Ta kule speilbilder

with Ingen kommentarer

Nå er det helg igjen. Det er på tide å finne noe kreativt å bruke kamera til. Denne helgen kan du bruke til å bli kjent med teknikken bak å ta speilbilder.

Hver gang jeg er ute med kamera og går forbi  ser en blank flate, så sjekker jeg om det er mulig å få tatt et speilbilde. Det trenger ikke være et speil, men kan like godt være et vindu, bilrute, solbriller, vann eller hva som helst annet som reflekterer omgivelsene på en god måte. Speilbilder er en ny måte å vise noe alle har sett før. Derfor blir bildene med en gang mer spennende.

 

Om du komponerer bildet etter de vanlige komposisjonsreglene, er det langt ifra sikkert at bildet fungerer så godt. Et speilbilde lever, i mange tilfeller, et liv på siden av vanlige bilder. Speilet kan gjerne være plassert i midten av bildet. Men som vanlig når jeg gir tips om komposisjon, så må du her også forsøke litt på egenhånd for å se hva som gjør seg best for akkurat ditt motiv.

Speilbilder - 02
Speil i en utkjørsel på Chios
Speilbilder - 03
Bakruten på en parkert bil.

Når du skal ta bilder av et speilbilde, må du tenke litt annerledes enn du vanligvis gjør når du tar bilder. Spesielt når du tar bilder av noe som speiler seg i et vindu, har autofokus en tendens til å bomme. Da vil det være mye bedre om du bytter til manuell fokus, slik at du får akkurat det du vil i fokus.

Speilbilder - 01Dette bildet er fra en annen utkjørsel på Chios. De to speilene dekket 180°, slik at jeg ikke hadde mulighet til å ta bildet uten å komme med selv. Jeg prøver alltid å unngå at jeg kommer med selv på speilbildene.

Reflektert

Her er speilbildet tatt i et buet bilvindu. Jeg liker best speilbilder fra noe som er buet. Da får du en kurve effekt på motivet, noe som understreker at dette er et speilbilde.

Til nå har jeg bare sett på speilbilder der «speilet» er statisk. Da er det du som må justere din plassering for å endre hvordan bildet skal se ut. Hva om du får muligheten til å flytte på «speilet»?

Speilbilder - 06

Hun som stilte opp som speil på dette bildet var en tilfeldig forbipasserende som lot meg ta noen kjappe bilder av solbrillene. Her kunne jeg plassere hun et sted og be hun om å snu på hodet slik at jeg fikk akkurat det speilbildet som jeg ønsket i brillene hennes. Det føltes litt rart å stå med kamera helt oppe i ansiktet på en fremmed og samtidig instruere om hvordan hun skulle bevege hodet. Men bildet ble kult, så da er det greit.

Jeg ønsker som regel at speilet skal være en del av et bilde. Derfor forsøker jeg å få med litt rundt speilet og bare lar speilbildet være et bilde i bildet. Det er selvfølgelig lettere å få til når speilet er relativt lite (som solbrillene eller speil i utkjørsel). Når hele bildet er et speilbilde, så kan det blir vanskelig å se at det er snakk om et speilbilde, og bildet fremstår bare som et litt kjedelig bilde. Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

 

Kamera oppsett

De fleste bildene her har jeg tatt med ca 80mm brennvidde. For mye vidvinkel gjør at du må så tett på at kamera kommer til å skygge for speilbildet. For lang tele gjør det vanskelig å oppdage de gode speilbildene.

Blenderåpningen setter du etter hvor mye du vil ha skarpt RUNDT speilet. Speilbildet er relativt flatt, så der har ikke blenderåpningen så mye å si. De fleste av mine bilder her er tatt med f/8

Lukkertid setter du til det du trenger for å få et bra bilde. Ofte vil lysmåleren i kamera undereksponere litt for speilbilder. Prøv å kompensere litt for det.

ISO setter jeg helst til 100-200, men det har egentlig ikke noe stor betydning.

Jeg setter alltid manuell fokus når jeg tar speilbilder. Autofokus bommer oftere på speilbilder enn for andre bilder, så jeg går direkte til manuell.

(Visited 347 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar