Feriebilder

with Ingen kommentarer

Så er tiden igjen her. Ferie: late dager i solen, enten det er hjemme eller på tur, i eget land eller varmere strøk.

Det eneste som er sikkert er at det vil finnes et hav av muligheter for god feriebilder.

Travel photography= reisefotografering. Det er mange som drømmer om dette, reise verden rundt og bare lete opp det ene fantastiske motivet etter det andre. Men det mange ikke tenker på er at dette kan gjøres hvor som helst. Du må ikke nødvendigvis reise til andre siden av jorden. Reisefotografering handler mest om om å fange essensen av et sted.

Dette kan være landskap, byer, mat, transport, naturfoto, portrett, action og til og med undervannsfotografering.

 

Det vil garantert finnes interessante fotomuligheter uten at du må reise langt. Jeg er nesten villig til å vedde på at uansett hvor du bor sitter det en eller annen som planlegger hva han eller hun vil ta bilder av på sin tur, som går til der DU bor, eller i alle fall innen en times tid fra der du bor.

Det finnes flere fordeler med å fotografere i nærheten av hjemmet. For det første så kan du finslipe teknikken din til neste gang DU skal ut i verden på eventyr, slik at du på den måten er bedre forberedt. For det andre kan du bruke mer tid rundt interessante steder enn om du er på en to ukers pakketur.

Men mange reiser utenlands og med den sommeren vi har hatt så langt i år, i alle fall på vestlandet, så blir det nok mange som reiser vekk i år også. MEN det betyr ikke at det ikke er mulig å få gjort noe skikkelig rå fotografering selv om du er på familietur til Alcudia (send meg en mail så skal du få noen tips om et par bra steder ).

Forarbeid

Cap De Formentor. Mallorcas nordligste punkt.
Cap De Formentor. Mallorcas nordligste punkt.

Det finnes flere muligheter selv om familien er med. Jeg er så heldig at min familie lar meg holde på (innen rimelighetens grenser) med de på slep. Men det er ikke alle som har en familie som er like interessert. Men da kan du for eksempel ta deg en vandring en time eller to mens de andre koser seg på stranden eller ved bassenget. En annen god mulighet er å komme seg opp før alle andre og ta noen fantastiske bilder av soloppgangen eller for eksempel av fiskere som gjør seg klare til å dra ut for dagen. Undertegnede ble faktisk vekket grytidlig av sin kone et år med beskjeden «om du vil ha noen knallbra soloppgang bilder, kle på deg og gå opp på hotelltaket» som sagt så gjort og bildene ble veldig bra.

Bruk litt tid til å planlegge på forhånd. Les om stedet du skal til, sjekk om det er noen åpenbare blinkskudd du må få med deg. Det vil du ha igjen for.

En annen ting som kan være lurt å ha en er kunnskap om solens bane og plassering for å planlegge de episke bildene. «å herregud,jeg kan da ingenting om slikt» tenker du. Gjør ingen verdens ting siden det finnes lure «apper» til disse her stadige mer avanserte telefonene våre. Jeg selv bruker etter anbefaling fra en her i redaksjonen en app som heter Sundroid. Denne Sundroid er for eksempel så enkel å bruke at du kan stille deg i solens retning med telefonen i hånd og dermed vil du kunne vite nøyaktig hvor på himmelen solen kommer til å gå ned samt tidspunktet. Genialt for sånne som meg som knapt aner hvor nord og sør er og i alle fall ikke skjønner bæret av sol og månenavigering.

Utstyr

Så hvor mye utstyr skal du drasse med deg på ferie? Vel det er faktisk helt opp til deg selv. Selv har jeg opplevd at jeg har med meg for mye, altså halvparten av det som er med blir ikke brukt. Og noen få ganger for lite og gått glipp av kjempemuligheter. Det har selvfølgelig også noe med graden av fotointeressert du er. Jeg er en dedikert fotograf som er godt over gjennomsnittet interessert. Så derfor reiser jeg som regel med bagen full av utstyr. Det inkluderer foruten kamera også objektiver som rangerer fra 10 mm til 200 mm. Hadde lommeboken inneholdt mer penger enn møll hadde jeg også hatt større objektiver 🙂

Stativ er alltid med, samt diverse filtre. Jeg reiser med bærbar pc til backup og å kunne se på bildene jeg tar.

Men det viktigste utstyret du tar med er kunnskapen om å bruke det du har. Det hjelper ikke å ha med kamerautstyr til 200 000 kroner om du ikke kan bruke det. Og om du feks skal kjøpe det objektivet du har siklet på i lang tid til den safarien du skal på om to dager så anbefaler jeg at du kjøper det litt tidligere slik at du kan bruke det når reisen skal finne sted. For det er mulig å ta helt fantastiske bilder med minimalt utstyr, det er derfor det er så viktig at du kan bruke det du har.

 

På marked er det alltid mange fotomuligheter.
På marked er det alltid mange fotomuligheter.

 

Og for guds skyld ta med blitz! Det kan ikke presiseres nok. Mange tror at man trenger ikke blitz i dagslys…..det kunne ikke vært mer feil.

Blitzen bruker jeg mest til familiebildene som tas på tur. Vi har vel alle tatt bilder av familien og plassert dem i godt sollys slik at ikke noen detaljer skal tapes, bare for å finne ut at familien ble godt belyst, men bildet er helt ødelagt på grunn av at alle skjærer grimaser fordi de har solen rett i øynene. Da snur man heller folk med ryggen til solen og bruker litt blitz for å skape et balansert og godt bilde. Nå trenger du ikke løpe ut å kjøpe en blitz til 3000 kroner bare fordi jeg sa det, det holder lenge at kameraet ditt har innebygd blitz til formålet nevnt over. 🙂 Jeg skriver ikke så mye om bildene av familien din, for det er du som vet når de tar seg best ut, hvor de synes det er greit at du tar bilder av dem også videre. Husker du på å plassere dem med solen i ryggen og med litt blitz er du som regel safe. Tar du i tillegg og balanserer lyset med dine kjære i solnedgangen med dem i forgrunn og solnedgangen i bakgrunn og i tillegg krydrer med blitz, så lar hotellfotografene deg være i fred resten av ferien hvis de ser deg. Da tenker de at du er proff. 🙂

Med på fly

På Kypros fant jeg dette enslige treet midt ute på et jorde. Da var det jo bare å fyre løs!
På Kypros fant jeg dette enslige treet midt ute på et jorde. Da var det jo bare å fyre løs!

En annen ting som er lurt å huske på er hvilke restriksjoner eventuelle flyselskap har på håndbagasje. Jeg har en bag som utnytter denne plassen til det mest ekstreme og har derfor også noen ganger havnet i diskusjoner med ansatte på flyene som tror den er for stor. Verdt å huske på.

God forsikring er også et tema, spesielt om du har med deg mye dyrt utstyr. Da dekker normalt ikke reiseforsikringen din alt.

Motiver

Markeder gir mange fotomuligheter, og i utlandet er det ofte markeder. Sjekk gjerne før du drar.
Markeder gir mange fotomuligheter, og i utlandet er det ofte markeder. Sjekk gjerne før du drar.

 

Når du så står der med kamera i hånd og Eiffeltårnet eller Taj Mahal er rett foran deg, ikke bare fyr løs og tenk at nå sikret jeg det kodak øyeblikket jeg ville. Husk at slike store kjente ting er fotografert hundretusener av ganger før. Ta alle de bildene du vil, men stopp opp og tenk litt over om du kan ta et bilde fra en vinkel dom du ikke har sett før i tillegg. Det hadde vært knall!

Og ta bilder av mye forskjellig, det vil bli gode minner senere. Du kan også ta bilder som jeg prøver å gjøre når jeg er ute og reiser og det er den typiske reisartikkelen du leser om et sted. Der finner du bilder av mennesker, de store utsiktene, gjerne fra et marked. Bilder av mat er alltid gode ting, og kanskje ekstra spesielt om du kommer over markeder som selger krydder, eller et gatekjøkken der du kan fotografere maten mens den blir laget. Tilbake til det jeg skrev i begynnelsen, prøv å fange essensen av stedet. Hvis du som meg bor i Bergen, så vet jeg om de aller fleste ting en turist ville sett. Dette gjelder jo alle steder. Om du bor på Hamar eller i Billefjord så kjenner du hjemstedet ditt. Prøv å tenke litt sånn, hvordan presentere dette stedet best mulig for andre. Da blir det gjerne litt sånn reiseartikkel preg over det, og du får mange flotte minner i ettertid. Du får også prøvd deg på mange forskjellige sjangre innen fotografi.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar