Redigeringsmodulen i Lightroom

with Ingen kommentarer

Som jeg lovde i forrige innlegg om bildebehandling, så skal vi nå bevege oss over til redigeringsmodulen i Lightroom. Min tanke er at det er viktig å kjenne til hva du kan gjøre i de forskjellige panelene før vi setter igang med selve redigeringen.

Snarveier oppgir jeg inne i en parantes (snarvei). Snarveien for å komme inn i redigeringsmodulen i Lightroom er forresten (d)

Develop

1. Navigator

Her har du knapper for å zoome inn på bildet som du jobber med. Du ser også en miniatyr av bildet som du jobber med, der du kan klikke direkte i miniatyren for å gå til et område når du har zoomet inn.

2. Presets

Dette er snarveier som utfører kombinasjoner av justering i bildet ditt. På en helt ny versjon av Lightroom finner du de som er inne i den røde firkanten. Det finnes mange steder på nettet der du kan få gratis presets for Lightroom. Bare pass på at de er laget for din versjon av Lightroom, siden eldre versjoner kanskje ikke gir deg akkurat den effekten du er på jakt etter eller fremkaller store mengder støy i bildet.

3. History

Her finner du all historikk for det som er gjort med bildet ditt i Lightroom. Du har alltid muligheten til å klikke deg tilbake helt til import.

 

4. Collections

Her finner du igjen de virtuelle albumene som du laget i bibliotek modulen.

5. Toolbar (t)

Her finner du snarveier til mange nyttige funksjoner som før-og-etter visning (y), Zoom slider og grid slider som legger et rutenett over bildet ditt.

6. Verktøylinje

Her finner du verktøy for beskjæring (r), fjerning av flekker (q), fjerning av røde øyne, gradert filter (m), rundt gradert filter (shift+m) og justeringspensel (k) som du kan male justeringer inn akkurat der du trenger de.

 

basic

Basic panelet (Ctrl+1)

Her finner du de grunnleggende justeringene som bør gjøres med et bilde.

Alle mine bilder blir tilført noe justering i dette panelet

Tone curve

Tone curve (Ctrl+2)

KRAFTIG kurve verktøy for å justere tonene i bildet helt presist.

Brukes ikke så ofte for min del. Lett for at effekten blir for kraftig siden det bare er ørsmå endringer som skal til.

HSL

HSL/Color/B&W (ctrl+3)

Det første panelet for farge korrigering av enkeltfarger. Her er også kontrollen for å gjøre om farger til sort/hvitt bilder.

Split toning

Split toning (ctrl+4)

Her justerer du farger for enten lyse eller mørke områder i bildene dine. Du kan også justere midtpunktet mellom lys og mørk.

Details

Detail (ctrl+5)

Her skjerper du bildene dine. Kanskje det viktigste panelet om du tar bilder i raw format.

Lens corrections

Lens corrections (ctrl+6)

Her kan du be Lightroom rette kjente feil med din kamera/objektiv kombinasjon. Veldig bra for Canon og Nikon, men tør ikke si noe om andre merker)

effects

Effects (ctrl+7)

Dette er panelet du går til for å legge til kreativt støy eller vignetter på bildene dine.

Camera calibration

Camera calibration (ctrl+8)

Prosess: Her velger du hvilke formler Lightroom skal benytte seg av når du redigerer bildene. Forskjellige muligheter til justering på hvert av de tre valgene.

Profile: Her finner du igjen bildestilene fra kamera.

 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar