Bilderedigering i Lightroom

with Ingen kommentarer

I dette innlegget vil vi forklare hvordan arbeidsflyten er når vi redigerer et bilde i Lightroom. Vi går gjennom hva de forskjellige verktøyene gjør for dine bilder og hvordan de kan brukes.

Lightroom gjør ingen forskjell på filtyper, slik at verktøyene og arbeidsflyten er en samme uansett om du har et Jpeg bilde eller en RAW fil som utgangspunkt. Men selv om verktøy og arbeidsflyt er lik, så vil ikke resultatet bli likt (spesielt ikke om du gjør kraftig redigering) for RAW og Jpeg.

Develop modulen

Develops

 

Plasseringen av de forskjellige panelene er lagt opp slik at om du begynner øverst og jobber deg nedover, så vil du som regel være ferdig med et bilde når du er ferdig med «details» panelet. Lightroom er bygget opp slik at du alltid kan gå tilbake og endre på en justering uten at du må gjøre alt annet om igjen.

Crop tool (r)

Dette er som regel det første steget når jeg starter redigeringen. Har bildet/komposisjonen godt av å bli beskjært?

Basic panelet (ctrl+1)

Hvitbalanse

Bruk pipetten (w) for å velge et område i bildet som er nøytralt grått eller hvitt.

Velg en forhåndsinnstilt hvitbalanse

Dra i Temp & Tint spakene for å sette hvitbalansen helt manuelt.

Som regel bruker jeg pipetten for å sette hvitbalanse. Om jeg trenger ytterligere justering drar jeg i Temp & Tint spakene til jeg er fornøyd. Vær obs på at det bare er ørlite bevegelse som skal til for å gi et stort utslag i bildet.

Exposure

Her kan du justere den generelle eksponeringen din opp eller ned 5 trinn. Store endringer her vil bringe frem støy i bildet ditt, men gjør det du må.

Som regel lar jeg denne stå til etter at jeg er ferdig med de andre spakene i Basic modulen.

Contrast og Clarity

Contrast påvirker alt fra hvitt til sort i bildet og gjør forskjellen større, slik at kontrastene i bildet øker. Om du gir for mye her er det lett for at du ender opp med sorte eller hvite områder uten detaljer i bildet ditt. Clarity gjør det samme for bildet, men virker bare på mellomtonene. Mørk grå til lys grå kan en kanskje si. Dette er en «magisk» spake som virkelig bringer frem livet i bildene dine.

Highlights, Shadows, Whites og Blacks

Disse spakene tar kun for seg en liten del av eksponeringen, og er 4 spaker jeg alltid justerer litt på for bildene mine.

Blacks

Tar for seg de mørkeste 10-15% av tonene i bildet ditt.

Hold inne «Alt» så drar du spaken til det begynner å dukke opp fargede flekker. Nå vil det som skal være sort i bildet ditt være helt sort.

Whites

Tar for seg de lyseste 10-15% av tonene i bildet ditt.

Hold inne «Alt» så drar du spaken til det begynner å dukke opp fargede flekker. Nå vil det som skal være hvitt i bildet ditt være helt hvitt.

Shadows

Tar for seg de mørkeste ca 25% av mellomtonene i bildet ditt.

Når du justerer på denne bestemmer du hvor lys/mørk skyggepartiene i bildet ditt skal være.

Highlights

Tar for seg de lyseste ca 25% av mellomtonene i bildet ditt.

Her bestemmer du hvor lys/mørk de lysere partiene av bildet ditt skal være.

HSL / Color / B&W (ctrl+3)

Sammen med panelet for Split toning er dette farge kontrollsenteret i Lightroom. Her styrer du alt som har med nyanser, metning og intensitet å gjøre. Det er også her du finner de avanserte kontrollene for å gjøre et bilde om til sort / hvitt.

HSL og Color er to forskjellige måter å vise de samme kontrollene på, mens B&W er sort / hvitt kontrollene

HUE

Om du ønsker å endre en fargenyanse i bildet, så går du til HUE. Her kan du endre på enkelt farger slik at fargen stemmer med det du ønsker i bildet.

 

Saturation

Her styrer du fargemetningen til hver enkelt farge.

 

 

 

Luminance

Disse spakene gir deg kontroll over hvor lyssterk hver farge skal være. (Bruk denne for å gjøre himmelen blåere)

 

 

B&W

Dette er den avanserte sort/hvitt konverteringen. Når du klikker inn her vil LR sette verdier automatisk, men så kan du justere hvor mørk hver enkelt farge skal være.

 

HUE

Saturation

Luminance

BW

Detail (ctrl+5)

I dette panelet legger du siste finish på bildene dine.

Sharpening

Amount styrer mengden du vil ha. Husk at det er lettest å se hvor mye skarphet du bør tilføre når du ser bildet i 1:1 størrelse. Holder du «alt» inne når du justerer på spaken vil du se et bildet i gråtoner, noe som i mange tilfeller kan gjøre det lettere å sette riktig mengde skarphet.

Radius og Detail kan du bare la være foreløbig. Kommer tilbake med en mer detaljert gjennomgang av detail panelet senere.

Masking legger du på for å ta bort skjerpingen fra områder i bildet som ikke trenger oppskarping. Hold «alt» inne når du drar i spaken, kun der det nå er hvitt i bildet ditt virker skjerpingen.

I områder uten mye detaljer med en jevn farge vil skjerpingen fremkalle støy, derfor er det viktig å maskere bort områder der det ikke er detaljer som skal være skarpe.

Noise Reduction

Luminance tar for seg støy som fremstår som hvite korn i bildet. Juster den opp til kornene forsvinner fra bildet ditt. Detail og contrast forteller Lightroom hva du anser som støy i bildet ditt. Foreløpig kan du la de stå på standard innstillingen.

Color tar for seg støyen som viser seg som fargede prikker i bildet. Adobe setter den til 25 når du importerer RAW filer. For min del så virker dette som en litt høy setting. Selv på ISO 12800 kan jeg justere den litt ned før denne støyen viser seg i bildene mine. Du justerer denne ved å sette den til 0 og dra den opp til de fargede prikkene forsvinner. Detail og smoothness tar vi for oss i innlegget som bare skal handle om skjerping av bilder.

 

Lær deg tastatur snarveiene med en gang. Bruk de hver gang du er inne i Lightroom, så vil det ikke gå lang tid før de sitter i fingrene dine og tiden du bruker for å behandle et bilde blir dramatisk redusert.

De årvåkne reagerer kanskje på at jeg har hoppet over noen paneler, men det har jeg gjort helt bevist for at denne gjennomgangen ikke skal være så overveldende. Send oss gjerne spørsmål på mail eller her i kommentar feltet.

Her kan du se hvordan du forvandler et bilde på ca 5 minutter med den arbeidsflyten jeg har beskrevet i dette innlegget:

 

(Visited 222 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar