Ser du forskjellen?

with 2 kommentarer

Jpeg vs RawI dag er planen vår at du også skal få øynene opp for RAW filer. Det er hevet over enhver tvil at du får mye mer ut av kamera når du velger RAW fremfor JPEG.

Tidligere ble det sagt at RAW var mye mer tidkrevende å jobbe med og at de store filene gjorde sitt til at du trengte en kraftigere datamaskin. Dagens maskiner er mer enn kraftig nok til å håndtere RAW filene og mange redigeringsprogram (som f.eks Lightroom) lar deg jobbe med RAW filer på samme måte som du tidligere jobbet med Jpeg. Argumentet om at de fyller harddisken for fort er heller ikke gyldig lengre da prisen du må betale for noen ekstra terabyte er lav nok til at de fleste finner det som en overkommelig investering.

Her presenterer jeg 5 områder der RAW er overlegen Jpeg.

RAW

Jpeg

Nivåer av lysstyrke

Raw filer er typisk 12 eller 14bit. Det vil si at de inneholder 4096 (12bit) eller 16384 (14bit) forskjellige nivåer av lysstyrke. Dette hjelper deg til å få fine resultater selv etter kraftig redigering.

Jpeg filer er 8bit. Det vil si at de inneholder 256 forskjellige nivåer av lysstyrke. Dette betyr at du vil få skarpe overganger og posterisasjon om du redigerer for hardt.

Lilla = 8bit Jpeg Grønn = 12bit RAW
Lilla = 8bit Jpeg
Grønn = 12bit RAW

Støy

Formlene for støy redusering er mye bedre i redigeringsprogram for RAW filer enn de er i kamera. Når du utfører støy reduksjon i redigeringen vil du få finere resultater.

Jpeg filer som kommer fra kamera har fått en omgang med støy fjerning. Om du nå prøver å justere eksponeringen når du redigerer vil kvaliteten bli markant dårligere.

Farge

RAW filer er ikke et bilde, men en fil med all data fra bildebrikken. Derfor har du den ultimate kontrollen over fargene under redigeringsprosessen og du har flere alternativer for justering

I Jpeg bildene er fargene allerede behandlet i kamera, før de blir konvertert til 8bit. All resterende fargeinformasjon som sensoren fanger er dermed tapt for alltid

Hvitbalanse

En av de største fordelene med RAW er at du står helt fritt til å velge hvitbalanse etter at bildet er tatt. Det er spesielt nyttig når du tar bilder i varierende belysning

Hvitbalansen blir satt for Jpeg bilder i det du tar bildet. Enten automatisk av kamera eller en innstilling av fotografen. Dette gjør det vanskeligere å bli kvitt fargestikk

Kvalitet

De fleste redigeringsprogrammene for RAW filer benytter seg av ikke destruktiv redigering. Det betyr at du kan åpne og redigere så mange ganger du vil uten at kvaliteten forringes

Siden Jpeg er 8bit og blir komprimert hver gang du lagrer bildet, vil bildekvaliteten synke for hver gang du redigerer bildet.

Gjør som oss: Konverter til en RAW fotograf du også.

(Visited 54 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. robert magnussen
  | Svar

  Enig med RAW sammendraget men vil presisere at JPEG har sine funksjonsområder der den er uslåelig. Skal man sende filer raskt så har man et hinder hvis man skal sitte å fikle med ei RAW fil. Skyter man mange bilder pr. sek så fylles buffer på kamera opp mye raskere, noe man unngår med JPEG i normal kvalitet.

  • Kim
   | Svar

   Ja, det er noen fordeler med Jpeg også. Bla. dette med seriebilder. Der bruker jeg også Jpeg for å tyne ut litt raskere skuddtakt fra kamera, MEN jeg har aldri hatt det så travelt med å sende et bilde at jeg ikke kunne bruke RAW. 5 minutter i Lightroom er alt som skal til for å lage en akseptabel Jpeg versjon av en RAW fil.

Legg inn en kommentar