Organisering av bilder

with Ingen kommentarer

Noe som er viktigere og viktigere etterhvert som du får flere bilder i samlingen din er å ha god orden, slik at det er mulig enkelt å finne de bildene du er på jakt etter. Beklager at jeg her bare kommer med screenshots fra Adobe Photoshop Lightroom, men det meste finner du også i Adobe Photoshop Elements. Når vi får nok lesere til å få inntekter her fra siden, da skal jeg kjøpe Elements også slik at jeg kan forklare på en bedre måte hvordan ting henger sammen der.

I Lightroom har du 5 hjelpemidler for å organisere bildene dine. Hvordan de forskjellige hjelpemidlene blir brukt er forskjellig fra person til person. Jeg forteller her om fasiten hvordan jeg gjør det. Det er viktig at du tenker godt igjennom hvordan du vil ha det og tar med tips fra oss som har gjort mange av feilene som kan gjøres i Lightroom.

 

Organisering av bilder i Lightroom

LR folders

1. Folders

Dette er mappene på datamaskinen som du importerer bildene til. Mitt råd her er at du lager deg mapper med fornuftige navn som forteller deg litt om hva som er i mappen. Ikke kall mappene for dato! Det er bortkastet og gjør bare systemet avhengig av din hukommelse.

Eksempel:

Hva tror du ligger i mappen som heter 2012 – April?

Hva tror du ligger i mappen som heter Påskeferie?

2. Collections

Dette vil jeg kalle virtuelle album.

Smart collections henter automatisk bilder fra samlingen din ut fra gitte søkekriterier.

I vanlige collections må du klikke og dra bildet inn manuelt.

Viktig å huske at dette bare er virtuelle fotoalbum, slik at om du sletter et bilde i et album vil det bare forsvinne fra albumet og IKKE fra mappen på datamaskinen

 

3. Rating

1-5 stjerner er selvforklarende. Jeg vil anbefale å bare bruke 1-3 i start fasen når du blar i bildene. Etter at redigeringen er ferdig kan du da oppgradere de beste 3 stjerners bildene til 4 eller 5.

Jeg har også valgt å ta flagg med under rating. Hvitt flagg forteller om et utvalgt (Pick) mens et sort flagg forteller at bildet er forkastet (Rejected). Jeg bruker dette kun midlertidig når jeg blar gjennom bildene før redigeringen.

4. Label

Merking av bildene med fargekode er en veldig nyttig funksjon.

Jeg bruker rød for «Grov redigering ferdig». Gul betyr «Redigering ferdig, klar for skjerping». Grønn er «ferdig» Blå og lilla har jeg forbeholdt egne ferdige versjoner av bildene som HDR eller annet.

5. Keywords

Her kan du knytte nøkkelord til bildene. Det er ingen begrensinger på hvor mange nøkkelord du kan knytte til hvert bilde.

Tips:

Gi nøkkelord til et bilde etter hva du ville søkt på for å finne det.

 

Søkefunksjoner i Lightroom

Nå har du brukt litt tid på å organisere bildene. For å være ærlig, så er det bortkastet tid om ikke du vet hvordan du kan søke de opp igjen i Lightroom eller det programmet du bruker.

LR søk

 

1. Library filter

Her aktiverer du de forskjellige søkemotorene i Lightroom. Text som du finner igjen på punkt 2. Attributter som finnes på punkt 3. og Metadata som finnes på punkt 4. Normalt så åpnes bare en av disse søkemotorene om gangen, men om du holder inne ctrl når du klikker på de kan du åpne så mange du vil.

2. Text

Her kan du velge hvor i bilde informasjonen LR skal søke og hvor nøyaktig søket skal være.

Kan for eksempel søke på filnavn som inneholder HDR

3 Attributter

Søk på flagg, rating, farge eller filtype bare ved å klikke på det du vil søke etter. Veldig praktisk at denne også ligge over filmstripen med bilder i bunn.

 

Metadata search
Alternativer for kolonner

4. Metadata

Den kraftigste og med flest tilpasningsmuligheter. I alle de fire kolonnene kan du endre kriteriet for hva du ser etter. Her søker du i all informasjon som er tilgjengelig for bildene dine på en gang. Det er enkelt å sette kriterier som f.eks tatt i 2009 med Canon EOS 50D…. osv. På denne måten vil du kunne søke deg veldig nøyaktig inn på det eller de bildene du faktisk er på jakt etter.

Search 2009Om du skal bruke denne søkemetoden skikkelig effektivt, så er det viktig å huske dette: Det første søkekriteriet ligger i venstre kolonne. Slik at når jeg klikker et årstall her, så vil informasjonen i de 3 andre kolonnene endres. Du kan legge til inntil 8 kolonner i denne søkemotoren.

 

Denne søkemotoren er også hovedgrunnen til at jeg aldri inkluderer dato i mappenavnene mine.

Jeg har en mappe som heter «Jul» det hvert eneste bilde fra julefeiring ligger i en haug. Med metadata søket har jeg likevel kontroll på om et bilde ble tatt julaften eller første juledag eller i 2014 eller 2011.

 

 

I det neste innlegget om Lightroom må vi begynne å redigere. 🙂

 

 

(Visited 181 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar