Redigering av panoramabilder

with Ingen kommentarer

Nå er vi kommet til det steget at panoramabildet trenger redigering. Jeg skroter nå bildene fra telefonen (tar de frem igjen på fredag) og konsentrer meg om bildene fra et fotoapparat. Før i tiden var det en tidkrevende prosess å sette sammen flere bilder til 1 panaoramabilde, men nå kan mange redigeringsprogram gjøre jobben helt automatisk.

Utvalget av programmer som er kapabel til å sette sammen et panoramabilde er enormt. Her er det bare å velge det som passer deg best. Av programmer som koster litt penger så ville jeg tidligere anbefalt Photoshop eller Photoshop Elements, men i siste versjon av Lightroom er har Adobe funnet plass til en panorama funksjon (ctrl+m). Derfor er mitt foretrukne våpen i panorama kampen selvfølgelig Lightroom (Ingen overraskelse for dere som har fulgt med her inne en stund).

Panorama - 02
Lightroom versjonen

Jeg vil også kjapt nevne et GRATIS program som heter HUGIN. Dette er et enkelt program som KUN lager panoramabilder. Du velger helt enkelt bildene som skal utgjøre panoramabildet ditt, så fixer HUGIN resten. Enklere kan det nesten ikke gjøres.

Panorama HUGIN
Panorama HUGIN versjon

Selv om jeg har brukt akkurat de samme filene som utgangspunkt når jeg satte sammen panoramabildene i de to forskjellige programmene, så klarer HUGIN å få litt mer med i både høyden og i bredden. Hvorfor det er sånn kan jeg ikke svare på, men kanskje cropingen i Lightroom er litt mer aggressiv. Uansett så lager HUGIN et flott resultat og greier å utnytte mye av råmaterialet som jeg hadde for å lage panoramabilder.

HUGIN
Enkelt grensesnitt uten fixfaxerier i HUGIN

Selvfølgelig ville jeg gitt TIFF filen som kommer ut fra HUGIN en liten runde i Lightroom for å justere farger, kontrast og skarphet. HUGIN gir deg valget om å lagre de ferdige bildene i Jpeg, TIFF eller png format. Det er en kjempe fordel å få lagret de i TIFF om du ønsker å redigere mer i etterkant.

Jeg anbefaler at du IKKE redigerer bildene før du setter sammen panoramabildet. Faren for at du ikke redigerer helt likt, gjør at du kan ende opp med et skjoldet panoramabilde.

 

 

 

 

(Visited 100 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar