Hvordan få skarpere bilder

with Ingen kommentarer

Et bilde som er blurry vil aldri bli et blinkskudd. Derfor vil vi påstå at det viktigste innen foto, er å få skarpe bilder i enhver situasjon. Som ellers innen foto er det ikke en eller annen superformel som gir deg et oppsett der bildene alltid blir skarp. Joda, du kan sette kamera til 1/2000 sekund og stort sett klare å få alt som beveger seg skarpt, men for å få de RIKTIGE elementene i et bilde til å fremstå knivskarpe, er det noen triks som alle fotografer bruker.

Vi vil her fortelle litt hvordan du bør gå frem for å holde kamera stødig, hvilke begrensinger som ligger i utstyret og noen andre tips som det kan være greit å få med seg.

Stødig kamera

Ikke støtt albuen på kneet, men trekk den tilbake på låret. Mer kjøtt = mer stabilt

Tips 1: Finn støtte for deg og kameraet. Du kan støtte deg til en benk, et tre, en vegg eller hva som helst
som du har for hånden. Monopod er et glimrende redskap, men du må øve deg på å bruke den riktig. Det beste er likevel å benytte et trebeinsstativ.

Tips 2: Lær deg å holde kamera riktig. Å ta bilder er mye mer enn bare å trykke på en knapp… Å holde kamera godt og stødig er alltid en god begynnelse.

Tips 3: Ikke bank ned utløseren. Er du for voldsom når du trykker ned utløseren så vil kameraet bevege seg når du tar bilde. Det gir deg uskarpe bilder. Press utløseren rolig og forsiktig ned. Mange velger å la fingeren rulle over utløseren, kanskje det er noe å prøve.

Utstyr

fouks og zoom ringTips 1: Ikke zoom helt til enden av det objektivet klarer. Det gjelder begge ender. Zoom objektiver er ikke 100% skarp helt i ytterkant av zoom området. Har du for eksempel en 70-300mm, så vil jeg anbefale deg å holde deg i området 100-280mm. Her må folk gjerne utfordre meg med å sende meg gode zoom objektiver som er like skarp i hele området.

Tips 2:Finn den skarpeste blenderåpningen. En tommelfinger regel er at et objektiv gir de skarpeste bildene i området f/8 til f/11. Ikke ta dette som en absolutt regel. Ta noen test bilder der du bare endrer blenderåpningen. Da vil du finne ut hva som er skarpest på ditt objektiv med ditt kamera. Det tar ikke mange minuttene å utføre, men det er noe som du har nytte av så lenge du har objektivet.

Tips 3: Dette høres sprøtt ut. Les bruksanvisningen på objektivet. Der vil du finne ut om bildestabilisatoren skal være av eller på når du bruker stativ. Noen objektiver skal ha stabiliseringen på, andre skal ha den av.

Tips 4: Når du er ute for å handle deg et nytt objektiv så bør du prøve flere forskjellige av samme objektiv. Høres sprøtt ut, men her er forklaringen. Objektiver blir produsert innenfor noen toleranse krav. Billigere linser har større slingringsmonn. Derfor kan to objektiv som ser helt like ut, oppføre seg ganske forskjellig på ditt kamera. Dyrere objektiver har strengere krav, og vil ha mindre variasjon i kvaliteten.

Tips 5: Oppgrader utløseren. Kjenn etter på kameraet ditt. Går utløseren din ned i to etapper? På litt dyrere modeller, er utløseren ned uten «hakket» som markerer halvveis. Det gjør at faren for bevegelse i kameraet minsker betydelig. Altså….. du kan nok ikke oppgradere kun utløser… så du må nok handle nytt kamera.

Annet

LukkertiderTips 1: I bilderedigeringen er det mange som begynner med å gjøre bildet skarpere. Gjør deg heller ferdig med alt annet du skal gjøre med bildet før du tar deg av skarpheten. Husk at det er hva og hvor stort bildet skal være til slutt som bestemmer hvor mye skjerping et bilde trenger.

Tips 2: Øk ISO settingen. Korn i bildet gjør det ikke skarpere, men litt korn kan få bildet til å virke skarpere.

Tips 3: Øk lukkerhastigheten. Lukkertiden bør være maks det samme som brennvidden. Altså 50mm brennvidde gir deg 1/50 sekund lukkertid. 100mm brennvidde gir deg 1/100 sekund.

 

(Visited 142 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar