7 funksjoner på toppen av ditt kamera

with Ingen kommentarer

Alle dagens litt mer avanserte kameraer er spekket med mer eller mindre kjente funksjoner. Jeg vil i løpet av 3 innlegg gå gjennom mye av det du vil kunne finne på utsiden av ditt kamera.

Selv om jeg har tatt utgangspunkt i et Canon EOS 500D, så vil de fleste funksjonene finnes på alle merker, men kanskje med litt andre symboler eller betegnelser.

Vi startet med fronten av kamera, så kom baksiden og nå tar vi for oss toppen:

01 Innebygd blits

Når det ikke er nok tilgjengelig lys for å få en anstendig eksponering, kan den innebygde pop-up blitsen skinne nok til å redde situasjonen. I enkelte modi, må du gjerne aktivere den manuelt. Hvis det ikke er nok lys for at kameraets autofokus skal fungere kan blitsen også produsere et utbrudd av lys for å hjelpe, kalt en AF-hjelpelampe.

02 Utløserknapp

Trykker på denne knappen helt ned for å ta et bilde. Trykk den halvveis ned for å fokusere og ta en lys måling av scenens belysning.

Trykker også her for å vekke kameraet opp etter at det har gått i hvilemodus.

03 Hovedhjulet

Dreie på hjulet kan du stille inn kameraets blenderåpning og lukkerhastighet manuelt. Det kalles kommandohjulet på Nikon.

 

Kamera funksjoner - 001

 

04 ISO-knapp

Klikk her for å velge en ISO-hastighet som kameraet skal bruke. Du kan deretter bruke hovedhjulet for å velge en raskere ISO-hastighet for å gjøre kameraet mer følsomt for lite lys. Du kan også stille inn ISO-hastighet manuelt ved å gå gjennom menysystemet på de fleste digitale speilreflekskameraer og mange kompaktkameraer.

05 Av / på-bryter

Slå av kameraet når det ikke er i bruk (selv om det vil automatisk sovne for å spare strøm etter 30 sekunder). Jeg bruker bare denne når jeg legger kamera ned i sekken. Når kamera henger rundt halsen står det ALLTID på.

06 Funksjonsratt

Roter dette hjulet for å velge en opptaksmodus. Kameraet vil da angi riktig blenderåpning og lukkerhastighet (samt fargebehandling på forskjellige måter avhengig av modus). Det er grunnleggende opptaksprogrammer for alle typer bilder (som macro, portrett eller landskap).

07 Blitssko

Alle speilreflekskameraer gir deg muligheten til å montere en kraftigere blits på toppen av kameraet, slik at du kan belyse fjerne motiver (og gjøre mer kreative og effektive blits-relaterte bilder).

(Visited 57 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar