7 øvelser som gjør deg til en bedre fotograf

with Ingen kommentarer

Vanligvis blir det sagt at øvelse gjør mester. Dette er i høyeste grad tilfelle for fotografering også. Du blir ikke en bedre fotograf om kameraet ditt ligger hjemme i skuffen i mellom ferieturene. Du blir heller ikke en bedre fotograf om du har med deg kamera og knipser snapshots på auto innimellom. De fleste steder der du blir anbefalt å bruke kamera for å bli en bedre fotograf, kommer de ikke med konkrete forslag til hva du kan gjøre. Vi her i DinFotoSide akter å gjøre noe med det. Vi presenterer 7 øvelser som gjør deg til en bedre fotograf og gir deg en dypere forståelse for hva som skaper et godt bilde.

 

Spotmåling

Lek i gressetModerne målesystemer har fantastiske generelle målemetoder, ofte kalt Evaluerende, Matrix eller Multi-sone. De gjør en god jobb med å sette gode «gjennomsnittlig» eksponeringsinnstillinger i de fleste situasjoner.

Men de er ikke 100% idiotsikker, veldig mørke, veldig lyse scener, eller motlys kan lure kamera til over- eller undereksponering .

De er heller ikke synsk, og vet ikke hva du ser i hodet ditt når du tar et bilde.

Ved å bytte til punktmåling tar du kontroll over hvor kameraet måler fra og det hjelper deg med å utvikle en mye bedre forståelse av toneområdet i en scene.

Et standard spotmåle system lar deg måle fra en veldig liten del av motivet, og det gir deg eksponeringsinnstillinger som vil gjengi hovedmotivet korrekt eksponert.

Derfor må du være nøye med hvor du tar målingen fra, studere scenen nøye og bestemme hvilket område som er det beste å ta en måling fra.

Det er ofte nyttig å kombinere punktmåling med AE-lås som vil låse innstillingene for eksponering (etter måling) mens du komponerer bildet.

 

Histogramet

HistogramAkkurat som Levels vises i redigeringsprogramer som Adobe Photoshop, er kameraets histogramvisning en graf som representerer lysstyrken av pikslene som utgjør et bilde.

Skalaen går fra svart, med en lysstyrke verdi fra 0, på venstre siden til hvit, med en lysstyrke verdi 255, på høyre side. Toppene i histogrammet angir antall piksler med den lysstyrken, og en stor topp betyr mange piksler har den samme lysstyrke. Dette betyr at en veldig mørkt bilde vil ha topper på venstre siden av diagrammet, mens et lyst bilde har topper på høyre side.

Et korrekt eksponert «ideell» scene har et histogram med en «normal» fordeling med en topp i midten, og bare noen få svært lyse og svært mørke piksler.

Om du sjekker histogrammet etter hvert bilde vil det øke din forståelse av lysstyrke fordelingen i et bilde.

Det vil også gjøre deg i stand til å avgjøre om et bilde er under- eller overeksponert med flertallet av piksler blir gruppert til venstre eller høyre i diagrammet hhv.

 

Bruk optikk med fast brennvidde

Ved hjelp av et objektiv med fast brennvidde, kan du glemme uvanen med å zoome inn og ut.

I stedet du går mot et motiv, vurderer det gjennom søkeren og deretter enten tar bilde eller flytter deg igjen for å finne et nytt eller alternativt ståsted.

Det tvinger deg til å utforske motivet bedre og du vil snart utvikle en bedre forståelse av hvordan synsvinkelen påvirker det endelige resultatet.

En annen fordel er at du kan reise lett, hvis du bare tar ett objektiv med deg på en shoot, eller en dag ute med kameraet. Du vil virkelig få bedre kjennskap til akkurat den brennvidden og i fremtiden vil du være bedre rustet til å bestemme hvilket objektiv du bør montere på kameraet, bare ved å se på scenen og med et bilde i tankene dine.

 

Sett en fast hvitbalanse

Moderne automatiske hvitbalanse systemer er ekstremt nøyaktige, men det er ikke alltid en god ting. Det kan bety at du slutter å tenke på fargen i lyset.

Det kan være greit mesteparten av tiden, men hvis kameraet leverer et resultat som du ikke liker, kan du risikere å stå fast uten å finne en kur for å lage et bedre bilde.

Svaret er å bevege deg utenfor auto hvitbalanse sikkerhetsnettet og sette en forhåndsinnstilt hvitbalanse for de aktuelle lysforholdene, eller for å få den effekten du ønsker.

Du kan finne at Dagslys eller Sunny hvitbalanse innstillingen gir de beste resultatene for mesteparten av bildene, men det er verdt å eksperimentere med de andre for å vurdere deres innflytelse i en rekke forhold, slik at du vet når du skal bruke dem i fremtiden.

Auto hvitbalanse - 001
Auto hvitbalanse
Flash-001
Flash
Daylight-001
Daylight
Tungsten-001
Tungsten

 

Sett din egen hvitbalanse

Det er lett å sette den tilpassede hvitbalanseverdien i et kamera, du bare setter kamera i riktig modus (manualen til ditt kamera kan forklare hvordan du finner dette), og deretter fotograferer du en hvit eller nøytral grå kort i samme lys som motivet. Vel det er teorien.

I praksis kan det være litt vanskeligere, fordi den vinkelen som du holder kortet kan ha en stor innvirkning på det endelige resultatet.

Hvis hoved lyset kommer fra rett over motivet, for eksempel, og du tipper kortet litt nedover mot en farget området under motivet du vil finne resultatet er svært annerledes enn det du får hvis du holder kortet litt tippet oppover .

Lær å lage en egendefinert hvitbalanse innstilling med kameraet og eksperimentere ved å holde en hvitbalanse kort i forskjellige vinkler for å se selv og lære.

Hvis du finner at du ikke liker den nøytrale utseendet på bilder som kameraet produserer i denne modusen, kan du prøve justeringsmuligheter til du finner en innstilling som fungerer for deg.

 

Bruk manuelle innstillinger

Selv om blenderåpning og lukker prioriterte eksponeringsmoduser er svært nyttige, vil de overlate avgjørelsen om hvor lyst eller mørkt bildet vises til kameraet.

Manuell eksponeringsmodus gir deg ansvaret og det tvinger deg til å tenke på lysstyrken på en gjenstand og dens omgivelser. Det betyr også at du må vurdere både dybdeskarphet og frysing eller uskarpe bevegelser.

Det kan være nyttig å kombinere denne øvelsen med å bruke spotmetering som det vil gjøre deg i stand satt velge eksponeringsinnstillinger som fungerer for en bestemt del av scenen.

Venn deg til å bruke manuelle innstillinger på motiver der du har god tid og helst på bilder som ikke er planlagt brukt til noe. Du vil få en mye bedre forståelse for sammenhengen mellom lukker, blender og ISO når du tar bilder manuelt.

 

Publiser 1 bilde hver dag

I stedet for at fotografering er en sporadisk hobby og opplasting av bilder til Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, andre sosiale nettverk eller bildedelingssider går i rykk og napp, kan du prøve å forplikte deg til å ta minst ett bilde og legge ut bare ett bilde hver dag .

Dette vil oppmuntre til kreativ tankegang og hjelpe deg å utforske nye områder eller sjangere innen fotografering. Det vil også bety at du må kritisk vurdere hvert bilde for å identifisere det beste bildet fra den dagen som du skal laste opp.

Uansett hvor du legger inn bildet, gjør det kjent hva du gjør, da dette vil understreke ditt engasjement.

Det er også ofte en god idé å be om konstruktiv kritikk for å hjelpe deg å se bildene dine fra et annet synspunkt og forbedre deg som fotograf.

Mange synes kanskje det er teit med utfordringer, men om dere er noen venner som har samme interessen for foto, kan det være gøy å utfordre hverandre.

F.eks: Jeg utfordrer deg Kalle Canon til å ta 1 sort hvitt bilde hver dag i en uke og poste det her på denne siden.

5 dagers foto utfordring
Resultatet av en 5 dagers foto utfordring fra Nils
(Visited 202 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar