Organisering av bilder i mapper

with Ingen kommentarer

Noe som er et stadig tilbakevendende «problem» er hvordan den enkelte organiserer bildene sine. Jeg vil fortelle hvordan jeg har organisert bildene mine og komme med noen begrunnelser på hvorfor. Dette er jo selvfølgelig ikke en fasit på hvordan det skal gjøres. Du må jo finne noe som fungerer for DEG, men om jeg forklarer hvorfor jeg har gjort det på min måte, så unngår du kanskje noen av feilene jeg har gjort i løpet av mine snart 8 år som Lightroom bruker.

Som et utgangspunkt vil jeg lage en ny katalog i Lightroom. Det er noe jeg vil anbefale for alle som begynner fra start i Lightroom.

Ser ut som organizer delen i Elements er ganske lik som Lightroom, så denne oppskriften kan nok brukes i Elements også.

En ting før vi fortsetter. Prøv å unngå å velge svensk som språk når du installerer. Svenskene finner på så mange egne ord og uttrykk for ting som hele resten av verden bruker den engelske varianten.

HovedmappeSamlemappen min der alt jeg ønsker å ha backup av ligger. Jeg har satt opp Jottacloud til å ta backup av denne mappen hver natt. På den måten sikrer jeg at jeg alltid har noen versjoner av filene i backup.

New catalog

I Lightroom går du til File og velger New Catalog…

New catalog 2

I det neste vinduet går du til samlemappen og så skriver du inn filnavnet. Det blir navnet på katalogen din, så velg noe som gir mening. Lightroom vil nå starte på nytt og den nye katalogen vil nå være valgt.

 

Din nye katalog
I windows explorer vil det nå ha dukket opp en mappe med ditt katalog navn, en mappe som heter Previews.lrdata og en LR fil med samme navn.

 

1 ….Previews.lrdata

Mappen som i mitt eksempel heter «Organisering av bilder i mapper Previews.lrdata» vil inneholde filer for forhåndsvisning. Den kan bli ganske stor etterhvert. Jeg har ingen interesse av å ha backup av denne, siden den eneste funksjonen for denne mappen er å gjøre det raskere å bla i Lightroom biblioteket. Jeg gjør det til en skjult mappe og hukker av i Jottaclod for at det IKKE skal inkludere skjulte mapper og filer.

 

2     Organisering av bilder i mapper – Lightroom filen

Dette er den filen som inneholder alle endringene du gjør på dine bilder. Denne er det viktig å ta backup av. Blir denne ødelagt eller om du sletter den så vil ALL redigering du har gjort på bildene i denne katalogen forsvinne.

 

3     Bilder

Denne mappen lager jeg manuelt. Her putter jeg ALLE bildene for denne katalogen. Jeg bruker Lightroom til import av bilder, slik at det blir en ryddig prosess og jeg får de samme settingene hver gang.

 

Fordeler:Katalog alternativer

  • Om du nå ønsker å flytte katalogen eller jobbe med bildene på en annen maskin, kan du nå kopiere hele den mappen som heter «Organisering av bilder i mapper» og legge den der du vil. Når du så åpner Lightroom vil alle endringer følge med og du kan jobbe videre uforstyrret.
  • Backup av både Lightroom katalogfilen og bildefilene blir enklere siden de ligger i samme hovedmappe.
  • Har du satt opp ekstern backup, så kan du trygt slå av den interne backup’en i LR (den tar grusomt mye plass og tid)

 

 

Hvor mange kataloger trenger jeg?

Mine katalogerHer må du se på hvordan du jobber. I bildet til venstre kan du se hvordan jeg har delt det opp.

Oppdrag inneholder bilder som jeg er blitt hyret inn for å ta.

DinFotoSide inneholder bilder som er tatt spesielt for artikler her på siden.

Private bilder inneholder alt jeg tar til personlig bruk. Bilder jeg tar på tur eller ferie, fest, bursdager, barnebilder…. kort sagt ALT som er MITT.

Tatt av andre inneholder bilder som jeg har redigert for venner.

Jobb er bilder tatt i jobbsammenheng.

LR Kurs er filer for et Lightroom kurs som jeg holder.

 

Ikke fall for fristelsen til å lage mange kataloger. Tar du bare bilder for deg selv, så kan det være mer enn nok med 1 katalog. Da vil du kunne dra nytte av alle mulighetene for søk og sortering i Lightroom. Det er fullt mulig å senere dele opp en katalog eller å slå sammen kataloger (selv om det gjerne blir kluss av det)

 

Neste gang ser vi på import av bilder.

(Visited 755 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar