Komposisjon – Fyll bildet

with Ingen kommentarer

Når du fotograferer en storstilt scene kan det være vanskelig å vite hvor stort motivet skal være i bildet, og hvor mye du skal zoome inn.

For mye tomrom i en scene er den mest utbredte kompositoriske feil (kjedelig himmel eller åpen hav). Det gjør at motivet er mindre enn den trenger å være, og kan også gjøre at seerne blir forvirret om hva bildet er ment å være av.

For å unngå disse problemene bør du zoome inn for å fylle rammen, eller komme nærmere motivet i bildet. Den første tilnærmingen flater perspektivet i bildet og gjør det lettere å kontrollere eller utelukke det som vises i bakgrunnen, mens å fysisk flytte seg nærmere kan gi deg en mer interessant vinkling på ting.

Når jeg går gjennom bildene etter en fototur tester jeg meg selv ved å bla kjapt gjennom alle bildene. De bildene som jeg ikke UMIDDELBART ser hva hovedmotivet er merker jeg for sletting. UMIDDELBART = før det er gått 1 sekund. Om du som fotograf ikke klarer å se hva motivet er på 1 sekund, så vil alle andre ha gått videre til neste bilde, og ditt bilde er glemt. Sørg for at du har blikkfang som fyller det meste av bilderuten.

 

Hvorfor funker det?

Hvorfor solsikke

 

  1. Solsikken fyller en stor del av bildet
  2. Blonsten er plassert i det gyldne snitt
  3. Blomstene i bakgrunnen gir en kontekst og forteller at det ikke er en potteplante
  4. Plass foran blomsten som den kan «se» mot

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar