3 motiver som blir bedre med stativ

with Ingen kommentarer

Et solid stativ hjelper deg å holde kamera stødig. Sammen med en ekstern utløser, vil bildene kunne bli så skarpe som mulig. Her er tre typer vanlige fotomotiver som er enklere tatt med et stativ og en fjernkontroll.

Stativ er helt avgjørende når det er svært lite lys, for å holde kameraet stødig når lukkerhastigheten er lav. Men det er bare de mest innlysende av fordelene. At det tar tid å justere kameraets posisjon presist, kan utgjøre en stor forskjell når det kommer til komposisjon, for eksempel.

Stativ er også glimrende for å ta selvportretter (selfie stick funker ikke så bra med speilrefleks), for time-lapse fotografering og når du bruker ND filter for å få lange eksponeringer.

Andre bruksområder inkluderer å holde kameraet låst i posisjon for en rekke eksponeringer som du kombinerer for å skape et HDR-bilde, eller for presis panorering når du tar en bildesekvens som danner grunnlaget for et panorama. Kort sagt, de er avgjørende for alle som seriøst ønsker å lage flotte bilder.

Du kan spare penger på et stativ ved å kjøpe en «kit» som inneholder både ben og hode i en pakke, men når du beveger deg opp i prisklasse, vil eventuelle besparelser du får ved å kjøpe et kit istedenfor ben og hode separat være ubetydelig, selv om kits er tilgjengelig. Kjøper du ben og hode separat gir det deg frihet til å mikse og matche ben og hode, slik at du får akkurat de komponentene du virkelig ønsker. Fantastisk nok så er skrue feste mellom hode og bein en standard løsning hos alle produsenter. Ofte når du kjøper en kit, vil det ikke være mulig å skifte hode senere.

De fleste aktuelle stativ merker har bein som kan låses i varierende vinkler ut fra senter søylen, noe som er nyttig for å opprettholde stabilitet i når du tar bilder med kamera på bakkenivå. Noen har også dreibare søyler og vri låser for fart.

Du vil få mest mulig ut av din tripod ved å bruke det med en fjernutløser. Disse enhetene gjør det mulig å fyre av lukkeren uten å røre kameraet, og dermed unngår en kamerarystelser. De koster fra bare noen få hundrelapper, og kommer i kablede og trådløse versjoner.

Landskap

 

 

For å få nok dybdeskarphet i landskapsbilder må du velge en relativt liten blenderåpning. Da ender du som regel opp med en halvtreg lukkertid, som gjør at du vil få litt uskarpe bilder om du har kamera håndholdt.

En annen fordel er at stativet gjør at du tenker mer over komposisjonen før du stiller opp kamera, og dermed får et mer dynamisk bilde. Bruker du stativ og fjernkontroll vil ihvertfall ikke kamera bevege seg når du tar bilde.

 

 

Haukeli2

Vann

Hvis du ønsker å fange rennende vann som et silkemykt slør trenger du lange lukkertider og stativ.

Om det er vann som er i rask bevegelse kan du sløre det litt selv håndholdt, men for skikkelig melkehvitt vann trenger du lengre lukkertid.

Annet som er viktig for denne typen bilder er ND filter. Husk også at forskjellig lukkertid vil gi veldig forskjellig uttrykk i vannet. Jeg foretrekker lukkertider som gir litt detaljer i vannet.

 

Frost og is - 007

Nattbilder

 

For nattbilder der du ønsker at lysene bare skal se ut som streker trenger du virkelig lange lukkertider. For denne typen bilder stiller du eksponeringen etter bakgrunnen og lar lysene nesten brenne ut. Bildet til høre er eksponert i 53 sekunder….

Et stødig stativ gjør deg i stand til å ta bilder der en svakt opplyst bakgrunn står knivskarpt, og lysene blir streker som kompletterer bildet.

 

Lek med lys - 002

(Visited 288 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar