Lag din egen fotobok

with Ingen kommentarer

Det at fotoapparatene ble digitale og allemannseie, endret måten vi ser bilder på. Før hentet vi en bunke med papirbilder, bladde gjennom de og satte de beste inn i et fotoalbum. Nå for tiden ligger 99% (guestimat) av alle bilder kun digitalt. Jeg vil oppfordre deg til å få fremkalt mer bilder. Enten du bestiller småbilder som du setter inn i et album eller store bilder til å henge på veggen, så vil det gi deg mye glede i hverdagen. Et annet alternativ til å lage et eget album er å bestille en fotobok. Det er rett og slett et fotoalbum der bildene er printet direkte på sidene i albumet.

I utgangspunktet kan prisene se litt drøy ut, men når du sitter og blar i din første fotobok er prisen glemt og smilet på plass. Jeg tittet innom 4-5 forskjellige nettjenester som tilbyr fotobøker og så på pris for bok i ca samme størrelse og kvalitet som det Lightroom tilbyr gjennom BLURB. Prisene varierer ganske mye, men BLURB plasserer seg på den billigste halvdelen av leverandører.

Dette er ikke noe salgsmøte, så jeg går rett på sak: Hvordan lage fotobok i Lightroom

 

For å gjøre det enkelt for deg selv anbefaler jeg å lage en collection der du putter inn alle bildene som du vil ha med i boken. Da er grov arbeidet med å plukke ut bilder for boken allerede unnagjort før du setter igang med å lage bok. Før du går bort fra din collection anbefaler jeg at du legger bildene i ca den rekkefølgen de skal være i boken (dra og slipp)

Collection dialog

Jeg foretrekker å lage virtuelle kopier av bildene som jeg legger inn i collection for eksport. Da vet jeg at bildene er klare for print når de ligger i en collection og at de ikke skal redigeres mer.

Collection rekkefølge

Book preferencesSjekk også innstillingene for bok modulen før du starter med å lage din første bok. Du finner den i menyen under «Book/Book Preferences». Denne vises KUN når du har valgt bok modulen.

Zoom to fill sørger for at du ikke får hvite kanter rundt bildene dine

Autofill options lar Lightroom fylle ut boken automatisk

Text options lar deg velge hva som skal være forhåndsutfylt i tekst feltet når du lager det. Filler text gir deg bare en meningsløs tekst (mitt valg)

book settings

Her velger du størrelse og papirtype for boken din. Logo page gir deg 20% rabatt om du lar Blurb bruke en side for logo.

Auto layout

Jeg bruker alltid auto layout med 1 bilde på hver side. Da er det lett å endre de sidene du vil ha flere bilder på i ettertid

Page

Page gir deg muligheten til å legge til sider manuelt og sette på sidenummer.

Guides

Guides er hjelpe linjer til deg når du lager boken. De vil IKKE vises på det endelige resultatet

Cell

Cell padding gir deg avstand fra bilderamme til bilde. (som et paspatur)

Tekst

Her kan du legge på text for enten bilde eller side.

Tekst type

I dette panelet velger du skrifttype. Anbefaler 1 type gjennom hele boken

Background

Her får du legge på bakgrunn som vises bak mellom bilder. Anbefaler samme bakgrunn gjennom hele boken

endre side

Når boken er laget med 1 bilde på hver side kan du enkelt endre layout på siden. Klikk på nedtrekkmenyen (punkt 1) så vil du få opp mange forskjellige layout alternativer.

Nå kan du enkelt dra og slippe bildene der du vil ha de. Dra fra et annet sted i boken for å flytte eller dra fra filmstripen for å legge til et nytt bilde. Velg bilde og trykk delete for å fjerne det igjen.

Tallene som dukker opp på bildene i filmstripen forteller deg hvor mange ganger det bildet går igjen i boken

endre side meny

Zoom

venstre

høyre

Når du har valgt et bilde inne i boken dukker det opp en Zoom slider (1). Her kan du justere forstørrelsen på bildet ditt. Zoomer du for mye får du opp et utropstegn (2) som forteller at print kvaliteten kan bli dårlig. Zoomer du for lite vil du få hvite felt på to av sidene.

Når bildet er zoomet kan du lett endre plasseringen med dra og slipp.

  • Hold deg til 1 bakgrunn gjennom hele boken
  • Hold deg til 1 skrifttype gjennom hele boken
  • Lag heller mange bøker med få sider enn 1 kjempestor
    • Blir et tiltak å lage bok om du har mange tusen bilder du skal velge mellom
  • Lag deg en bok fra ferier
  • Hold deg til 1 eller 2 formater på bøkene dine. Tar seg bedre ut i bokhyllen og prosessen med å lage de blir en vane
(Visited 185 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar