Sportsbilder

with 1 kommentar

Når du skal ta bilder av sportsbegivenheter, spesielt i lag idretter, trenger du god refleks og rask lukkerhastighet. Sett bort fra sjakk, så er sportsbilder noe som stort sett går i høyt tempo, og blir en utfordring å ta bilder av når du plasserer det ene øyet inn i kameraet. Det første du må få på plass er utgangsinnstillingene dine på kameraet, eller på kameraene dine. For det er faktisk mange sportsjournalister som stiller med to kameraer for å raskt flytte seg til andre innstillinger siden det varierer veldig om aktiviteten skjer 2-3 meter unna eller 40 meter unna. De må plutselig endre på alt!

Men til oss som «bare» bruker ett kamera så må vi få stilt inn den innstillingen som vi tror blir best eller mest brukt. Deretter endrer vi raskt med zoom når situasjonene nærmer seg eller forsvinner ifra. Når kameraet er klart, er det deg selv som må stilles inn. Hvor skal du stå? Hvor skjer det mest? Hvilken vinkel vil du ha på aktiviteten? Det er lurt å bevege litt på seg, men ikke for mye. Da det er fort for å gå glipp av gode situasjoner, og du kanskje må endre innstilling på grunn av lys og avstand.

Så er vi kommet til bildene. For å få ett større overblikk over det som skjer kan det være lurt å holde begge øynene åpne når du ser inn i huset. Da vil du med det andre se litt mer rundt situasjonen du følger, og kan kanskje fange opp vesentlige endringer i bevegelsene på banen. Litt øving må til, men øving gjør mester. Tar du bilder av lag sport? Ikke tenk på å følge med mange i en og samme situasjon. Plukk deg ut en spiller som du følger, og ta flere bilder. Det vil etterhvert bli dueller, og du får med de andre spillerne på en naturlig og fin måte. Bare pass på å ikke zoome for langt inn, slik at du mister aktiviteten rundt eller kapper armer og ben. Da er det enklere å beskjære bildet litt i etterkant. Å ta sportsbilder er ikke det letteste, men det kommer seg fort når teknikken din kommer seg. Det viktigste er at du får tatt noen bilder. Lykke til!

 

Sportsbilde

Anbefalt utgangspunkt :

Program : Lukkerprioritet (S eller TV)

Fokus : Servo eller kontinuerlig

Lukkerhastighet : 1/500 sec eller raskere

Blender : Bestemmes av kamera

ISO : 400 eller høyere

Brennvidde : 70 – 300mm

Driverinnstilling : Kontinuerlig

Hvitbalanse : Automatisk

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

One Response

  1. Robert Magnussen
    | Svar

    at armer og bein ryker i sports foto er ikke det aller verste så lenge man fanger det riktige øyeblikket

Legg inn en kommentar