Fotograferingsmodus

with Ingen kommentarer

Alle kamera har flere forskjellige innstillinger for å ta bilder. Jeg tenker på de forskjellige fotograferingsmodus du kan stille kamera til. Å vri på programhjulet eller velge en modus i en meny, er det første kreative valget du gjør som fotograf. Mange av de automatiske programmene finner du på ethvert kamera. Du finner til og med noen av de på telefonen din. De halvautomatiske eller manuelle valgene, må du over på litt mer avanserte kamera før du finner.

I  dette innlegget vil jeg gå gjennom alle de vanligste programmene du kan velge på kameraer. Alt etter kameramodell og merke vil det være litt forskjellig utvalg, og programmene vil ha litt forskjellig navn/betegnelse.

Automatiske program

AUTO

Programhjul - AUTODen grønne firkanten lar kamera gjøre alle innstillinger. Det er ikke bare lukkertid og blenderåpning kameraet velger, men også ISO, fokuspunkt, blits og hvitbalanse blir bestemt av kamera. Har du et avansert kamera, blir dette nå redusert til et pek og skyt kamera

Blits av

Programhjul - Blits avDette programmet fungerer på samme måte som AUTO, men blitsen er slått av.

Brukes der blitsfotografering ikke er tillatt.

Portrett

Programhjul - PortrettHer settes den største mulige blenderåpning som tillates av objektivet ditt. Det sørger for at du får minst mulig dybdeskarphet og med det en blurry bakgrunn. Blits settes på auto og autofokus blir satt til enkeltbilder.

Landskap

Programhjul - LandskapHer settes en liten blenderåpning for å gi maksimal dybdeskarphet. Du risikerer lange lukkertider, så et stativ kan være nyttig. Autofokus blir satt til enkeltbilder og blitsen blir slått av.

Macro

Programhjul - MacroHer settes det også en liten blenderåpning for å få større dybdeskarphet, slik at lukkertidene kan bli lange og behovet for stativ melder seg.

Sport

Programhjul - sportSetter en rask lukkertid, kontinuerlig fokus og seriebilde opptak for å sette deg i stand til å få skarpe bilder med mye action.

Nattportrett

Programhjul - NattportrettBlits brukes for å lyse opp motivet, mens en lang lukkertid gjør at du også kan få detaljer i den mørke bakgrunnen. Om du bruker kameraets innebygde blits, må du være ganske tett på motivet.

Kreativ AUTO/GUIDE

Programhjul - CADette programmet finnes på innstegsmodellene blant systemkameraene. Her vil du bli ledet frem til ferdig bilde ved å gjøre valg om hvor fort motivet beveger seg og om du vil ha mye eller lite skarpt.

Kreativ sone

Program (P)

Programhjul - POgså kalt programmert AUTO. Setter en kombinasjon av lukkertid og blenderåpning som vil gi deg korrekt eksponering, du har kontroll over alle andre innstillinger og blitsen. Ved å vri på hjulet kan du skifte til forskjellige kombinasjoner av lukkertid og blenderåpning.

Bør erstatte AUTO valget så snart du har lest denne setningen!

Lukkerprioritet

Programhjul - TvTv eller S lar deg sette en lukkertid som får frem det du ønsker i bildet. Kamera setter en blenderåpning som gir deg korrekt eksponering. Pass på om tallet som viser blenderåpning begynner å blinke i søkeren. Det indikerer at du har en lukkertid der det ikke er mulig å sette en blenderåpning som gir deg «rett» eksponering.

Et ideelt valg når du ønsker å bestemme om bevegelser skal fryses med en rask lukkertid eller om de skal bli blurry med lang lukkertid, slik som sport, action eller om du ønsker å blurre bevegelser.

Blenderprioritet

Programhjul - AvAv eller A lar deg sette en blenderåpning slik at du bestemmer hvor mye som skal væreskarpt i et bilde. Kamera setter selv en lukkertid som gir deg en korrekt eksponering.

Et godt valg i situasjoner der du trenger kontroll over dybdeskarpheten, slik som portretter, landskap eller macro. Et dårlig valg om det er mye action i motivet ditt, da lukkertiden kan bli for lang til at motivet står skarpt.

Manuell

Programhjul - M

M gir deg kontrollen over både lukkertid og blenderåpning. Det er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som, siden lysmåleren i kamera hele tien vil vise deg om du ligger an til et overeksponert, undereksponert eller korrekteksponert bilde.

Et bra valg for bilder med blits, ekstreme lysforhold eller panorama.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar