Er du en utstyrsfrik?

with Ingen kommentarer

mye fotoutstyrUtstyrsfriken kjennetegnes av et stort behov for hamstring av utstyr som skal brukes for å ta bilder med. Utstyrsfriken har mange komponenter som gjerne bare har vært brukt 1 gang, og da kun for å sjekke funksjonen. Utstyrsfriken bruker mer tid på å lete etter beste pris i nettbutikker og å lese omtaler av utstyr enn utstyrsfriken bruker på å ta bilder. Når du viser et bilde, vil utstyrsfriken alltid spøre hvilket utstyr du har brukt for å ta dette bildet. Prisen på utstyret vil også ha en stor innvirkning på om utstyrsfriken like bildet eller ikke. Utstyrsfriken finner du i alle sjikt innen foto. Høy eller lav inntekt, flink eller ikke fullt så flink fotograf har ingen innvirkning på om det er en utstyrsfrik. De fleste utstyrsfriker innser det ikke selv, men andre fotografer oppdager det fort. Alle vi som driver med foto har nok en liten spire i oss. Vi står alle i fare for å bikke over fra fokus på bilder til hovedfokus på utstyr.

En vis mann sa engang:

Så lenge det er kunnskapen til fotografen som setter begrensingen på bildekvaliteten, så trenger han ikke nytt utstyr

En som ikke er så veldig interessert i foto kan se på deg som en utstyrsfrik, selv om du egentlig ikke er det. En som er besatt av utstyr kan se på deg som om du ikke har tendenser til å bli utstyrsfrik…. men det trenger bare å bety at han (eller hun) er mye hardere angrepet av utstyrsbehovet.

Er jeg en utstyrfrik?

 • Er du daglig innom nettbutikker for å sjekke pris på fotoutstyr?
 • Har du kjøpt utstyr på impuls «siden det var så billig»?
 • Har du kjøpt utstyr som du ikke har en plan om hva du skal bruke det til?
 • Har du fotoutstyr som du ikke har brukt mer enn 1 gang?
 • Når du ser et bilde, lurer du på hvilket utstyr som var brukt?
 • Har du noe utstyr som du ikke vet hvordan det virker?

Om du svarer JA på ett spørsmål i venstre kolonnen, så er du nok i faresonen for å bli en utstyrsfrik. Svarer du JA på flere av spørsmålene, så er du nok allerede en utstyrsfrik.

Jeg vet at jeg står i faresonen. Jeg har utstyr i bag’en min som enda ikke har vært brukt. Men alt jeg har kjøpt har det vært en plan bak. De to tingene som ikke har vært i bruk enda er Step up/down ringer der jeg kjøpte et sett som skulle dekke fra 26mm til 82mm. Kostet en slikk og ingenting, men 58-62 som jeg trengte var ikke med i settet. Regntrekk er også noe jeg har liggende i sekken som ikke har vært benyttet enda. Bor i bergen, så regntrekk burde strengt tatt vært standard utstyr. Etter at jeg fikk regntrekket har jeg ikke vært ute i kraftig regn med fotoapparatet.

Regntrekk
Jeg VET jeg får bruk for det
Step down ring
Innrømmer det gjerne… bomkjøp

 

 

 

Hvordan kan du unngå å bli en utstyrsfrik?

Før du kjøper noe fotoutstyr, still deg selv noen spørsmål (se høyre side).

Når du støter på begrensinger som kamera forårsaker, prøv å finne en måte å jobbe deg rundt problemet på. Kanskje du lærer deg en teknikk som lar deg tyne enda litt bedre bilder ut fra ditt gamle utstyr.

Et av rådene jeg gir til de som skal kjøpe sitt første systemkamera, er at de må tenke gjennom hva de skal bruke kamera til og om de har venner som har mye utstyr til et bestemt merke. Det er en fordel å ha venner som er utstyrsfriker. 🙂

 • Hva skal jeg bruke dette til?
 • Kommer jeg til å bruke det mye?
 • Kan det forsvare prisen?
 • Har jeg allerede noe utstyr som kan gjøre jobben?
 • Er virkelig mitt gamle kamera utslitt/for dårlig/ubrukelig?
 • Har jeg muligheten til å låne for å se om det er noe for meg?

 

Retro - 004
Pinhole. Trenger ikke dyrt utstyr for å lage flotte bilder

 

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar