Hvordan få perfekte bilder – Komposisjon

with Ingen kommentarer

Dette er siste del i en serie der jeg tar for meg fallgruver som alle vil oppleve før eller siden. Jeg håper at ved å belyse de vanligste tabbene, og komme med tips til hvordan de skal unngåes, så vil du kanskje unngå noen av de.

I dette innlegget vil jeg fortelle litt om tabber (eller feil) relatert til komposisjon av bilder. Selv om det ikke er noe som kan kalles en fasit når det kommer til komposisjon, så er det likevel noen ting som skiller de som virkelig kan ta bilder fra oss andre. Det legger du ikke merke til på gode bilder, men når du vet hva du skal se etter, så legger du merke til det med en gang på nesten gode bilder.

Kommer her med noen bildeeksempler på hvordan det ikke skal gjøres. Jeg synes det ble mye lettere å forklare hva jeg mener da. Du kan klikke på bildene for å se en større utgave.

 

Forstyrrende elementer i bildet

 

Forstyrrende elementer i bildet

Før du trykker på utløseren, gjør det til en vane å la blikket vandre rundt kanten av bildet på jakt etter forstyrrende elementer. Det sparer deg for mye redigering.

Se også over hva som er i bakgrunnen

 

 

 

Horisonten i midten av bildet

Dette deler motivet ditt effektivt i to, og du vil ikke stå igjen med 1 bra bilde men to halvdeler som ikke er noe som helst

Om du sørger for å plassere horisonten ca 1/3 fra topp eller bunn i bildet, så vil motivet med en gang bli mye mer levende.

Det samme kan sies om hoved motivet i bildet. Plasserer du det ca 1/3 fra kanten av bildet, så blir bildet mye mer behagelig å se på.

 

Horisonten i midten av bildet

 

 

 

Skjev horisont

Skjev horisont

Dette syndes det MYE mot. Har et bilde på 60x40cm som ble montert 1mm skjevt i rammen… Jeg har fått mange kommentarer på at det er skjevt. Dette er lett å unngå. Bruk enten en vater som du setter i blitsskoen, kameraets elektroniske vater, eller som jeg…. bruk fokuspunktene til å justere deg inn med.

 

 

 

Uinteressant forgrunn
Bare mye kjedelig vann mellom meg og motivet

 

Uinteressant forgrunn

Eksempel på det kan du se på minst fire av bildene her. Dette er et problem som er størst når du bruker vidvinkel objektiver. Da vil du få med mye av bakken rett foran deg. Den eneste løsningen er å få bruke forgrunnen til noe. Hold utkikk etter ting eller former som kan fenge interessen eller som gir et tilskudd til hovedmotivet.

Interessant forgrunn
Vegetasjonen rammer inn bildet og gjør det mer spennende

 

 

Motivet er for lite

Om ikke området rundt gjør noe for motivet ditt, så bør du sørge for at motivet fyller så mye som mulig av bilderuten.

For lite motiv

 

 

Motivet i midten av bildet

Motivet i midten av bildet

 

I likhet med å legge horisonten midt i bildet, så gjør en plassering av motivet i midten at bildet blir veldig statisk. Det er som regel mye bedre om motivet blir plassert litt mot en side (Ca 1/3 fra kanten). En grei ting å huske er at motivet skal ha mest plass på den siden som blikket er rettet eller i forkant (Slik at en bevegelse vil føre motivet inn mot midten)

 

 

 

Bildet er for rotete


Et kraftig fokuspunkt kan gjøre bildet ditt fantastisk, problemet kommer hvis det er for mye som kjemper om oppmerksomheten i bildet.

Prøv å flytte deg litt for å få en litt annen komposisjon eller prøv med større blender for å få bakgrunnen enda mer blurry.

Bildet er for rotete

 

LESS IS MORE
LESS IS MORE

 

 

 

Her er de andre innleggene i serien:

  1. Hvordan få perfekte bilder – Utstyr og innstillinger
  2. Hvordan få perfekte bilder – Eksponering og farger
  3. Hvordan få perfekte bilder – Fokus og skarphet
  4. Hvordan få perfekte bilder 4 – Komposisjon
(Visited 81 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar