Ta bedre påskebilder

with Ingen kommentarer

Påsken er her, og det norske folk er på vei til påskefjellet. Eller, mange av oss er nå på vei til fjellet for å gå på ski, spise appelsin, kvikk lunch og kakao.

Utfordringene med å ta bilder i påskefjellet står i kø, men jeg vil hjelpe deg med å ta bedre bilder denne påsken. Enten du skal ta det flotte landskapsbildet i fjellheimen for å henge på veggen hjemme, eller du skal ta bilder av venner og familie for å ta vare på minnene, så er det mange hindringer som må overvinnes før det perfekte bildet er i boks. Les videre, så vil du få noen tips til å ta med deg på fjellet.

Påske - 02
Påske på fjellet

 

Påske - 01
Påske ved sjøen

 

Utfordring 1:

Ta med kamera.

Høres ut som en selvsagt ting, men fakta er at mange legger igjen «det gode» kameraet (les: speilrefleksen) hjemme siden det er så stort, tungt og klumpete. For de som skal ha minnene, så holder det kanskje med mobilkamera eller et lite kompakt kamera. Om du har en forhåpning til å ta et bilde for å henge på veggen hjemme (eller på hytten), så bør du prioritere speilrefleks OG stativ.

Løsning: Bestem deg for hva du vil med bildene, og ta med rett utstyr for jobben.

Utfordring 2:

Temperatur.

Mange er redd for å ta sitt dyre kamera med ut når det er kaldt i tilfelle kameraet ikke tåler det. Det blir tatt bilder på langt kaldere steder enn det norske påskefjellet. Trikset er å la kamera få samme temperatur som omgivelsene for å unngå kondens.

Løsning: Legg kamera i sekken og la det bli kaldt før du slår det på. En time eller to bør holde. La det ligge avslått i sekken en time eller to når du kommer hjem igjen også.

Utfordring 3:

Batteriet blir flatt

Kapasiteten i batteriet synker i takt med temperaturen. Det gjør at du, i kulden, ikke kan ta like mange bilder før du må til lading som når det er varmt.

Løsning: Et ekstra batteri som du har i en lomme tett på kroppen slik at det holder seg varmt.

Påske - 03

Utfordring 4:

Snøen blir grå.

Dette er forårsaket av at lysmålingen i kamera blir lurt av all snøen. Dette skjer med alle kamera, uansett pris og kvalitet.

 

Løsning: Legg til +1 i eksponeringskompensasjon.

Clip-on - 01

Utfordring 5:

Bildene har et blått skjær.

Nok en gang så blir lysmåleren i kamera lurt av snøen. Som regel så vil automatisk hvitbalanse fungere, men i enkelte tilfeller får du blått skjær i bildene.

Løsning: Still kamera på «Daylight», legg inn egen hvitbalanse eller ta bildene i raw format og rett det opp i bildebehandlingen.

Utfordring 6:

Skyggene blir helt svart.

Forskjellen mellom de lyse og de mørke områdene i bildene er enorme i påskefjellet. Alt etter motiv, så er det to løsninger på problemet.

Løsning for portretter: Bruk blits. Blitsen vil lyse opp i skyggene, men ikke påvirke resten av bildet.

Jada, vet det høres dumt ut å bruke blits ute i solen, men prøv og jeg lover deg bedre bilder!

Løsning for landskap: Her er det kun HDR eller graderte gråfilter som hjelper for problemet. Ellers så må du bare gjøre et valg om hva som er det viktigste for ditt bilde.

 

 

Og sist men ikke minst:

GOD PÅSKE! 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar