Hvordan ta bilder av solformørkelsen

with 11 kommentarer

Kamera innstillinger

Husk at kamera først og fremst er designet for å ta bilder av ting her på jorden.

 

Komposisjon

Sett kamera på et stødig stativ med et kraftig teleobjektiv. Om du skal ta bilder med bare solen i rammen, komponer slik at solen har litt plass til å bevege seg. Bruk Live view!

Om du ikke har kraftig nok tele, kan du forsøke å inkludere noe landskap også. Se da etter noe som kan bli bra silhuetter

Fokusering

Om du har solfilter kan du stille skarpt på solen med autofokus, før du bytter til manuell fokus. Da trenger ikke kamera å fokusere mellom hvert bilde.

Om du benytter deg av ND filter kan du stille fokus manuelt til uendelig på objektivet.

Eksponering

Viktig at du tar full kontroll nå! Bruk det manuelle programmet.

Blender kan være så stor som mulig

Lukkertid rundt 1/750 sek

ISO:100

Ta et prøvebilde og se om du får detaljer i solen. Månen vil bli en silhuett.

Annet

Bruk trådutløser og speillås for å unngå bevegelser.

Ta gjerne bilder i intervall. Da kan du senere lage en timelapse av hendelsen. 1 bilde hvert 10 sekund gir deg da rundt 700 bilder.

Histogrammet bør ha rundt 1/4 del «ledig» plass i de lyse områdene. slik at bildet blir undereksponert

 

Om et solfilter blir en kostbar investering, så kan du lage ditt eget av solfilterfolie. Cyberphoto.no er en butikk som selger det, men sist jeg sjekket var de utsolgt. Om noen finner tilsvarende solfilter folie andre steder, så legg igjen en kommentar under denne artikkelen.

Jeg fant en butikk som har noen solfilter på lager. Det er solfilter for teleskop, men de fungerer helt sikkert for foto også. Titt innom Dinkikkert.no

 

Nå er det bare å håpe på klarvær, slik at du kan få gode bilder av solformørkelsen. Ikke fortvil om det er noen tynne skyer på himmelen, for de kan gi deg tøffe effekter til bildet.

Ikke se i søkeren! Det kan gi deg permanente øyeskader!

 

 

(Visited 2 771 times, 1 visits today)

11 Responses

 1. Anders Tømmerås
  | Svar

  Takk for dine tips. Jeg skal oppleve formørkelsen på skitur noen mil utenfor Longyearbyen. Er nybegynner og har et Canon EOS100D med 17-50 mm linse. Ingen tele. Skal først og fremst nyte opplevelsen, men har noen tips til hva jeg kan få ut av det med dette kameraet? Hva menes med «1/4 ledig» i det lyse området.

  • Kim
   | Svar

   Største «faren» er vel at solen blir en liten prikk i bildet. Tele objektiv er for at solen skal fylle så mye som mulig av bildeflaten.
   Monter et mørkt filter foran objektivet ditt slik at solen ikke bare blir en hvit flekk.
   1/4 ledig på høyre side av histogrammet forteller at bildet er undereksponert. Siden solen utgjør en så liten del av bildeflaten må bildet undereksponeres for å få detaljer der.

   • Anders Tømmerås
    | Svar

    Takk for det. Det blir mange proffe bilder tett på sola, så jeg får prøve å komponere noe med landskapet der ute og vil forsøke dine tips.

 2. Tor
  | Svar

  Hei.

  Hva med fotografering uten filter? Har 60D, 17-55 EF-S og 75-300 EF.

  • Kim
   | Svar

   Hei
   Problemet med å ta bilder uten filter er at sollyset er så sterkt at du ikke vil få noe annet enn en helt hvit flekk der solen er.
   Husk at du IKKE ser i søkeren når kamera er rettet mot solen.

 3. Steffen
  | Svar

  Er det mulig å fotografere uten solfilter, men med et nd filter, uv filter? Canon EOS 600D

  • Kim
   | Svar

   Ja, det skal være mulig. Se i innlegget for utstyret som jeg hadde tenkt å bruke. Ser ut som vi her i Bergen kommer til å glipp av hele begivenheten. (Pokkers regnvær!)

 4. Rune
  | Svar

  Holder det med Hama Vario ND2-400 ??
  Er kjøpt inn for å kunne fotografere lyn. Har litt varierende erfaring med det da ytterpunktene fører til at man får merkelige overganger i kantene – men det er en annen historie.

  • Kim
   | Svar

   Det filteret skal gi deg ca 9 eksponeringstrinn. Det kan være litt lite, men kanskje du kan kjøre på med en raskere lukkertid. Lykke til med bildemuligheten.

 5. Stian Grønland
  | Svar

  Er det noen som har instillinger som passer med magic lantern ?

  gjerne også hvordan man kan sette på automatisk bilde hvert 5-10 sekund

  • Kim
   | Svar

   Magic Lantern har jeg ikke inngående kjennskap til. Kanskje noen lesere kan svare?

Legg inn en kommentar