Bilder i snø og kulde

with Ingen kommentarer

Når snøen ligger på bakken er det mange som støter på problemer. Det er kaldt, veldig lyst og kameraet vil ikke samarbeide. Mange sier at kameraet ikke tåler ekstrem kulde, men min erfaring tilsier at kamera tåler mye mer kulde enn fotografen. Jeg har vært ute i -21 grader og tatt bilder…. Kameraet taklet det mye bedre enn jeg gjorde! Jeg vil i dette innlegget ta for meg noen tips som gjør at dine snøbilder gjerne blir litt bedre, og gleden med å fotografere kommer tilbake selv om det er kaldt.

Hva må jeg tenke på når det er kaldt?

Snødekket - 002Temperatursvingninger gjør at det kan dannes kondens i kameraet. Siden vann inne i kamera ikke er noe vi ønsker, så må vi unngå det.

Når du skal ut: Legg fotoutstyret (kamera skal være avslått) i fotosekken og lukk den godt igjen. Nå tar du å setter den utenfor, mens du tar deg en kopp kaffe og kler deg opp med ull. Da vil alt fotoutstyret kjøles sakte ned, og du unngår kondens.

Når du skal inn: Det er veldig fristende å løpe rett til pc eller mac for å legge inn bildene, men…. legg fotoutstyret (kamera skal være avslått) i fotosekken og lukk den godt igjen. Sekken setter du i yttergangen eller annet sted der det er OK temperatur. Ikke i stuen ved siden av peisen. La alt varme seg sakte opp. Få av deg ull klærne, ta deg en kopp kaffe eller en dusj. Jeg lar gjerne fotosekken stå i noen timer…

Om du skal ut flere dager på rad, så kan de være ønskelig å ikke ta hele sekken med inn i varmen. Da kan du ta ut batteri og minnekort, legge de i en liten plastpose som du lukker godt og la de varme seg opp i den. Da får du lagt bildene over på pc og ladet batteriene, slik at du er klar for tur tidlig neste morgen.

Når du bytter objektiv ute i kulden må du passe godt på at du ikke puster inn i kamera eller på innerste linsen…. da vil det dannes kondens som gjerne fryser til is og helvete e løs!

 

Når det er kaldt vil ikke batteriet i kamera klare å drive kameraet ditt like lenge som når det er varmt. Løsningen vil være så enkel som at du har 1 ekstra batteri med deg i en lomme tett på kroppen, slik at det holder varmen. Når du bytter batteri, så legger du det «tomme» i innerlommen og du vil på magisk vis kunne ta noen flere bilder med det «tomme» batteriet når det har fått varmet seg opp igjen.

 

Hva må jeg tenke på når snøen dekker landskapet?

EksponeringSnødekket - 003

Snøen vil lure lysmålingen i kamera og gi deg grå bilder. Dette problemet oppstår siden kamera går ut ifra at mesteparten i et bilde består av mellomtoner. For å få hvit snø må du legge inn litt eksponeringskompensasjon.

Overskyet og snø: Legg inn ca +1EV

Sol og snø: Legg inn ca +2EV

 

Lys og komposisjon

Når snøen dekker landskapet vil det være enda viktigere at du ser etter former og linjer. Om du satser på enkle bilder der du konsentrerer deg om noen få former, så blir bildene lettere å like. Når det meste er hvitt så kan du ikke stole på at fargene skal gi bildet så mye….

Lav sol vil gi lange og kraftige skygger i bildet. Skyggene vil hjelpe deg til å fremheve formene i landskapet. Så det er mest ønskelig om solen kommer fra en side, da dette vil gjøre skyggene tydeligere i ditt bilde.

 

Topp tips:

Planlegg landskapsbilder, slik at du er der når solen kommer fra siden, står opp eller går ned

 

Sørg for riktig eksponering. Overeksponer for at snøen skal bli hvit. Polariseringsfilter kan gjøre himmelen nesten svart.

 

Om du tar bilder når det snør, prøv med litt lengre lukkertid. Lukkertider på rundt 1/15 sekund vil sørgefor at snøflakene blir streker i bildet…..

 

Soloppgang og solnedgang er enda mer fargerik på vinterstid…. Velg hvitbalanse for dagslys og bruk lang lukkertid for å få mye farger med i bildet.

(Visited 254 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar