Hvordan få perfekte bilder – Utstyr og innstillinger

with Ingen kommentarer

Dette er første del i en serie der jeg tar for meg fallgruver som alle vil oppleve før eller siden. Jeg håper at ved å belyse de vanligste tabbene, og komme med tips til hvordan de skal unngåes, så vil du kanskje unngå noen av de.

I denne delen vil jeg ta for meg utstyr og innstillinger på kamera.

 

Lens flare - 001
Lensflare

Reflekser i motlys

Reflekser kan redusere kontrasten i bildet eller fremstå som lysende områder i bildet. Begge deler er gjerne forårsaket av støv eller merker på filter og linseglass. Kalles ofte Lensflare.

Sørg for å holde optikken ren. LensPen (ca 100kr) har jeg alltid med meg i lommen når jeg skal ta bilder. Solskjermen vil også hjelpe deg med å unngå reflekser.

Støvflekker på bildene

Som regel er dette forårsaket av støv på sensoren. Støv og flekker på objektiv vil de fleste huske å tørke vekk. Dette er mest fremtredende når du tar bilder med liten blender åpning (f.eks f/16) og i områder med lyse jevne farger (himmelen).

Det første du bør prøve er å blåse det bort med en blåsebelg som er laget for formålet (Koster rundt 130kr). Om ikke dette virker så kan du levere kamera inn på rens eller kjøpe deg et rense sett for sensoren. Jeg har hatt mine tidligere kamera inne på rens 2 ganger, og kommer nok til å levere inn det jeg har nå om behovet melder seg.

 

Minnekort fullt

Har du glemt å formatere det fra sist gang du brukte det? Jeg legger aldri et minnekort i fotosekken uten at det er formatert. Ha også med deg flere.

 

Flatt batteri

Denne er som regel bare forårsaket av 1 ting. Du glemte å lade!

Enkleste løsningen er å kjøpe minst 1 ekstra batteri. Om du vet at du skal på tur for å ta bilder så gjør det til en vane å sjekke om batteriene er oppladet kvelden før. Lad batteriene når du ser at de nærmer seg tom, da har du strøm om du plutselig må rykke ut til en vakker solnedgang.

 

Lysmåler stilt inn på spotmåling

Om du opplever at eksponeringen av bildene varierer mye fra bilde til bilde, så bør du sjekke om lysmåleren er satt til spotmåling. Til sitt bruk (f.eks i motlys) er spotmåling glimrende, men til vanlig bør kamera være innstilt på evaluerende eller matrix.

 

Objektiv eller kamera satt til manuell fokusfouks og zoom ring

Om kamera ikke fokuserer eller bildene er uskarpe, sjekk at kamera eller objektiv ikke er stilt inn på manuell fokus. Beste måten å unngå dette på er at du alltid stiller tilbake til autofukus når du legger fra deg kamera.

Fra min datters dåp har jeg ingen bilder (fra mitt kamera), der jeg er med, som er i fokus. Jeg var da inne i en periode der jeg kun brukte manuell fokus, og det glemte jeg å fortelle hun som tok bildene der jeg skulle være med. (Skylder ikke på deg mamma!)

 

Opptaks modus satt til selvutløser

Se for deg situasjonen…. Du hiver opp kamera for å fange et en-gang-i-livet motiv…. alt som skjer er et pip og og 10 sekunder med blinking….

Sett ALLTID tilbake til «one shot» eller serie opptak etter at du har brukt selvutløser. ALLTID!

 

Speillås er aktivert

Speillås brukes når du tar bilder med kamera på stativ og du ønsker å unngå rystelsene som forårsakes av at speilet vipper opp.

Samme som tilfellet over, men her hører du bare et klikk, så blir det mørkt i søkeren. Løses jo enkelt ved å trykke en ekstra gang på utløseren, men du taper nok tid til at motivet kan være borte.

 

ISO: 102400
ISO: 102400

For høy eller lav ISO

En hel dag i solen og mange bilder på en eksotisk ferie….. alle ødelagt av at du kvelden før prøvde å ta bilder av en firfisle med ISO6400. En tabbe som ikke er lett å avsløre når du er ute og tar bilder, men som trer frem som stygge korn når du får bildet opp på dataskjermen.

Jeg setter alltid ISO tilbake til 100. Eller ihvertfall hver gang jeg husker det.

 

 

Eksponeringskompensasjon

Om bildene er konstant litt for mørk eller for lys, så bør du sjekke at denne er stilt inn på 0.

Dette er heller ikke noe som er lett å oppdage når du ser på skjermen på kamera i sterkt lys eller tussmørke. Da er det viktig å bruke histogrammet til å hjelpe deg. Legg deg også til en vane å stille tilbake før du går videre.

 

Her er de andre innleggene i serien:

  1. Hvordan få perfekte bilder – Utstyr og innstillinger
  2. Hvordan få perfekte bilder – Eksponering og farger
  3. Hvordan få perfekte bilder – Fokus og skarphet
  4. Hvordan få perfekte bilder 4 – Komposisjon
(Visited 145 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar