Hvordan få perfekte bilder – Fokus og skarphet

with Ingen kommentarer

Dette er tredje del i en serie der jeg tar for meg fallgruver som alle vil oppleve før eller siden. Jeg håper at ved å belyse de vanligste tabbene, og komme med tips til hvordan de skal unngåes, så vil du kanskje unngå noen av de.

I dette innlegget vil jeg fortelle litt om tabber (eller feil) rundt fokus og skarphet i bildene.

 

Lukkertid-001
1/1000 sek. Alle bevegelser frosset

Ting som beveger seg fort blir blurry

For å fryse bevegelser i et bilde må du bruke rask lukkertid. Dette kommer du til å oppleve når du bare bruker kameraets lysmåler for å bestemme lukkertiden når du skal ta bilder av noe som beveger seg fort.

Løsningen er enkelt nok å velge en større blender (lavere tall). Men om du har valgt største blender eller den største blenderen som gir deg nok dybdeskarphet i bildet, så har du kun ISO igjen til å hjelpe deg med. Juster den nok opp til at du får rask nok lukkertid til å fryse bevegelsen.

Her er et innlegg om anbefalte lukkertider

 

Bakgrunnen er skarp, men motivet er blurry

Dette oppleves som regel når du tar bilder med liten dybdeskarphet. Det som skjer er at autofokus låser på bakgrunnen i stedet for motivet.

Dette må du gjøre: Sjekk hvilket autofokus punkt som er valgt. Velg et som ligger der du vil ha fokus. En annen metode er å velge kun det midterste fokuspunktet. Fokuser på det du skal ha i fokus, og mens du holder utløseren halvveis nede komponerer du bildet på nytt.

Tips:

Ikke bruk la kamera velge blant alle fokuspunktene, men velg et eller en liten gruppe selv. Da har du mye mer kontroll på hva som blir i fokus. (Jeg har kun det midterste aktivt)

 

Lukkertid-002
1/60 sek. Rotorbladene viser bevegelsen

Hele bildet er blurry.

Den vanligste grunnen til dette er at kamera har beveget seg mens du tar bildet.

Her er det flere ting som kan hjelpe. Første bud er at du holder kamera så stødig som du kan i situasjonen.

Her kan du lese om hvordan holde kameraet riktig

Det neste er at du har kort nok lukkertid i forhold til kombinasjonen kamera og brennvidde.

På full frame kamera bør lukkertiden være tilsvarende brennvidden (50mm = 1/50sek, 300mm = 1/300sek osv.).

På kameraer med mindre bildebrikke må du ta med crop faktoren også. Det vil si at du må gange med 1,5 (jada, vet at det er 1,6 for Canon, men holder det enkelt for hoderegning) Da vil du få 50mm = 1/75sek og 300mm vil bli 1/450sek.

Canons modeller med 2, 3, eller 4 siffer i modell navnet og 7D har APC bildebrikke og dermed må du huske crop faktoren.

Grunnen til at du trenger kortere lukkertid ved lengre brennvidde, er at bevegelsene blir forsterket av brennvidden. Derfor vil litt bevegelse ha mye å si ved f.eks 300mm og ingenting å si ved 10mm

 

Autofokus låser ikke når du har valgt et fokuspunkt ute på siden

Autofokus er avhengig av en viss mengde lys og at det er kontraster eller detaljer der du prøver å fokusere. På de aller fleste speilreflekser er det midterste fokuspunktet mer sensitivt, for lys, enn de som ligger ut mot kantene. Du kan prøve å velge dette og heller komponere bildet på nytt etter at fokus er låst.

Eller så kan du velge å fokusere manuelt.

Fokus-001
Fokus i senter

 

Fokus-002
Fokus ut mot siden (eller bunn)

 

Bildet er blurry selv om du har brukt stativ

Det første du bør sjekke er om du har husket å slå av bildestabiliseringen på objektivet. Den vil ligge å jage for å finne bevegelser og om kamera står helt støtt, så vil stabilisatoren lage bevegelsen. Dette gjelder ikke for Canon optikk, for bildestabilisatoren «skjønner» at kamera står på stativ. (Men slå den av likevel, for den «spiser» batteri).

Et annet alternativ er at kamera beveger seg selv om det står på stativ. Bruk fjernutløser eller selvutløser for å ta bildet. Sørg for at du bruker den tykkeste delen av stativ beina og at de står støtt. Om det er mye vind så kan det hjelpe å henge ekstra vekt på stativet (f.eks kamerabagen).

 

Her er de andre innleggene i serien:

  1. Hvordan få perfekte bilder – Utstyr og innstillinger
  2. Hvordan få perfekte bilder – Eksponering og farger
  3. Hvordan få perfekte bilder – Fokus og skarphet
  4. Hvordan få perfekte bilder 4 – Komposisjon
(Visited 495 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar