden ingenting er bedre enn svakeste ledd, så bør du følge opp med et godt hode på stativet ditt. Hodet er der hvor du fester kameraet ditt og det som gjør at du kan justere inn kamera i den riktige posisjonen for å få tatt bildet.

Nå har jeg fortalt om stativet og de vanligste hodene: kulehodet og treveishodet.

Det finnes andre mer spesialiserte hoder også, men de som lurer på noe der kan sende meg en mail.

Gimbal hodet – Perfekt til store, tunge teleobjektiver. Fordelen her er at du fester objektivet (ikke kamera) til hodet, før du justerer inn slik at hode/objektiv/kamera kombinasjonen er i balanse. Nå vil gimbal-hodet ta hele vekten av objektivet og du kan lett panorere eller f.eks følge en fugl i luften.

Panoramahodet – Om du liker å ta mange bilder som du setter sammen til ett stort panoramabilde, så er dette et stativhode du bør vurdere. Fordelen med dette hodet er at bildene ikke blir forvrengt i forhold til hverandre, og da trenger ikke programmet du bruker for å sette sammen bildene å strekke i filene for å få bildene til å passe sammen.

Flytehodet – Bevegelser dempes ved hjelp av en veske, ofte olje, slik at alle bevegelser blir myke og uten rykk og napp. Som sagt så blir disse hodene stort sett brukt når det filmes, men de er også utmerket til tyngre utstyr. Hodene er store, tunge og klossete, så de er ikke et godt valg om du skal bære med deg utstyret langt inn på fjellet eller noe.

 

Nå vil jeg bare komme med noen små tips før du løper for å kjøpe deg et nytt stativ.

  • Sørg for at det er hurtigkoblingsplate på stativhodet. Uten denne platen må du skru kamera fast hver gang stativet skal brukes og det bli mye mer tungvint å forflytte seg når du er på location. Har du flere kameraer eller objektiver med stativ feste, så er det en fordel å kjøpe flere plater som settes på det utstyret som brukes mest. Har du i tillegg flere stativer, så er det greit å gå for hoder der samme hurtigkobling kan brukes på alle.

 

  • Har du store tunge objektiver, så er det mye bedre og stødigere å feste objektivet til stativet i stedet for kamera til stativet.

 

  • For ekstra stabilitet kan du f.eks henge kamerasekken din under midtsøylen på stativet. Da vil den være med på å dempe vibrasjoner forårsaket av vind og lignende. Se etter om stativet har en krok i bunnen av midtsøylen

 

  • Om det er friksjons skrue på stativ hodet ditt, bør den innstilles slik at det er litt motstand igjen når låseskruen er helt åpen. Da blir det lettere å finjustere og du unngår at kamera vipper ukontrollert.

 

  • Er du samme type fotograf som meg.. som tar bilder i mange sjangre, så vil jeg anbefale deg å legge litt penger i et godt kulehode. De er som regel relativt kompakt og hurtig å jobbe med.

 

  • Legg litt penger i et godt og stødig stativ. Det vil du tjene på i lengden. Stativet vil da vare mye lengre og være stødigere enn et billig stativ. På litt dyrere modeller kan du også bytte ut slitedelene, slik at stativet vil være like godt som nytt i mange år.

 

 

Min anbefaling:

Vanguard Alta PRO 283CT
Vanguard Alta PRO 283CT Karbonstativ, lett, kompakt

 

manfrotto-m054-q2-kulehode
Manfrotto 054Q2 – kulehode Allsidig arbeidshode

 

(Visited 106 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar