Hvordan komme seg bort fra grønn firkant

with Ingen kommentarer

Bruk helgen til å bevege deg ut av det klamme grepet AUTO har om bildene dine. Lær deg til å utnytte mulighetene ditt dyre, gode kamera har.

Du har kanskje hørt at når du får en speilreflekskamera må du lære å ta bilder i manuell og kun bruke denne modusen. Om du bruker Aperture eller lukkerprioritet jukser du, og hvis du ønsker å bli mer som en proff du må bare ta bilder i manuell, hele tiden.

Hva vil du lære fra denne artikkelen:

  • Hva er A (Av), S (Tv) og M-modusen, og en definisjon av de
  • Hvilke situasjoner jeg ville velge hver av dem og hvorfor
  • Fordeler ved å bruke A (Av) og S (Tv) heller enn manuell
  • Fordeler av Manuell og når det er det eneste valget
  • Noen ting å passe på

De tre manuelle opptaksmoduser hva er de?

EksponeringstrekantManuell modus: Denne modusen gir deg full kontroll over de tre innstillingene på kameraet som styrer eksponeringen (kjent som eksponeringstrekanten). ISO, blenderåpning og lukkerhastighet. I manuell må du gjøre alle disse valgene.

Blenderprioritet: (A på Nikon, Av på Canon) denne modusen har du kontroll over to av de tre eksponeringskontroller: ISO og blenderåpning. Kameraet vil velge en passende lukkertid for å gi deg en korrekt eksponering.

Lukkerprioritet : (S på Nikon, Tv på Canon) denne modusen igjen gir deg kontroll over to av de tre eksponeringsinnstillingene, denne gangen er det ISO og lukkertid. Kameraet vil velge blender for en korrekt eksponering.

Det er selvfølgelig andre faktorer involvert som vil påvirke eksponeringen, som for eksempel hvilken Lysmåling du bruker, og eksponeringskompensasjon. Mer om sistnevnte senere.

 

Hvordan bestemmer du hvilken modus som skal brukes?

Programhjulet
Programhjulet

Jeg bruker blenderprioritet og lukkerprioritet modus oftere enn jeg bruker Manuell. Jeg bestemmer hvilken modus som skal brukes basert på motivet og hva jeg vil få frem i bildet:

Jeg velger Blenderprioritet når jeg ønsker å kontrollere dybdeskarpheten (DOF). Egnet til å skape liten DOF for et portrett, personbilder, eller når jeg vil ha en uskarp bakgrunn (velg en stor blenderåpning som f2.8 eller F1.8). Dette gjelder også hvis jeg vil ha en større DOF som for et landskapsbilde, gruppeportretter, eller bildene der jeg ønsker maksimal detaljrikdom og skarphet (velg en mindre blenderåpning som f11 eller mindre)

Jeg velger lukkerprioritet når jeg ønsker å kontrollere bevegelse, enten fryse det eller gjøre det blurry. Så for å fryse sport eller action bilder vil jeg velge en raskere lukkertid som 1/500 sekund eller raskere, avhengig av motivet. For motiver som rennende vann, fosser, eller panorering av et motiv i bevegelse vil jeg velge en lengre lukkertid som 1/15 sekund for panorering og 2-5 sekunder for rennende vann.

Jeg bytter til manuell modus i noen spesielle tilfeller: Portrett bilder der motivet ikke er i bevegelse, nattfotografering, som regel hver gang jeg bruker stativ, tar bilder for HDR (selv om kameraet mitt kan ta 7 eksponeringer på AEB bruker jeg fortsatt manuell når det er på stativ), når jeg bruker studio belysning, ofte når jeg bruker en blits (for eksempel arbeider i et mørkt rom, og jeg ønsker å bevare noe av lyset i rommet)

Noen ting å passe på

Stille inn ISO

ISO: husk at når du velger enten A eller S modus må du fortsatt velge ISO

Jeg velger vanligvis min ISO først, basert på lysforholdene jeg fotograferer i.

Hvis det er sterkt sollys jeg går til 100 eller 200. Hvis det er dempet lys, skygge eller overskyet skrur jeg gjerne ISO opp til 400.

For innendørs eller svakt opplyste rom, kan jeg gå til 800 eller høyere. Gjerne opp til 6400 om nødvendig (du må teste ditt kamera for å vite de øvre grensene for ISO og hvor du fortsatt er komfortabel med  å fotografere med ditt kamera, jeg går gjerne til 12800 ved behov og får fortsatt anstendige resultater).

Hvordan vet jeg at ISO er høy nok?

Målet er å ha en rask nok lukkertid til å eliminere kamerarystelser når jeg tar håndholdte bilder.

Hvis jeg bruker stativ, setter jeg vanligvis ISO til 100 eller 200, fordi jeg kan bruke hvilken som helst lukkertid trygt.

Sjekk din lukkertid når du er i A-modus

Bare fordi kameraet velger lukkerhastigheten betyr det ikke du får et fint skarpt bilde. Ja, det vil velge en lukkerhastighet for å gi deg riktig eksponering, men hvis du setter opp kameraet for ISO 100 på f16 i et mørkt rom vil du ende opp med en ganske lang lukkertid (kanskje 1/2 sekund(, og uten stativ vil du få uskarphet fra kamera bevegelser.Så holde øye med lukkerhastigheten som kameraet velger, og hvis det velger for treg lukkertid (jeg foreslår at du følger 1/brennvidden regel for minimum lukkertid) må du justere ISO, blenderåpning eller begge – å velge en høyere ISO vil hjelpe, om du velger en større blenderåpning vil også kameraet velge en tilsvarende raskere lukkertid.

Se opp for eksponeringsadvarsler i A eller S modus

Kameraet er ganske smart, men det kan bare arbeide innenfor sine egne begrensninger. Så det vil fortelle deg om du har gått utenfor de grenser for hva det kan justere for deg. Dette vil vise seg som en blinkende advarsel i søkeren. Jeg skal gi deg et eksempel for både blenderåpning og lukker moduser.

Scenario # 1

I blenderprioritet-modus velger du f.eks ISO 800, f/1,8 på en lys solrik dag. Kameraet vil fortelle deg det rett og slett er for mye lys og gir deg en blinkende lukkerhastighet (den raskeste) som 1/4000 sekund. Hvis du tar bildet vil det bli overeksponert som er det kameraet advarer deg om. Velg en lavere ISO eller mindre blenderåpning og prøv igjen til advarselen er borte.

Scenario # 2

I Lukkerprioritet modus i et mørkt rom velger du innstillinger ISO 100 og 1/1000 sekund, vil du sannsynligvis få en blinkende blenderåpning vist i søkeren (den største objektivet går til. f.eks f/3.5 eller f/5.6). For å korrigere dette må du velge en lengre lukkertid og sannsynlig vis en høyere ISO slik at advarselen forsvinner. (Dette er grunnen til at kit-objektiver med maksimal blenderåpning zoomet inn på f/5.6 blir noe begrensende). Kjøp deg en enkel 50mm F1.8 for dårlige lysforhold, er det et rimelig og godt objektiv å ha i fotovesken

Eksponeringskompensasjon i manuell

Eksponerings kompensasjonDet er ofte forvirring om å bruke eksponeringskompensasjon når du er i manuell modus. Denne oppfører seg forskjellig fra kamera til kamera, i Canons for eksempel har det ingen innvirkning.

Om du bruker Nikon og du flytter Eksponeringskompensasjon til f.eks +2, justeres skalaen du ser i søkeren for å ta hensyn til kompensasjonen, så hvis du så setter eksponeringen for å matche «0» merket, vil det gi deg en +2 eksponering.

Jeg personlig synes at det er enda mer forvirrende. Om du ønsker +2 bare sette eksponeringen i manuell slik at det viser +2 på skalaen.

Fremgangsmåte

Fremgangsmåten jeg bruker er dette:

  1. Velg ISO først
  2. Avgjøre om bevegelse eller dybdeskarpheten er viktigst og velg opptaksmodus
  3. Sett lukkertid eller blenderåpning for de resultatene jeg ønsker
  4. Sjekk for advarsler og lange lukkertider
  5. Se på bildet og gjør nødvendige justeringer

Fugl - 001

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar