Hvordan automatisere bildebehandlingen i Lightroom

with Ingen kommentarer

En av de store fordelene med bilderedigering i Lightroom er at du har mange muligheter for å redigere store mengder bilder på en gang. Enten ved å synkronisere hver steg mens du redigerer, eller ved å lage såkalte «Presets». En Preset er enkelt forklart en lagring av endringer du gjør på et bilde som du kan gjøre automatisk på andre bilder ved å velge denne Preset’en.

Det å venne seg til å bruke presets i redigeringen sparer deg for mye tid. Tid som heller kan brukes til å ta bilder. Selv om du sparer mye tid kan bruken av presets, hvis de blir brukt feil, også gjøre at du bruker for mye tid på å rette opp noe som IKKE passer til bildet du holder på med.

NB: <x> viser til et punkt i bildet. (x) viser til en snarvei i Lightroom

Hvordan lage presets

Create presets

Det første du må gjøre er å redigere et bilde på akkurat samme måte som vanlig. Når du er fornøyd med dette bildet kan du klikke på + tegnet i preset panelet på venstre side i Lightroom <1>.

Siden Lightroom henter settingene fra bildet når du lager preset’en, så kan du til og med velge et bilde som du har redigert før.

Preset dialog

 

Develop dialogAlt du velger her vil kopieres fra settingene du har for ditt bilde og overføres til de bildene der du bruker preset’en

  1. Gi preset’en et navn som gir mening. Mitt eksempel: BW – Beholde rød betyr at bildet blir sort/hvitt men jeg beholder rød i bildet
  2. Velg mappen hvor din preset skal lagres. Anbefaler å bruke «User Presets» eller å lage en egen mappe
  3. AUTO TONE – Velg denne hvis du vil at Lightroom skal gjøre justeringene under Basic Tone tilpasset for hvert enkelt bilde. Vær obs på at bildene kommer til å bli veldig lys
  4. White Balance – Denne kopierer hvitbalansen i bildet. For denne preset’en vil jeg ha den på, men vanligvis slår jeg den av.
  5. Sharpening og Noise Reduction – Jeg velger å slå disse av, siden de varier etter hvordan du skal bruke bildet og forskjellige motiver trenger også forskjellig behandling
  6. Filters – Slår de som regel av siden dette, som regel, også er individuelt fra bilde til bilde
  7. Lens corrections – Preset’en overfører det du har gjort i bildet du lager den fra. Kanskje du ønsker å bruke preset’en på et bilde tatt med et annet objektiv?? Da blir dette feil. Jeg slår den alltid av.
  8. Prosess version – Ved å hake av her forteller du hvilken versjon av Lightroom du har valgt. Denne sørger for at preset’en blir lik, selv om du senere har oppgradert til en annen versjon av LR
  9. Calibration – Farge kalibrering. Jeg justerer ikke denne hos meg, og fjerner krysset, slik at om jeg gjør det på bilder senere, så blir ikke noen data overskrevet.
  10. Create – Klikk på Create og du er ferdig

Bruke Presets i Develop modulen

Develop presets

Når du har åpnet bildet i develop modulen går du inn i presets panelet, så velger du den preseten som du ønsker å benytte <1>

Bruke Presets i Library modulen

Paint presets

I library modulen kan du velge sprayboksen Paint <1>, endre <2> til settings og velge der preseten <3> som du vil benytte. Nå kan du spraye på endringer til alle de bildene du ønsker.

Bruke Presets ved import

Preset import

Nå du importerer bilde kan du i import dialogen velge en preset under «Develop settings» <1>. Bare husk at endringene vil nå bli utført på ALLE bildene du importerer.

Husk:

Når du benytter en preset, vil denne overskrive andre endringer som er gjort med settinger som er inkludert i preset’en

(Visited 78 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar