Hvordan beholde 1 farge i sort hvitt bilder

with Ingen kommentarer

Teknikken med å gjøre et bilde om til sort/hvitt men beholde farge på 1 detalj i bildet har vært brukt i mange år. Det er en veldig effektiv måte for å sørge for at hovedfokus blir på akkurat det du ønsker. Det vil være spesielt effektivt i bilder med en fargerik/rotete bakgrunn. Mange synes at dette er helt utrolig kult (jeg er ikke en av de) og vil ha alle bilder på denne måten. Andre ser nytten og vil ha et og annet bilde med denne effekten. Uansett hvilken gruppering du tilhører, så kan du lese hvordan det gjøres lengre nede i denne artikkelen.

Det er mange måter å komme frem til målet på, men tilfeldighetene gjorde at de 3 programmene som jeg valgte har tilnærmet lik fremgangsmåte. Jeg har forsøkt i Windows Photo Gallery og Picasa uten at jeg klarte å lage denne effekten. Om det er noen av våre lesere som vet om det lar seg gjøre i disse programmene eller har forslag til andre program som bør testes, så gi en lyd i kommentarfeltet.

Lightroom

Lightroom

 1. Gå til HSL panelet og velg <Saturation>
 2. Sett alle slidere til -100
 3. Aktiver <adjustment brush> [k]
 4. Sett alle slidere til 0 (dobbelklikk på <Effect>)
 5. Sett Saturation til 100
 6. Mal på der du vil ha farge på

Aktiver <Auto Mask> når du tar kantene. Da vil LR automatisk finne kantene som ligger mellom de to ringene i brush’en

HSL - Saturation

 

Lightroom klarer denne jobben på et vis også, men det er ikke denne typen redigeringsjobber Lightroom er laget for. Det blir litt for tungvint og resultatet kan i enkelte tilfeller, avhengig av fargen du vil ta vare på, bli litt kjipe.

Photoshop

 1. Lag et <Adjustment layer> for sort/hvitt
 2. Velg masken på det nye laget
 3. Velg penselverktøyet
 4. Mal fargene tilbake med sort (Hvit fjerner de igjen)

Photoshop

Photoshop fikser denne jobben på et glimrende vis. Jeg forutsetter selvsagt at du er litt kjent i Photoshop, for den første tiden en bruker programmet vil alle funksjonene og mulighetene virke fryktelig skremmende.

Fremgangsmåten i Photoshop Elements er akkurat den samme som for Photoshop.

PhotoFiltre

PhotoFiltre

 • Lag en kopi av bildet i et nytt lag
 • Gjør dette laget om til sort/hvitt.
 • Bruk viskelæret for å slette der du vil at det skal være farger

Siden du her ikke har en maske og dermed kan bytte frem og tilbake mellom å fjerne/legge til, så må du ta litt og litt om gangen. Det gjør du for å slipe å ta mye om igjen hvis du kommer utenfor. Det at du visker bort fra sort/hvitt laget gjør at den eneste måten å få tilbake noe du har fjernet er å angre på siste handling (Ctrl+z)

PhotoFiltre er et gratis program der det ser ut som om en har mange muligheter for redigering av bilder. Jeg synes det er merkelig at de ikke har en funksjon for maskering av lag der du har gjort endringer. Det er en av de beste funksjonene for å begrense effekten som er lagt i et lag. Om funksjonen er i programmet, så er den for godt gjemt.

For denne jobben er programmet OK, men veldig viktig å ta det i små etapper.

 

 

 

 

(Visited 1 791 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar