Utstyr for timelapse

with Ingen kommentarer

Om du bestemmer deg for å lage din egen timelapsevideo, så er det litt utstyr du bare MÅ ha. Timelapse er ikke så enkelt at du bare hiver kamera på skulderen og rusler et sted der du fyrer av noen bilder. Timelapse krever nøye planlegging og forarbeid. Allerede før du begynner på planleggingen må du sørge for at du har det nødvendige utstyret. Det nytter liksom ikke å stille seg opp et sted med en fantastisk plan for så å oppdage at du ikke kan sette kamera til å automatisk ta bilder i intervaller. For det er bare å innse det med en gang….. du klarer (gidder) ikke å ta mange hundre bilder i et stødig tempo om då skal trykke på utløser eller fjernutløser for hvert bilde.

Men når det er sagt, så er det ikke et voldsomt omfattende utstyrsbehov for å ta gode bilder til en timelapse video.

Stativ

Vanguard Alta PRO 283CTEt godt og stødig stativ er et absolutt krav for timelapse. Om kamera beveger seg mellom bildene vil du ende opp med en video som hakker og statiske deler av bildet vil virke blurry.

Hvis du nå skal ut for å kjøpe deg et stativ vil jeg anbefale deg å legge litt penger i valget. Et godt stativ kan være med deg resten av livet. Går du opp i kvalitet, har alle de store produsentene reservedeler som gjør at alle slitedeler kan byttes for en billig penge.

Tenk over hva som er ditt hovedbruk. Kommer du til å ta det mye med på reiser? Da må det være kompakt. Skal du på lange fotturer? Da må det være lett. Men uansett hvilket bruk, så MÅ det være stødig. Et vinglete stativ er verre enn om du bare holder kamera i hånden.

Intervallmeter

Phottix TR-90Som nevnt tidligere er dette et utstyr som du ikke kan klare deg uten. Noen kamera produsenter har lagt dette inn som et valg i menyen på enkelte modeller, men for alle oss andre er dette ekstrautstyr som må kjøpes. Det finnes mange forskjellige på markedet, med priser fra noen få hundrelapper og opp til flere tusen. Det er ikke gitt at det er kameraprodusentens eget merke som gir deg mest/best funksjoner for pengene heller. For meg personlig så falt valget på en Phottix TR-90 til 7-800 kr.

Det finnes løsninger som er både kablet til kamera og trådløs. Det jeg vil at du skal tenke på er: Enkelt oppsett med færrest mulig forskjellige batterier. Det er bare sånn at batterier blir oppbrukt, og for å slippe å dra med deg 20 forskjellige typer til alle steder der du skal ta bilder….. finn noe med få og kurante batterier. Som regel har en kablet utløser bare 1 batteri og den vil vare mye lengre enn alt som er trådløst. En annen fordel med kablete utløsere, er at de kan brukes som fjernutløser på enkeltbilder UTEN batteri. (har ikke sagt hva du skal kjøpe, men gitt et dårlig skjult hint)

Kamera

Fujifilm X-E2Joda, det er klart du må et kamera når du skal ta bilder, men jeg vil likevel fortelle litt om valg av kamera. Et GoPro kan ta timelapse, et kompaktkamera kan ta timelapse. Hvilket som helst kamera kan faktisk ta bildene du trenger for en timelapse. MEN om du ønsker fullstendig kontroll på resultatet kommer du ikke unna de litt mer avanserte kameraene. Mitt valg er speilrefleks, men alle kamera der du selv kan sette lukkertid, blender, ISO, hvitbalanse og fokus manuelt kan brukes.

Fordelen med manuell lukkertid, blender og ISO sier seg kanskje selv, men manuell hvitbalanse og fokus kan jeg forklare. Om du velger auto hvitbalanse vil du oppleve at det blir fargeforskjeller fra bilde til bilde. Joda, du kan ha FLAKS og ende opp med den samme hvitbalansen gjennom alle 1000 bildene, men alt handler om å minimere behovet for flaks. Om fargene er forskjellig på bildene vil det vises som flimring i den endelige filmen. Autofukus må du unngå av to grunner. Intervall mellom bildene vil endres siden kamera begynner med å fokusere før hvert bilde. Det gjør at hastigheten i filmen går opp og ned. I tillegg har du ingen kontroll på hva som kommer i fokus, siden kamera fokuserer på det som til enhver tid befinner seg i valgt fokuspunkt. Om du har automatisk valg av fokuspunkt i tillegg, vil resultatet bli ren bingo.

ND-filter

HOYA ND8
HOYA ND8

Det fine med ND-filter er at de begrenser mengden av lys som slippes inn til kamera. Det gjør at du kan få ting som beveger seg i filmen din til å bli blurry. Nå er det helt sikkert noen som tror det har rablet for meg…. vil vi ikke at alt skal være skarpt??? Svaret er NEI. Om alt skal være skarpt, ta med deg et videokamera og sett opp hastigheten på filmen under avspilling. Noe av det som gjør timelapse så magisk er krystallklare bilder der bevegelser er innhyllet i et forsiktig slør. ND-filter gjør at du kan justere deg inn til den lukkertiden du trenger for å få frem den ønskede effekten. Et variabelt ND-filter gir deg den største friheten, men et sett med 1, 2 og 3 trinn kan være å foretrekke. Her kan du lese mer om ND-filter

Kjekt å ha

Siden en timelapse video består av mange tusen enkeltbilder, tar selve fotograferingen mye tid. For ca 1 minutt med film trenger du ca 1500 bilder. Intervallene mellom bildene vil variere fra 2 til 30 sekunder, så 1500 bilder vil ta fra 50 minutter til 12,5 timer! Og da har jeg bare regnet med mellomrommet mellom bildene. Lange eksponeringer vil legges til den totale tiden. Du kommer enkelt og greit til å være lenge ute med kamera når du skal lage timelapse.

  • Mat og drikke er viktig å ta med nok av. Spesielt om du er langt ute i naturen
  • Noe å bruke tiden på mens kamera står og tar bilder. (Bok?)
  • Klær som passer til forholdene. Det kan bli kaldt når solen går ned. Det blir vått om du er her i Bergen. Se værmelding og ta med litt ekstra
  • Noe å sitte på.
  • Solkrem og myggspray
  • En venn eller venninne slik at tiden går fortere
(Visited 974 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar