Street photography!

with 1 kommentar

Santa on high healsI nyere tid har uttrykket «Street Photography», eller på norsk gatefoto, fått en annen betydning. Tidligere var det å ta bilder ute igaten kanskje et litt «enklere» bilde enn i dag. I dette innlegget skal jeg vise noen av bildene til en god venn som virkelig har fått tak på «Street Photography», og som har deltatt på flere utstillinger rundt om i verden med sine bilder. Navnet hans er Pau Llobet Buscató, opprinnelig fra Barcelona, men nå bosatt i Oslo etter noen år i Bergen. Han har blitt intervjuet av flere fotomagasiner i utlandet for sine bilder, og gir oss gledelig noen tips.

Når du skal ut og ta gatebilder kan du ikke planlegge hva du skal ta bilder av. Du må ha kamera på plass i hånden der og da, være fokusert på ett par tre ting og kanskje er det best å være alene? Øyeblikkene er der, det er å se dem som er kunsten. Så med andre ord : Disse bildene kan ikke visualiseres, du må bare ut og lete etter det rette øyeblikket. Tar du ikke bilde der og da, men blir stående og vurdere hvordan du skal ta det best mulig er sannsynligheten stor for at motivet forsvinner.

Street photography skal i utgangspunktet ikke nødvendigvis være en serie bilder. Ett bilde står som regel for seg selv og lager sin egen historie/opplevelse. Hvert og ett bilde skal i utgangspunktet ha som mål å fasinere deg, eller gi deg en humoristisk opplevelse. Har du derimot en serie, kan den gi deg et inntrykk av alt fra en gal og uvirkelig verden til noe du bare kan drømme om.

Alle bilder med godkjennelse fra © Pau Ll. Buscató. Besøk Pau sin hjemmeside.

 

Pau sine 10 tips til gode Street Photos

 1. Unngå utstyrsdistraksjoner
  Minimere mengden av fotoutstyr til det grunnleggende. Det vil hjelpe deg å fokusere på det som virkelig teller: Bildet. Velg ett kamera / objektiv og hold deg til det i lang tid for å mestre det godt og bruke det instinktivt på gata.
 2. Ha alltid med deg kameraet
  Du vet aldri når noe interessant kan dukke opp, og det beste mulighetene kommer når du minst forventer det, ha derfor alltid et kamera med deg. Hvis jeg skulle anbefale et kamera for street photo ville det være Ricoh GR eller Fuji X100. Både lett å bære overalt og veldig responsive.
 3. Les god litteratur og besøk museer
  For å finne inspirasjon er det lurt å ikke bare lese fotobøker. Alle kunst arter har en innflytelse på hverandre, og lese god litteratur eller oppleve mye og god kunst vil få deg til å se ting på en annen måte, utvide ditt sinn og skjerpe din visjon.
 4. Litt flaks
  Flaks er en svært viktig faktor i SP, men det kommer ikke gratis. Du må være veldig vedvarende og tålmodig hvis du ønsker å oppnå bra resultat.
 5. Jobb med motivet
  Når du har vært heldig nok til å finne det flotte motivet, ta ikke bare ett bilde av det. Ta mange! Flytt deg rundt det, og prøv forskjellige vinkler. Selv når du tror at du har bildet, ta litt flere, fordi ganske ofte kommer et annet uventet element inn og lager nye scener og gjør det enda bedre.
 6. Stol på magefølelsen
  SP er ikke en vitenskapelig praksis og hva som fungerer en dag vil ikke fungere neste dag, så det er best å følge din intuisjon og stole på at noe fantastisk er i ferd med å dukke opp rundt hjørnet.
 7. Observer
  Gjennom observasjon vil du lære å forutse ting. Dette kan være svært nyttig for å finne den beste posisjonen eller å forutse noens gjentatte gest eller atferd. SP handler mye om å forstå hvordan folk beveger seg og oppfører seg i det offentlige rom.
 8. Vær besatt
  Ja, besatt .. på en positiv måte. Det vil gjøre at du går mer, vedvarer, ser mer og i utgangspunktet er klar hele tiden. Til slutt handler det om å virkelig elske det du gjør, og ikke bare være fornøyd med det. Hvis du elsker det vil du ha denne positive besettelse og gjerne bruke all den tiden det krever.
 9. Tren øyet ditt
  Det er ikke kameraet det som gjør en forskjell i fotografering, er det ditt øye, ditt syn.. og studere bilder av mestere vil hjelpe deg å forstå hvordan de ser og ordner rammer, og vil la deg gjenkjenne fotomuligheter enklere.
 10. Visittkort
  Hvis du vil opptre seriøst som SP kan det være en god idé å bære med seg noen visittkort. De kan bli veldig nyttig i enkelte situasjoner. Skulle ønske jeg hadde dem i forrige uke da to offiserer kom bort til meg og lurte på hva jeg drev med. Det forhørte meg og så i baggen min bare fordi jeg tok bilder før ett offentlig arrangement.

 

 

Dette er bare noen aspekter jeg anser som viktige og som har hjulpet meg å bli en bedre i street photography. Men det viktigste av alt, og den som holder alt sammen, lidenskap.
Hvis du elsker det, vil du få det til. Gå mye, ha tålmodighet og du vil selv med gode og dårlige dager lykkes!

 

Bruk av farger

Trykk på bildene for å forstørre…

 

 

Mennesker og elementer

Trykk på bildene for å forstørre…

 

 

(Visited 148 times, 1 visits today)

One Response

 1. robb
  | Svar

  Hvilke andre norske gatefotografer er flinke?

Legg inn en kommentar