Innendørs portrett fotografering uten blits

with Ingen kommentarer

I dette innlegget om portrett fotografering vil vi gå gjennom tips, triks og teknikker som vil gjøre portrett bildene dine bedre. Det vil være teknikker som alle, uansett fototeknisk nivå og utstyr, kan dra nytte av. Portrett fotografering er ikke bare en test av utstyr og teknisk kunnskap, men dine sosiale evner blir også satt på prøve.

Hvis du ikke tar portrettbilder av en erfaren modell, så er det stor mulighet for at et stort kamera vil få modellen til å føle seg ukomfortabel. Det er da din oppgave som fotograf å få modellen til å slappe av, slik at bildene får et naturlig uttrykk. Det som kjennetegner et godt portrettbilde er at bildet forteller noe om modellen og en feilfri teknikk.

 

Blenderåpning:

Lite tall = Liten dybdeskarphet

 

Stort tall = Stor dybdeskarphet

Dybdeskarphet

Dybdeskarphet er et av de kraftigste kreative hjelpemidlene du har som fotograf. Det å bruke dybdeskarphet bevisst, gjør underverker for portrettbildene dine. Gjør et valg om du vil la bakgrunnen være blurry eller om bakgrunnen bidrar til å fortelle en historie.

 

Blenderåpning

Blenderåpning er en av måtene å bestemme dybdeskarpheten på. En stor åpning (lavt tall) gir deg liten dybdeskarphet, mens liten åpning (stort tall) gir deg stor dybdeskarphet.

For å holde det enkelt, så holder vi oss til naturlig lys i dette innlegget. Men om du har blits, studiolys eller en kraftig lampe som du plasserer likt i forhold til modell og fotograf, vil du få lignende resultater.

Bedre posering

Når du skal ta portrett bilder bør du få modellen din til å vri overkroppen litt bort fra kamera og vende hodet tilbake. Dette gjør at overkroppen ikke blir for «stor» i bildet. Hvis modellen i tillegg hever blikket litt og skyver hodet ørlite frem vil hakeparti (og små dobbelthaker) se mye bedre ut. Men husk at alt må gjøres med måte.

Posering for mye vridd
For mye vridd
Posering perfekt
Perfekt
Posering rett mot
Rett på…. næ… ikke så fint

Modell og vindu ved siden av hverandre

Modell og vindu oppsett

 

Modell og vindu bilde

Om du plasserer modellen din 90 grader inn fra vinduet vil du ende opp med et lignende bilde som dette. Kraftige skygger på den siden som vender bort fra hoved lyskilden.

I noen tilfeller så kan jo dette være effekten du er ute etter, men ellers er det ganske lett å fikse. Blits som lyser via vegg på skyggesiden eller en reflektor vil løfte skyggene mye.

Fotograf og vindu ved siden av hverandre

fotograf ved vindu oppsett

fotograf ved vindu bilde

Om du plasserer deg (fotografen) 90 grader inn fra vinduet vil du ende opp med et lignende bilde som dette.Det vil fortsatt være ganske kraftige skygger på siden, men de vil ikke være like dominerende og bildene er med en gang mye mer flatterende.

Blits som lyser via vegg på skyggesiden eller en reflektor vil, også her, løfte skyggene mye.

Vindu bak fotografen

Vindu bak fotograf

 

Posering perfekt

Om du plasserer deg (fotografen) rett foran vinduet vil du ende opp med et lignende bilde som dette. Modellens ansikt vil være jevnt belyst og du vil nesten kunne få profesjonelle resultater bare ved å plassere deg og modellen riktig i forhold til vinduet.

Her må du passe på at skyggen din ikke blir med på bildet. Juster avstanden til modell eller skråstill dere litt i forhold til vinduet.

 

(Visited 377 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar