Hvordan ta panoramabilder

with 12 kommentarer

Panoramabilder er imponerende – når de er gode. Panoramabilder er uvanlig, eller ihvertfall mindre vanlig enn andre bilder. Det er noe med det lange rare formatet som gjør det både pirrende og skremmende på en gang. Den enorme synsvidden som blir fanget i et bilde pirrer de fleste. Samtidig så er det den samme synsvidden som skremmer. Alle fotografer vet at det her er snakk om flere bilder som blir satt sammen til 1 langt panoramabilde. Kanskje har vi hatt noen sporadiske, og mislykkede, forsøk på å ta panoramabilder selv, som bidrar til frykten. Resultatet var kanskje, som mine første forsøk, med farge og lys forskjeller mellom bildene og med en horisont som bølget seg gjennom panoramabildet. Fortvil ikke. Jeg har knekt koden, og ønsker å dele hemmelighetene bak et godt panoramabilde med deg.

Panorama Z

Kamerainnstillinger

Lukkertid: stilles inn slik at det lyseste området blir korrekt eksponert.

Blenderåpning: Bruk en liten åpning som gir deg maksimal dybdeskarphet. f/16 kan være et bra utgangspunkt.

ISO: 100-200, for å unngå støy i bildet.

Lysmåling: Velg det du foretrekker. Evaluerende er mitt foretrukne valg.

Hvitbalanse: Velg en som passer med lysforholdene. Det viktigste her er at du velger en fast setting slik at automatikken ikke endrer hvitbalansen fra bilde til bilde.

Fokus: Fokuser manuelt og la fokus være likt på alle bildene i serien. Om du fokuserer på nytt for hvert bilde, vil du kunne få rare resultater når du syr bildene sammen.

Utsyr

Kamera

Objektiv

Solid stativ

Fjernutløser

Water til å sette i blits skoen

 

Hvordan sette opp kamera

Når du har funnet stedet der du ønsker å ta et panoramabilde, må du sette opp utstyret. For panoramabilder tjener du utrolig mye på å være skikkelig nøye med oppsett av stativ og kamera. Et stativ som står litt skjevt kan faktisk gjøre at panoramabildet blir søppel.

Vater for blitssko
Vater for blitssko

Om du er en av oss som vanligvis retter opp horisonten etter at bildet er tatt, så skal du tenke på dette: Om horisonten er 3 millimeter skjev på det første bildet, vil den ha sunket med over 1 centimeter tre bilder senere. Har du da et panoramabilde med 10 eksponeringer, vil horisonten ha sunket med ca 3 centimeter. Når du da skal beskjære panoramabildet ditt slik at horisonten er i water, mister du 3 cm oppe OG 3 cm nede. Totalt 6 cm med bilde som ikke kommer med!!!

Om stativet ditt har vater i hodet, så kan denne brukes. Ellers kan du gå til innkjøp av en liten water som du fester i blitsskoen på kameraet. Jeg har sett de for ca 100kr på nettet.

 

 

Ikke inkluder solen i bildet

Dette er et tips som mange vil ha problemer med å svelge. Det ligger i ryggraden til alle oss som liker å ta bilder å ha solen med i bildet. Bare se på alle solnedgangsbildene!

Når du skal ta panoramabilder, så eksponerer du for den lyseste delen av motivet. Om du da eksponerer for det bildet som inkluderer solen, så vil resten av bildet bli fryktelig undereksponert. Da vil det være veldig vanskelig å få et godt panoramabilde.

 

Hardcore panoramafotografer har en egen brakett for at kamera skal rotere rundt frontlinsen, men om ikke du satser seriøst på å gjøre panoramafotografering til ditt levebrød, så klarer du deg fint uten.

(Visited 279 times, 1 visits today)

12 Responses

 1. Ove Kvam
  | Svar

  Lysmåling er egentlig uvesentlig, siden man bør ha manuell innstilling som er lik på alle bildene. Hvitbalanse er også uvesentlig hvis man bruker råformat. Et godt triks er å la et program som Lightroom korrigere forvrengning og vignettering fra objektivet automatisk. Lightroom kan også sy sammen bildene. Kan også anbefale gratisprogrammet Microsoft ICE. Det pleier takle svært krevende sammensyinger med bilder i flere rader. Jeg pleier da fremkalle bildene (med samme innstillinger) ferdig i Lightroom først.

  Når det gjelder det med rotering rundt riktig punkt i objektivet, er dette først og fremst viktig ved nærbilder.

  • Kim
   | Svar

   Lysmåling er for at de manuelle innstillingene, som skal være lik hele veien, ikke skal gjøre de lyseste delene av bildet utbrent. Det er etter min mening ganske vesentlig.

   Takk for tips om Microsoft ICE. Det må jeg jo prøve.

   Mitt valg er Lightroom i hele prosessen. Fra objektiv korrigering til å sy sammen det ferdige panoramabildet.

   • Ove Kvam
    | Svar

    Er det ikke like greit å bruke histogrammet på kameraet når man velger lukkertid til å unngå utbrente områder?

    • Kim
     | Svar

     …. og histogrammet er en grafisk fremstilling av kameraets lysmåling….

     • Ove Kvam
      |

      Men vil histogrammet endre seg hvis man bytter mellom spotmåling og evaluerende måling, for eksempel? Jeg trodde histogrammet viste lysfordeling fra alle pixels uten vekting, mens viseren på eksponeringsskalaen var vektet i henhold til valgt lysmåling.

      Jeg bruker uansett sistnevnte på speilrefleksen min, siden den ikke kan vise histogram mens jeg komponerer bildet uten liveview.

     • Kim
      |

      Ja, histogrammet vil endre seg når du endrer mellom spot og evaluerende. Hovedsaklig siden bildet vil endre seg om ikke alle innstillinger er manuell.
      Det vil også endre seg om du velger en annen bildestil for Jpeg, siden histogrammet hentes fra JPEG versjonen av det bildet du tar.

     • Ove Kvam
      |

      Nå tenkte jeg på situasjonen der man skal finne lukkertid for manuelle innstillinger for panoramabilder, før noe bilde blir tatt. Kanskje best å bruke liveview til dette?

     • Kim
      |

      For min del er del litt forskjellig hvordan jeg lar kamera måle det lyseste området.
      min vanligste fremgangsmåte:
      1. Setter kamera på stativet og justerer inn slik at jeg får den komposisjonen jeg ønsker
      2. Setter kamera til A og velger den blenderåpningen jeg skal ha
      3. Aktiverer LiveView og sveiper over de områdene der det er lysest. Bemerker meg lukkertid
      4. Setter over til M og stiller inn blender og den lengste lukkertiden jeg registrerte.

      ISO og Hvitbalanse har jeg nå satt manuelt.

      Sitter her med en følelse av at vi egentlig er veldig enig i fremgangsmåten, men at vi ikke klarer å forklare det godt nok for hverandre….

     • Ove Kvam
      |

      Jeg tror du velger den korteste lukkertiden i punkt 4, ikke lengste! 🙂

     • Kim
      |

      Den lengste lukkertiden vil gi meg de lysest mulige bildene… Mens den korteste vil gi meg undereksponerte bilder….

     • Ove Kvam
      |

      Jeg tror kanskje vi snakker litt forbi hverandre igjen. Når du sveiper over panoramaet i A-modus, vil lukkertiden være kortest der motivet har mest lys, og det er den lukkertiden du må ha på hele panoramaet for å unngå overeksponering. Undereksponering på de mørke delene av motivet er vel noe vi bare må leve med på panoramabilder når motivet har mye kontrast. Heldigvis støtter Lightroom både panorama og HDR nå…

     • Kim
      |

      Hehe… du har fullstendig rett, Ove. Koker litt i hodet mitt idag. Gjør klar alle innlegg for neste uke + pakker for tur på fjellet.

Legg inn en kommentar