Fordeler med å bruke live view

with Ingen kommentarer

Level-2I 2006 kom Olympus med det første speilrefleks kameraet hvor man både kunne bruke en optisk søker og få frem et søkerbilde på skjermen.

Omtrent siden de første digitalkameraene kom på 90-tallet, hadde de kompakte modellene hatt live view, og derfor kunne denne nye funksjonen i speilrefleks virke som en funksjon som skulle få alle dem som var vant til kompaktkameraer til å ta steget over til speilrefleks. Speilrefleksfotografer holdt seg gjerne til den gode, gamle optiske søkeren.

Den optiske søkeren har sine fordeler, blant annet i kraftig sollys, men i en lang rekke situasjoner er det faktisk bedre bilder å hente ved å bruke live view.

Søkeren i mange speilreflekskameraer viser ikke mer enn ca 95% av det som kommer med på bildet. Det betyr at det kommer til litt mer i bildekantene enn det du ser i søkeren, mens live view viser hele bildet. Skjermen viser det bildet man vil få når man trykker på utløserknappen, noe som gjør det enklere å stille inn kameraet. Vil du fokusere manuelt ved f.eks. makro, hvor fokus skal ligge ekstremt nøyaktig, er det en klar fordel at man kan zoome helt inn på motivet og se akkurat hva som er skarpt i bildet.

Husk for øvrig at det kan komme litt lys inn i kameraet fra søkeren når du ikke bruker den. Derfor er det en god idé å dekke den til når du bruker live view. Ofte sitter det et deksel på kameraremmen som du kan sette foran søkeren.

Her kommer noen fordeler med å bruke live view:

Live view-1
Tredelsregelen får du opp som rutenett på skjermen

 

Eksponering og farger

Perfekt eksponering

Når man kikker gjennom den optiske søkeren, ser motivet ut som i virkeligheten, men søkeren viser ikke hvordan det ferdige bildet vil bli. Slår man derimot på live view, vil skjermen simulere den valgte eksponeringen. Man kan altså se med det samme om bildet vil bli for lyst eller mørkt, og gripe inn med f.eks. eksponeringskompensasjon som man kan sette til +1, for å få en lysere eksponering enn det kameraet ville valgt. Fotograferer du på manuelt program, kan du se effekten av de justeringene du gjør på ISO, lukkertid og blender, med det samme.

De beste fargene

Det kan være vrient å treffe riktig hvitbalanse når kameraets automatiske hvitbalanse blir lurt, men med live view kan du finne frem til den hvitbalansen som passer best direkte på skjermen,
før du tar bildet. Dermed kan du få frem den riktige varme fargen i en solnedgang. Fotograferer du i raw, kan du velge hvitbalansen i etterkant, men den valgte innstillingen vil også bli brukt av brukt av raw-konverteren.

Se effektene

Med bildestiler kan man tilføre effekter på bildene allerede
i opptaket, så fargene blir forsterket, kontrasten økes, og lignende. Bruker man søkeren, blir det ren gjetting om hvordan
bildestilene vil påvirke bildet før man trykker på utløseren. Men live view tilpasser skjermbildet, så har du valgt å fotografere
med høy fargemetning, vil søkerbildet på skjermen også få kraftige nyanser.

Live view-2
På noen fancy kamera (som mitt) kan du få opp en elektronisk vater

 

Skarpere bilder

Zoom i live view

Til stillestående motiver kan man få større skarphet ved å bruke live view. Zoom inn på området du ønsker skal være i fokus, og still fokus manuelt slik at bildet på skjermen er knivskarpt.

Kontroll på dybdeskarphet

Uansett valgte blender, står blenderen helt åpen og lukker først ned når man tar bildet. Med den optiske søkeren kan man trykke på en knapp, så blender objektivet ned så man får inntrykk av dybdeskarpheten. Men søkeren blir da mørk, spesielt hvis blenderen er liten. Trykker man på knappen under live view,
vil skjermen kompensere for det mindre lyset og fremdeles vise et lyst bilde.

Ingen vibrasjoner

Da speilet ikke slås opp og ned når man tar et bilde, kan man få
skarpere bilder. Denne bevegelsen kan ellers gi litt bevegelser i
bilder – spesielt tatt på mellom 1/30 og 1/4 sekund.

Live view-3
Bruk zoom funksjonen til å zoome inn på det du vil ha i fokus

 

Komposisjon

Man kan få vist et gitter, eller på noen modeller til og med et
eklektronisk vater på skjermen. Dermed kan man sikre seg at horisontlinjen
blir helt rett på bildene, så man unngår skjeve linjer.

Det er enklere å fotografere fra skjeve vinkler, f.eks. over hodet,
da du kan se det samme som kameraet ser. Mange kameraer
har også en fleksibel skjerm som gjør det lett å se skjermen.

Kameraet jobber mer diskret og bråker ikke så mye når man tar
bilder, siden speilet ikke klappes opp og ned når bildet tas. Det
er f.eks. en fordel i kirker under et bryllup.

(Visited 154 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar