Se som en fotograf

with Ingen kommentarer

Nok en gang 7 eksponeringer.

Har du noen gang funder på hva som er forskjellen mellom et fotografi og et bilde? Det har ikke jeg.

Et fotografi er det du får når du drar frem et fotoapparat peker i den retningen du ønsker og trykker på knappen. Fiks ferdig, gratulerer! Du har nå et fotografi. Altså har du fanget et øyeblikk som du kan se tilbake på i lang tid.

Et bilde er så mye mer. Et bilde engasjerer den som ser på det. Et bilde gjenspeiler fotografens kreativitet og dyktighet. For å klare å ta et bilde kreves det ganske mye av fotografen (DEG!). Du må selvfølgelig kunne bruke utstyret, men det viktigste er at du må kunne se som en fotograf. Du må kunne avgjøre hva som vil gi deg et bra bilde, og kanskje viktigere hva som IKKE vil fungere i et bilde.

Ikke gå i den fellen at du tror et bra motiv automatisk gir deg et bra bilde. Verden er full av eksempler på bilder av flotte motiver som er blitt til stygge dårlige bilder. Samtidig er det mange eksempler på fantastiske bilder av helt ordinære motiver.

Hovedbudskapet er at et godt bilde må ha en harmonisk kombinasjon av perspektiv, komposisjon og lys.

 

Hvordan kan du lære deg hva som blir et bra bilde?

Her er det bare en ting som gjelder. ØVELSE! Det første du bør tenke gjennom er hvilke type bilder du har lyst til å ta. For om du klarer å fokusere på en sjanger er det mye større sjanse for at du kommer til å bli virkelig god til den type bilder. Jeg sier ikke at du skal slutte å ta alle andre typer av bilder, men hoved fokus bør ligge på en eller to typer bilder.

Se på andres bilder

Når du nå studerer bilder som andre har tatt så kan du spørre deg selv: «Hva er det som gjør at dette bildet er bra?» Etterhvert vil du oppdage at mange av bildene du liker har benytter seg av mange av de samme virkemidlene for å fange din oppmerksomhet. Det er dette du må prøve å gjenskape i dine egne bilder.

Når du så går ut for å ta bilder er det en fordel om du har en plan om hvordan bildene dine skal være når du kommer hjem. Tro meg: Det er en fantastisk følelse når du får bildet opp på skjermen hjemme og det er akkurat slik som du hadde sett for deg.

Hvordan kan du utvikle ferdighetene slik at du kommer hjem med minst 1 bra bilde hver gang du har vært ute for å fotografere?

Dette er et mål du burde skrote så fort som mulig. Et av elementene som må på plass for å få det perfekte bildet er flaks. Flaks er at noe går bra for noen, særlig hvis det skjer overraskende og tilfeldig eller uten at en anstrenger seg. De andre elementene er komposisjon, perspektiv og lys. For utendørs bilder kan det være snakk om at et perfekt bilde bare er mulig i noen få sekunder. Plutselig har lyset endret seg, eller kanskje noen elementer i bildet har beveget seg nok til at komposisjonen blir rotete.

Frost og is - 002

Dagens tips:

 • Planlegg hvordan bildet ditt skal bli.
  • Prøv å ha en klar formening om hvordan bildet ditt skal se ut allerede før du går hjemmefra. Mange lager gjerne en skisse, jeg har det bare i hodet. (tror gjerne en skisse er bedre)
 • Komposisjon
  • Prøv å huske hva som skulle til for at andre bilde ble bra, og prøv å arrangere motivet ditt på samme måte.
  • Bestem deg for et fokus punkt og legg til elementer som tilfører noe til bildet.
  • LESS IS MORE
 • Jobb med motivet
  • Hit et steg og dit et steg!
   • Små endringer i hvor du er plassert kan gjøre en STOR forskjell
  • Ta gjerne bilder håndholdt for enklere å se hvordan forskjellige komposisjoner fungerer.

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar